Selamlar,
Bu tip ucuz bir set bende de var. Tecrübelerimi aktarayım biraz:
Bir kere bu tip alet edevatlarda alet işe uygun mu, ömrü ne kadar bunları sorgulamak gerekir. Mesela çekici ele alırsak, aslında sadece pimler için kullanılacak bu çekiç yerine herhangi bir çekiç kullanılabilir. Fakat atıyorum çivi çakmakta kullanacağınız çekiç hantal kalacaktır, çekicin kafası da büyük olacağından zorlanacaksınız ve yaptığınız bir hatada vereceği zarar daha büyük olacaktır. Bu açıdan kullanılacak çekiç saat için kullanmaya elverişli nispeten hafif, bir tarafı bu ucuz sette olduğu gibi plastik başlı olması tercih edilebilir. Bu açıdan bu çekiç gayet uygun bir çekiç. Daha pahalı bir çekice ihtiyaç olacağını sanmıyorum. Fakat ömrü ne kadar? Benim gibi ayda yılda bir pim sökecekseniz, bence gayet yeterli. Öte yandan bu hobiye ciddi emek veriyorsanız veya profesyonel olarak bu işlerle uğraşıyorsanız bu çekiçten hayır gelmez.
Pimleri sökmekte kullanılacak iki plastik aleti ele alalım. Bir kere gri olan için söylenecek çok bir şey yok. Plastik malzeme bu işler için gayet yeterli. 3$ da verseniz 10$ da verseniz aynı ürün. Fakat mavi olan vidalı alet için aynı şeyi söyleyemem. Alet hassas değil vidalı aksamı hedefe tutturmakta zorlanıyorsunuz. İş görüyor mu görüyor ama uğraşmanız gerek biraz.
Geçmeli kapak için kullanılan mavi saplı alet, yine iş görüyor ama günde 10 kere kapak açıyorsanız ömrü çok uzun olmayacaktır. Kordon sökme için yılan dilini ele alalım. Bendeki bildiğiniz çöp

. Bunun yerine düz tornavida kullanıyorum. Açıkçası ben buna başka bir çözüm düşünüyorum. Elimde taşlama aleti var bu tip işler elimden gelir. O yüzden kendim için yılan dili yapabilirim. Yine bu işe profesyonel gözüyle bakıyorsanız kaliteli bir yılan dili hem işinizi kolaylaştıracak hem de uzun ömürlü olacak. Bunun yeri elbette ayrı.
Cımbız? Çöp. Tornavidalar? Çöp. Bendeki tornavidalar yukarıda görünen setten farklı, belki bunlar daha düzgündür. Fakat bendeki tornavidaları saatin içini koyduk kenara dışındaki kapak vidalarını bile sökmek için kullanacağımı sanmıyorum. Elimde daha kaliteli bir set var o iş görüyor, bu tip durumlarda (pil değiştirmek vs..). Hobinizi saatin içine girecek kadar ileri götürüyorsanız tornavidaların en kalitelisinin seçilmesi şart. Cımbız belki mekanizma dışında ihtiyaç olunan yerlerde bir ihtimal kullanılabilir.
Genel olarak bu seti benim gibi ayda yılda bir pim, kordon, basit manada pil değiştirme işleri için kullanabilirsiniz. Fakat saatin mekanizmasına asla bu tip bir setle müdahale etmenizi tavsiye etmem. Tüm bu aletlerin faydası ve ömrü kullanma yerine ve sıklığına bağlı değişecektir...