17.06.2016 tarihinde Lang & Heyne'nin Dresden'de ki üretim merkezine yaptigimiz ziyaret ile ilgili bir kac kelime yazmak istiyorum. Bu bilgileri web sitesinden aldigim bir kac fotograf ile desteklemek istiyorum.
Cok nazik bir karsilasma sonrasinda basladigimiz üretim departmanlari gezimiz esnasinda geleneksel yöntemler ile Saat üretmenin nasil bir sanat oldugunu, üretim esnasinda gösterdikleri sabrin, özenin ve ilginin aslinda para ile (saatlerin fiyatindan bahsediyorum) ölcülebilecek bir sey olmadigini ve bu isin sadece gönül isi olabilecegini anladik.
Örnek : benim asik oldugum asagida ki champleve kadran'in sadece gravür islemi 2 ile 3 gün arasinda sürüyor. Talep edilen motife ve talebin zorluguna göre bu süre daha da uzayabiliyor.

Bu kadranin bitmis hali (Standard kadran) asagida. Kadrana yakindan baktiginiz zaman mavinin icerisinde ki derinlik hissi, detaylarin mükemmeligi etkileyici. Gerci benim begendigim kadran bundan bayagi bir farkli. Icerisinde 2-3 ton mavi ve beyaz vardi.
afl, daha önce Lang & Heyne ve üretim prensipleri ile ilgili önceki sayfalarda aciklamalar yapmisti. Ancak tüm bu prosesi canli görmek mekanik saat sevgisini bambaska bir boyuta tasiyor ve zaten emek icin var olan sayginin daha da pekismesine yardimci oluyor.
Kelimeler ile anlatmak zor. O gözle görülemeyecek kadar kücük vidalari elde kalaylayan kiz, yada pinyon dislileri iki büklüm üreten arkadas, müsterilerin gravür taleplerini sanat eseri gibi isleyen Matthias, parcalarin toplanmasi, kontrolü, kaplanmasi, fircalanmasi, parlatilmasi v.s v.s. her asamada el emegi göz nuru var. afl, ile kimi noktalarda dilimiz tutuldu, sasirdik. Isin acikcasi ben sahsi olarak bu kadarini beklemiyordum.

Ebouche, köprüler ve spring (tisaridan tedarik) disinda ki her parca elde yapiliyor. Makine de yapilan parcalar icinde özel bir CNC'leri ve programcilari bulunuyor.

Kisacasi alimi yapilan saat talepleriniz dogrultusunda spring disinda 100% Hand Made in Dresden.
Bizleri en güzel sekilde agirlayan Dominique (Satis Müdürleri) ve Marco (Sirket Sahibi) ürettikleri saatler kadar degerli iki insan. Hem muhabbetleri ile hem de sirket gezimiz sirasinda ki profesyonel aktarimlari ile bizlere inanilmaz bir gün yasattilar. Danke Marco, Danke Dominique
Lang & Heyne'ye ilgisi olan herkesin saat'i almadan önce gidip görmesi hem alim kararinizi kolaylastiracak hem de mekanik saat üretim teknikleri üzerine ufkunuzu acacaktir.
Daha fazla fotograf icin
http://www.lang-und-heyne.de/de/downloads_impressionen.html
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...