Clk yazdı:Bg17 yazdı:Inhouse denilen sey sadece bi pazarlama taktigi, marka yaratmanin bi adimi. Yoksa hic duymadim jlc, patek, pp inhouse mu diye soran? Cunku gerek yok, kalitesi farkli bir sekilde kanitlanmis, bu marka (inhouse) onemini yitirmis.
Bahsettigin kategoride yukarida ki cümlene sonuna kadar katiliyorum.
Bu tartismanin baslangic sorusu 5000 TL ile 20.000 TL'lik saat olunca fiyat orta düzeyi fersah fersah gecip JLC Ultra Thin Moon kapisina dayaniyor. Mekanizmanin sadece 4,9 mm kalinliginda oldugunu hatirlatmak isterim. Önce bunu dizayn edip, sonra bu hassasiyette üretebilmek lazim

Konu zaten JLC, PP degil, tartistigimiz, IWC, UN, gibi kendini fiyat olarak ust konuma alan ama ETA kullananlar.
Mesela, UN, adamlar Freak i yapmis, kapasite var mi? dibine kadar. tarihce, birikim, marka degeri var mi? hepsi var. Ama ne yapiyor, maxi marine de eta kullaniyor, (modifiye edilmis

) Bende diyorum ki, iyi iste ne olacak, FC inhouse yapiyor, sahsen bir artisini gormedim. FC marka degerini arrttirmaya calisiyor, UN ise zaten istedigi yere getirmis marka degerini, gerek duymuyor.
Bence konu surda kitleniyor, saat dedigimiz alete acayip yuksek bedeller oduyoruz, bunu rasyonellestirmeye calisiyoruz, mesela bu saat inhouse diyerek. Gerek yok aslinda, verdigimiz paranin buyuk kismi marka degeri, know how, arge ye gidiyor, bunu kabul edelim. illa elle tutulur, gozle gorulur seylere para verilir demeye gerek yok.
Mesela bir sirket alacagiz, icindeki makinalara gore degerlemiyoruz, gelecek potansiyelini, ve EBIT ini degerliyoruz, ki (15 carpan gormus kisiyim) bu da cogu zaman firmanin degerinden fazla oluyor, aradaki farki goodwill diyoruz. yani olculemeyen deger. Saat de oyle. alana hissettirdigi. Eger o parayi vermek zor geliyorsa, icine sinmemistir, cevap belli. Benim tavsiyem alma. Alip rasyonellestirmeye calismak dogru degil, insani ya esnaf olmaya iter, yada tatminsizlige.
Time is too precious to be measured by a cheap instrument...