selcukkul » 06 Eki 2015, 14:24
metallerin yüzeyinin belirli bir dayanımı dayanımı vrdır. gerek atmosfere karsı gerek birbiriyle temas ettiği yüzeye karşı. bu karakteristlik özellikler her metalde ve temaz esttiği yüzeye göre değişkenlik gösterir. bu tüzeylerin dayanımını arttırmak için kaplamalar üretilmiştir. çünkü metalerin kendisini bu şekilde üretmek hem çok maliyetli hemde çok zaman alan bir işlemdir.
saat konusuna gelirsek, saatler herzaman vücudumuza temas ettiği için, vücuttaki ter bir zaman sonra saatlerin altında korozyona sebep olur. bunu engellemek için saatin kasasını paslanmaz çelikten yaparlar. hatta kasa rengi farklı olsada alt kapak beyaz olan saatleri bilirsiniz.
bu seferde tek renk yani metalin kendi renginde saatler üretilir, farklı görsellikler için sat kasalarına farklı kaplamalar yapılmıştır (altın kaplama,bakır kaplama gibi) fakat bunların tere dayanımı azdır.
işte bu noktada pvd kaplama en iyi çözümdür. hem çevreci olması hem asidik ve bazik ortamlara karşı dayanımı çok yüksektir. sertliği ve zorçizilmesini yukarıda baksetmiştim.
sonuç olarak bir saat için ne kadar kaliteli çelik kullanırsanız kullanın( bu316L paslanmaz çeliktir) hiç bir zaman bir PVD kaplamanın karakteristlik özelliklerini göstermez.
ben 18 yıldır pvd kaplama yapıyorum bu yüzden bunları bilerek yazıyorum