TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Arabic Rakamlar-Arabic Numerals-Arabic İndex

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Arabic Rakamlar-Arabic Numerals-Arabic İndex

Mesaj altıkırkbeş » 13 Tem 2015, 23:33

Sizi bilmem ama benim içinde bulunduğum kültür arap kültürü değil o yüzden "içinde bulunduğunuz kültür"den kastınızı anlamadım, ayrıca matematiği bir ırka mal etmek de ayrı bir yanlışlık ki matematik kelimesi de yunanca kökenlidir bu da ayrı bir ironi. Ayrıca bahsettiğiniz rakamları icat edenlerin de hintliler olduğu varsayılıyor. Orada araplara, araplardan batıya geçiyor.
Architecte yazdı:Arabic rakamlar, Arap milletinin insanlığa armağanıdır ''0'' gibi. Yani saatlerinizde matematikte geometride algoritmalarda yazılımda kullanılan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ve en önemlisi ''0'' rakamı Arap rakamlarıdır. Adı üzerinde (arabic) rakam. Ne kadar şaşırtıcı değil mi? Arap rakamları olmasaydı matematik olmayacaktı. İçinde bulunduğunuz kültürün ne kadar yüce bir kültür olduğunun farkındalığını yaşamanız dileğiyle.
En son altıkırkbeş tarafından 13 Tem 2015, 23:42 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
altıkırkbeş

Mesaj Architecte » 13 Tem 2015, 23:41

Rakamların matematiğin ırkla bir ilgisi yok :thumbup:

İslam kültürü medeniyetini kast ediyorum altıkırkbeş. Benim de içinde bulunduğum kültürdür Türk islam medeniyeti kültürü.

Anladın mı?
Tecrübe, hayatta yediğimiz kazıkların toplamıdır'
Kullanıcı avatarı
Architecte

Mesaj altıkırkbeş » 13 Tem 2015, 23:51

Anlamadım sevgili architecte. Bahsettiğiniz kültürler bambaşka kültürler öncelikle. Günümüz rakam sisteminin ise ne islam kültürüyle ne de türk kültürüyle ilgisi var. Bildiğim kadarıyla bu sistemin m.s 500 yıllarından hindistanda oluştuğu.Sistemin temellerinin ise daha önceye yani Babillere kadar gittiği.Sıfır ise islam öncesi süreçte oluyor. "Sifr" kelimesi boş anlamına geliyor. Yanlışımın varsa düzeltin lütfen.
Architecte yazdı:Rakamların matematiğin ırkla bir ilgisi yok :thumbup:

İslam kültürü medeniyetini kast ediyorum altıkırkbeş. Benim de içinde bulunduğum kültürdür Türk islam medeniyeti kültürü.

Anladın mı?
Kullanıcı avatarı
altıkırkbeş

Mesaj Architecte » 14 Tem 2015, 00:00

English rakam İndia rakam Germany rakam Francais rakam demiyorlar. Bu rakamlara bütün dünyada ''Arabic'' rakam diyorlar altıkırkbeş

Şimdi anladın mı?
Tecrübe, hayatta yediğimiz kazıkların toplamıdır'
Kullanıcı avatarı
Architecte

Mesaj altıkırkbeş » 14 Tem 2015, 00:08

Baştan beri dediğim şey bunlara neden arabic number dendiği değil zaten, kendi yazdığınızı ve benim yazdıklarımı ya okumamışsınız ya da sizin anlayacağınız "arapça" ifade ile mügalata yapıyorsunuz. İçinde bulunduğumuz kültürle bu rakamlarının oluşmasının bir bağı yok. Onu da geçtim arap milletinin insanlığa armağanıdır demişsiniz ben de diyorum ki bu rakamlar babillerin temellerini attığı hintlilerin sistematikleştirdiği bir şey, hintlilerin insanlığa armağanıdır deseniz anlayacağım. Ya da arapların katkı sağlayıp, batıya yayılmasını sağladığı deseniz gene anlayacağım. Ama bilim tarihini değiştirip "mügalata" yapıyorsunuz. Şimdi benim esas sorum şu : " Anladınız mı ?" .Tekrar diyorum benim bildiklerim yanlış olabilir, eğer yanlışsa lütfen düzeltin ben de yeni bir şeyler öğreneyim .
En son altıkırkbeş tarafından 14 Tem 2015, 00:12 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
altıkırkbeş

Mesaj manil » 14 Tem 2015, 00:08

Bu konuda aslında yerine göre herkes çok çaba sarfetmiş. Arap milletinin matematiğe katkıları inkar edilemez. Ama şu da var ki, Onlardan alınan bilgiye başkaları, başka milletler farklı belki de daha önemli sayılabilecek bir çok şey eklemiş.

Bunu en bariz biçimde Belgrad ziyaretimde görmüştüm. Tesla... Adam bildiğimiz hemen hemen bir çok elektronik eşyanın ilkel prototopinin babası sayılır. Hatta cep telefonu ve hatta cep telefonu aplikasyonlari bile adamın ufkunda imiş...

Hele şu yere göğe koyamadığımız Edison ile arasında geçen direct circuit / alternative circuit konusu var ki para hırsı insanlığa hizmetin nasıl önüne geçer çok güzel gösteriyor.

Tabi, şaşırmayacağınız üzere Tesla yoksulluk içinde ölmüş.

Bir başka güzel insan JFK'nin dediği gibi 'So, let us not be blind to our differences. But let us also direct attention to our common interests and to the means by which those differences can be resolved. And if we cannot end now our differences, at least we can help make the world safe for diversity. For, in the final analysis, our most basic common link is that we all inhabit this small planet. We all breathe the same air. We all cherish our children’s future. And we are all mortal.'

Kendi payıma diyeyim ki, kendisinin infaz emri bu 10 Haziran 1963'te yaptığı bu konuşmasında yatar.

Arabic rakamdan Tesla'ya oradan JFK'ye... Çok dağıttım kusura bakmayın...
“Some people feel the rain. Others just get wet.”

Bob Marley
Kullanıcı avatarı
manil

Mesaj spesifix » 14 Tem 2015, 00:45

Kullandığımız rakamlar Hint kökenlidir. Sıfır ın icadına gelirsek El-Cebr tarafından bulunmuştur. Adına ithafen matematik kültürümüzde cebir diye bilinir. Matematik kavramı, geometri kavramı gibi yakın zamanda dile girmiş ve zenginlik sağlamıştır diyelim. Unutanlar için geometrinin eski adı hendese, Mühendis kelimesi bu addan türemiştir.

Bilgi kümülatif bir olaydır. Tüm insanlık üstüne bişeyler eklemiştir. Mesela mekanik ve otomasyonun babası El-Ceziri (Adı Cizreden geliyor) ve eseri Kitabul Hiyel hala kütüphanelerde mevcuttur. Modern tıbbın babası hipokrat bilinmesine karşın batı da Ebu cenna diye tanınan ibni Sinanın kitapları asırlarca ders kitabı olmuştur.

Fiziğe Newtonun katkısı tartışılmaz. Bilim bir grup , kültür veya ırkın tekelinde değildir ama insanların kendi milletinden bir bilim insanına sempatisi de yadsınamaz.

Bu açıklamalarda kimseye cevap verme kastım yoktur, sadece bildiğim bir kaç şeyi sıraladım.
Kullanıcı avatarı
spesifix

Mesaj spesifix » 14 Tem 2015, 00:52

Unutmadan 10 lu sayı sistemini ilk kullanan milletlerden biri Türklerdir. Mete zamanın da dünyanın ilk düzenli kara ordusu kurulduğunda her on kişinin kumandanı onbaşı, on adet onbaşıya komuta edene yüzbaşı ve 10 yüzbaşıya komuta edene binbaşı denmiştir. Binbaşının üstü yok mu diyenlere cevap olarak ordu o kadar kalabalık değilmiş. :P

Hepinizin kadir gecenizi tebrik ederim.
Kullanıcı avatarı
spesifix

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 185 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners