Omega ve Longines,kaliteli mekanizmalar uretmis olsa da, siradisi siniflamasina girecek bir elin parmaklarini gecen mekanizmalari yok. Tabii siradisindan ne anladiginiza bagli olarak bu kuram degisebilir.
Omega'nin 1950'lerde urettigi dead beat seconds haricinde cok da farkli mekanizmalari yok. Lemania chronograf mekanizmalari sayesinde de bir un edinmis tabii. Longines, her zaman hayranlik duydugum bir marka aslinda, bir koleksiyonerin, bir markada aradigi hersey var. Hala Swatch Group'un Longines marka degerini kisa zamanda yukseltecegini inaniyorum - Omegaya son on yildir yaptiklari gibi.
Siradisi mekanizmalara su asagida ki 'two train movement' diyorlar ama Turkcesini bilmiyorum kusura bakmayin. Genelde zamaninin komplikasyonlarini calistirabilecek - merkez saniyeler ya da foudroyante komplikasyonu, repeater... tarzi saatlerde mevcut:
Bu mekanizma ve saat Jules Jurrgensen saatcilik hanedanina ait bir sanat eseri:

Bu da baska bir ornegi yine saniyenin 1/4 ve normal saniyeleri gosteren 'foudroyante' komplikasyonlu bir saat:

Fransiz devrimi esnasinda, Fransiz'larin tum zaman ve tarih birimlerini degistirmeye yonelik sadece 2 sene boyunca uretilmis bir gunu 10 saate bolen,gunleri,haftalari, aylari hep 10luk duzene gore gosteren saatler de harika ve siradisi saatlerdir. Insallah birgun denk gelirsem koleksiyonuma katmak istiyorum. Arada bir acik arttirma sitlerinde gorulebilse de 18nci yuzyilida sadece 20,000 adet civarinda 10luk tabana gore saat uretilmis oldugu tahmin ediliyor.Bu da elbette satis rakamlarina yansiyor.
Emre