TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saatler Ters Yöne Doğru Ayarlanır mı?

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saatler Ters Yöne Doğru Ayarlanır mı?

Mesaj Redliner » 29 Ağu 2010, 16:51

Selam herkese. Dün seiko 5 imi biraz ileri gittiğinden dolayı normal saatin 1 dakika kadar gerisine ayarlamak için tepesini geriye doğru çektiğimde aaaaaa birde baktım saniye kolu durup dururken geriye doğru akmaya başladı :lol: şaşırdım tabi. Çünkü genelde dönüşümlü saat kullandığımdan bu saatim kenarda olduğu zaman durmuş oluyordu ve bende onu normal şekilde ayarlıyordum. Bu arada seiko 5 lerin saniyesi saati ayarlarken durmuyor (hacking) yani saniye akmaya devam ediyor. Baktım ben zamanı geriye doğru ayarlamaya devam ettim saniyede geri geri akmaya devam etti tabi. Ama sonra zorlamıyım dedim ne olur ne olmaz kırarım filan belki diye farkında olmadan bişeyleri dedim ve bıraktım. Sonrada kafama takıldı. acaba bir zararı olmuşmudur yada bir zararı varmıdır bu işlemin??? Gerçi 24 saatten fazla bir zaman geçti üzerinden ve saatte normal sapması dışında bir sıkıntı yok ama ben genede bilmek ve öğrenmek istiyorum. Aydınlatın lütfen :lol:
Kullanıcı avatarı
Redliner

Re: Saatler ters yöne doğru ayarlanırmı?

Mesaj razz » 29 Ağu 2010, 16:59

Ayar tepesinin saat yönünün tersine doğru çevrilmesi, mekanik saatlerde pek tercih edilen bir durum değldir.. Hack özelliği olmayan kalibrelerde hassas ayar yapmak için kullanılan bir yöntem de olsa sıklıkla tekrarlamamak gerektiğini biliyorum..
Forum üyelerimizden modern60, mesajınızı gördüğünde size teknik detay içeren bir açıklama yapar diye tahmin ediyorum..
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj Clk » 29 Ağu 2010, 17:03

Benimde Day-Date ile basima geldi. Sadece 1 kere ama korkmustum :D Dedigin gibi akabinde de hicbir problem yasamadim. Konu ile ilgili teknik bilgi benim dünyami hatta galaksimi bile asiyor :)
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Redliner » 29 Ağu 2010, 17:20

O zaman bende bidaha yapmiim bari. Benim de tahminim aşağı yukarı bu yöndeydi ama sizlere danışmak istedim. Modern 60 abimizdende onayı aldımmıydı daha da ayar mayar yapmam koyarım kenara durmasını beklerim :D
Kullanıcı avatarı
Redliner

Mesaj Modern60 » 29 Ağu 2010, 21:30

Bir defa değil ama bir kaç defa aynı şeyi tekrar ederseniz aks kırılır. Mekanik saatlerin zemberekleri daima ileri dönmek üzere enerjiyi boşaltırlar. Siz geriye doğru ayarladığınızda zemberek te ters yöne yani kurulma yönüne döner ve birinci çarkın karanfili ve aks dişleri zarar görür. Bunun yerine bir saat bile olsa ileri doğru ayarlamayı ve takvim ile diğer fonksyonları yeniden ayarlamanızı tavsiye ederim. Aksi halde geriye doğru oluşan stres zararlıdır.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Re: Saatler Ters Yöne Doğru Ayarlanır mı?

Mesaj Redliner » 30 Ağu 2010, 11:48

Syn modern 60 verdiğiniz yararlı bilgilere teşekkür ederim. Bende bundan sonra saatimi dediğiniz gibi ileri doğru ayarlıyıp takvimi değiştiririm. Zaten geriye doğru çevirdiğimde saatin kendini kastığını filanda çok rahatlıkla hissetmiştim demek bundanmış. :)
Kullanıcı avatarı
Redliner

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: sdndr ve 57 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners