TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Mekanik - Quartz İkilemi

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Mekanik - Quartz İkilemi

Mesaj kilimanjaro » 15 Ara 2015, 13:42

Foruma yeni gelen arkadaşlar bu soruyu soruyor bazen.Bir süre sonra forumun genel duruşunu görüyor ve çoğunlukla mekanik saatlerden yana tercihini kullanıyor.Bir yazı buldum , bayıldım ve paylaşmak istedim.Forumunda düşüncelerini tam olarak yansıttığından eminim.Buyrun ;

Evvela bir saat neden bozulur onu bilmek gerek. Saatler genellikle temelde kötü kullanımdan, özensizlik ve dikkatsizlikten dolayı yani insan hatasından bozulurlar, diğer nedenlerin başında ise malzeme kalitesi, su, aşırı sıcak-soğuk hava, nem ve basınç gibi çevresel etkenler gelir.

Sonlara saklamadan sadede gelip ne demek istediğimi baştan söylemek isterim: Mekanik saatler quartz saatlere nazaran daha çok bozulur, ama pilli saatler kadar çabuk bozulmazlar, çoğunlukla mekanik bir saatin 2 arıza çıkardığı süre aralığında çöpe atılan quartz saat sayısı daha çoktur. Çünkü mekanik saatler insanlar gibi çok parçadan meydana gelmiştir ve yine insanlar gibi hastalanırlar, ancak ömürleri bir insan ömründen daha uzundur. Quartz yani pil ile çalışan saatlere gelince hayat süresi ve kalitesi mekanik bir saatin yanına bile yaklaşamaz çünkü mekanik bir saat 10 yaşına basmış bir çocuk gibi olduğu vakitlerde pilli bir saat en iyi ihtimalle artık ömrünün sonlarına gelmiştir, çünkü pilli saatler arasında özellikle en ucuz modellerde 10 yılı deviren saat sayısı çok azdır ve malzeme kalitesi açısından düşük olduğundan yıpranma oranı çok daha yüksektir.

Bilindiği gibi benim gönlüm mekanik saatlerde, ancak lise yıllarından beri bir Casio Databanklara zaafım var, lise biteli 20 yıl kadar oldu, ben bu yıllar arasında 4 adet Casio eskittim, oysa şimdi kolumda neredeyse 40 yaşını devirecek (sapma konusunda takıntılı arkadaşlarıma bilgi: günlük sapması 10 saniye bile değil) ve doğduğum yıl üretilmiş olan mekanik bir saat var ve çok az tamir gördü (onlar da kozmetik tamirlerdi).

Mekanik bir saat ile kendi geleneğinizi ve kendi kişisel tarihinizi oluşturmak varken, ortalama 5 sene sonra çöpe atacağınız bir saate para vermek bence iyi bir tercih değil. Quartz saatlerin iyi olduğu noktalar var, mesela günlük sapmaları azdır yani ileri-geri gitme konusundaki hassasiyeti yüksektir. Fakat derinlikli bir ürün değildir, içini görmek bile istemezsiniz, çünkü görülecek bir şey yoktur, bu nedenle arka kapakları sımsıkı kapalıdır, ömürleri de yine tekrarlamak isterim son derece kısadır ve çevresel şartlara mekanik saatlerden daha az dayanıklıdır.

Başlıktaki soruya dönersek quartz bir saat bozulduğu vakit tamiri ile uğraşılmaya genellikle değmez ve çöpe atılır, oysa mekanik saatler daha pahalı olmalarına karşın çok daha sağlam, uzun ömürlü ve kötü gün dostudur, sizinle birlikte yaşlanırlar, sizinle birlikte büyürler. Üzerlerindeki her çizik, sizin veya saatin önceki sahiplerinin kişisel anı defteri gibidir. Pilli saatlerin ise genellikle önceki sahipleri olmaz.
Ne kadar farklı olursa olsun, sana ait olmayana tenezzül etme , ve ne kadar basit olursa olsun senin olandan asla vazgeçme

Ernesto Che GUEVARA
Kullanıcı avatarı
kilimanjaro

Re: Mekanik - Quartz İkilemi

Mesaj alperen87 » 15 Ara 2015, 15:01

Güzel başlık quartz saatlerde beni en çok üzen şey saniyelerin saniye saniye ilerlemesi. :)
Kullanıcı avatarı
alperen87

Mesaj manil » 15 Ara 2015, 15:26

Bu yazıyı hatırlıyorum. Mehmet Bey'in yazısı... Mekanik saatlerin sadece saat olmadığını çok güzel ifade etmiş...
“Some people feel the rain. Others just get wet.”

Bob Marley
Kullanıcı avatarı
manil

Mesaj copycat » 15 Ara 2015, 15:30

quartz saatler 5 yılda çöpe atılmaz öncelikle bunu düzeltelim. birçok casio saat dahi akmayan adam gibi pil kullanıldığında 30 - 40 yıl kullanılabiliyor. hele ki seiko nun sadece pil ömrüne 10 yıl dediği saatler var bırakalım saat ömrünü.

quartz saat - mekanik saat meselesinde takıntı yapmanın anlamı yok. önemli olan metalara yüklenen değerdir. eğer vefat etmiş babanız size hayattayken bir quartz saat vermişse sizin için en değerli saat odur. diğer taraftan çok paranız varsa ve çok alışveriş yapıyorsanız bugün alacağınız çok değerli bir otomatik saat yarın sizin için değersiz olabilir.

bu noktadan hareketle eğer quartz saatiniz sizin için çok değerliyse makinesi ömrünü tamamladığında yeni bir eta quartz makine alır 50 USD a saatinizin içine atar bir 40 yıl daha kullanırsınız.
Kullanıcı avatarı
copycat

Mesaj mturann » 15 Ara 2015, 15:35

Güzel bir yazı. Paylaşım için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
mturann

Mesaj eyimen » 15 Ara 2015, 18:31

Benetton marka Quartz saatim yaklaşık 20 yaşında, hala gayet güzel çalışıyor. O yüzden 5 sene ömür biçmek çok kötümser olmuş kanımca.
İşin bilimsel tarafına bakarsak Quartz her yönden üstün görünüyor. Zaman tutma çok daha iyi, darbelere karşı dayanıklılık daha iyi, manyetik alana dayanıklılık daha iyi. Çok daha ince ve hafif olabiliyorlar. Tek dezavantaj 2 yılda bir pilinin değiştirilmesi ki, 2 sene içerisinde bir kez pil değiştirmek mi daha zahmetlidir, yoksa herhangi 2 gün takmadığınız saati tekrar tekrar ayarlamak mı?
Ama işte horolojinin yerini doldurmuyor tüm bu artılar :D Mekanik saatin makinasını izlemek, sesini dinlemek, saniyenin akışını takip etmek, zaman tutuşunu merakla gün aşırı not almak gibi quartz saatlerde bulamayacağımız, teknik olmayan ama gönül bağı kuran özellikler bizi kendine çekiyor.
Aslinda benzer tartışmalar bir çok alanda yaşanıp, isin uzmanları genellikle gelenekselden yana tavır alıyorlar. Örneğin müzikle uğraşırken, transistörlü değil lambalı anfi kullanırdık. Daha pahalı, daha az özelliği, daha az dayanıklılığı vardı.. Çok eski bir teknoloji olmasına rağmen hala birçok müzisyen lambalı anfilerden vazgeçemez.
Şahsen pahalı bir saat satın alırken Quartz modeli degil, benimle arasında bağ kurabilecek, yaşayan bir makinayı tercih ederim :thumbup:
En son eyimen tarafından 15 Ara 2015, 18:37 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
eyimen

Mesaj Attor » 15 Ara 2015, 18:33

copycat'a +1 diyorum ve;

Otomatik ve Quartz saatlerin aralarındaki farklara sadece zaman tutması olarak bakmamak gerek. Kötü bir quartz makina olduğu gibi kötü mekanizmada var. Fakat bir Rolex, JLC vs gibi markaların mekanizma ve işçiliği nekadar iyiyse, bir Casio Oceanus, Citizen gibi markalarında çok kaliteli ve uzun ömürlü quartzları var. Sonuçta bu bir zevk meselesi... Saat kimine göre sadece bir aksesuar kimine göre de ruhu olan bir makine.

Piyasada birçok model ve marka var, her markanın optik veya mekanizma olarak kötüsü de var iyisi de... ve bu zevkin başlangıcı var ama sonu yok... En iyisine sahip olma arzusu kötü bir durum. Genelde bu arzu tetikliyor bu tartışmaları bana göre.
Kullanıcı avatarı
Attor

Mesaj vtechno » 15 Ara 2015, 19:32

Konu ve yorumlar harika. Iyiki bu forumla tanışmışım. :)
Kullanıcı avatarı
vtechno

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: kesikparmak, MacGyver, Skywalker34tr ve 41 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners