Bence de bir tarafı savunurken , diğer tarafın sadece kötü özelliklerinden bahsetmek gereksiz.
* Otomatik saat sadece bir aksesuar değil hobidir. İlgilenmek, bakımını yapmak, vintage'lerini kovalamak, bazen sadece durup izlemek

Daha çok vakit, emek ve para harcanır quartz'lara göre. Farklı bir sanat dalı gibi geliyor bana. Hani bir tabloya ya da heykele tonlarca para verip satın alır sanat severler. İyi bir mekanizma da bunun gibi; seveni neden zamanı öğrenmenin bir sürü yolu varken bir saate binlerce lira veriyorum diye düşünmez. Satın aldığı içiyle, dışıyla farklı bir sanat eseridir bana göre.
* Quartz saat sadece aksesuardır. Moda ve kullanım kolaylığıdır. Pratik olduğu için otomatik saatleri belli sayıyı aşanlar hepsiyle ilgilenecek vakit bulamayıp, birkaçını quartz ile değiştirmeye başlar genellikle.
*Bence otomatik saat sevgisi bir nebze nesnelere daha çok değer vermekten kaynaklanıyor. Koleksiyon yapma, ilgilenme, bakıp dinleyip zevk alma şeklinde.

Genellikle başka objelerin de koleksiyonlarını yapar ya da ilgi duyar otomatik saat sevenler.
* Quartz saat sevenlerse materyallere pek önem vermeyen kullan at şeklinde bakan kişiler oluyor genellikle. Tabii ki bu kötü bir özellik değil sadece bakış açısı.
Yani ne bir kişinin telefonunda yazan saate bir sürü para harcaması saçmadır ne de sadece kıyafetini tamamlayacak bir eşya olarak görmesi. Ama bu kişilerin birbirini anlaması zor oluyor genelde orası kesin