TSF yelerine zel 襤ndirimli L羹ks Saat Modellerini 襤ncelemek 襤癟in T覺klay覺n覺z

Pop羹lerleen Vintage Saatler ve Doland覺r覺c覺lar Hakk覺nda

T羹m Genel Saat Konular覺 zerine Payla覺mlar
Forum kurallar覺
Say覺n yeler TSF'ye Ho Geldiniz. Genel Saat Sohbeti B繹l羹m羹m羹zde Saatlerle 襤lgili Dier Spesifik Konu Bal覺klar覺m覺z Haricideki Sohbet ve Payla覺mlar覺n覺z覺 Yapabilirisiniz. D羹zenli ve Anla覺labilir Bir Ortam Olmas覺 Amac覺 ile L羹tfen Mesajlar覺n覺z覺 Yaz覺m Kurallar覺na Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

襤yi Forumlar Dileriz

TSF

Pop羹lerleen Vintage Saatler ve Doland覺r覺c覺lar Hakk覺nda

Mesaj rizusnophere » 20 May 2015, 03:28

ncelikle t羹m TSF ailesine merhabalar,
Daha 繹nce pek 癟ok forumda saat hakk覺nda olmasa da ayd覺nlat覺c覺 konular a癟m覺t覺m san覺r覺m bu TSF de ilk konum ve mesaj覺m olacak .8-) Umar覺m bal覺k format覺 ve konunun yeri dorudur , ayr覺yetten forumda bu tarz konulara kar覺 hassasiyet olabileceini d羹羹nerekten burada anlataca覺m her eyin tamamiyle eitim amac覺yla anlat覺ld覺覺n覺 herhangi bir art niyetim olmad覺覺n覺 da konuya balarken 繹zellikle belirtmek isterim.Buradaki bilgileri k繹t羹 ama癟larla kullanmak isteyen kiiler olabileceinden m羹mk羹n olabileceinden y羹zeysel ge癟meye,metot ve y繹ntemlerden fazla bahsetmemeye 癟al覺aca覺m.

Vintage saatler hepimizin de bildii 羹zere genellikle klasiklemi k羹lt modeller i癟in kullan覺lan bir kavram.Markadan markaya deimekle birlikte bir saatin vintage hale gelmesi ortalama 30-70 y覺l aras覺 oluyor g繹zlemlerime g繹re(癟ok daha k覺sa s羹rede bu stat羹y羹 kazanmak da m羹mk羹n ).

Tabiki vintage serilere at覺f amac覺yla yeniden 羹retilen pek 癟ok model var ( u saatte nedense ilk akl覺ma gelen omega master co-axial 300m seamaster ) ve vintage tabiri doal olarak bunlar i癟in de kullan覺l覺yor fakat konuda bahsi ge癟ecek saatlerin eskiden 羹retilmi manas覺nda vintage olduuna dikkat 癟ekmek isterim.

Neyse 癟ok fazla uzatmadan konumuza d繹nelim.zellikle yabanc覺 forumlarda son zamanlarda k覺ymetli vintage modeller ciddi bir art覺 s繹z konusu.Tabiki b繹yle bir art覺覺n farkl覺 sebepleri olabilir fakat 40-50 senelik tabiri caizse m羹zayede harici g繹r羹nmeyen rolexleri s覺kl覺kla buralarda g繹rmek biraz s羹pheye sebep olmuyor deil.Tabiki genel bir al-sat d繹ng羹s羹 her eyde olduu gibi klasik saatlerde de mevcut fakat bu art覺 pek hayra alamet deil dedim ve konu hakk覺nda daha 繹nceden de tahmin ettiim ac覺 ger癟ein ne yaz覺k ki doru olduunu g繹rd羹m.

ncelikle daha derine inmeden 繹nce yabanc覺 forumlarda ge癟en ve T羹rk癟ede hen羹z kendine yer edinmemi bir tabirden bahsedeceim.K覺saca yabanc覺lar orjinal par癟alar kullan覺larak yap覺lm覺 fakat bir b羹t羹n olmayan saatler i癟in gayet mizahi bir tabir olan
''Frankenstein'' ya da k覺saca franken tabirini kullan覺yor.rnek olmas覺 a癟覺s覺ndan kasas覺 113 luminordan al覺nm覺 bir panerai 111 doal olarak her par癟as覺 orjinal de olsa franken damgas覺 yiyor.Bu tarz saatler g羹nl羹k kullan覺mda kullan覺c覺ya bir fark oluturmasa da kolleksiyonerlerin g繹z羹ndeki deerleri s覺f覺r覺n alt覺nda.

Franken olay覺 etik olarak son derece yanl覺 da olsa son zamanlarda vintage saat sat覺mlar覺nda d繹nen paralardan dolay覺 pek 癟ok doland覺r覺c覺n覺n ilgisini 癟ekmi durumda.stelik bildiim kadar覺yla bir su癟 olarak kabul edilmedii i癟in farkedilmesi durumunda eer muhattab覺n覺z hala varsa basit bir 繹z羹rle ve para iadesiyle kurtulabilme ihtimalinden dolay覺 doland覺r覺c覺lara m羹kemmel bir f覺rsat sunuyor. ;)

K覺saca kar etmek amac覺yla deitirilmi kasa , kadran , seri numaras覺 , evrak , kay覺 , bilezik kullanan her t羹r model gerek vintage gerek g羹nl羹k saat kullanan herkes i癟in b羹y羹k bir risk.Konuyla ilgili olan koleksiyonerler zaten bu tarz 羹r羹nleri s覺k覺 bir ekspertiz yapt覺rmadan alm覺yor fakat 癟ok da ilgili olmayan casual(g羹nl羹k) kullan覺c覺lar bu konuda pek ince eleyip s覺k dokumuyor ne yaz覺k ki bu da talihsiz s羹rprizlere davetiye 癟覺kar覺yor.

Bu konuyla alakal覺 marka marka model model genel tecr羹belerimi i癟eren bir rehber haz覺rlamay覺 d羹羹n羹yorum fakat ister istemez bu rehberde istenmeden de olsa eytana uyulup yap覺labilecek eyler bulunuyor.BU tarz hassas bir konuda 繹nce forum moderat繹rleri ve tecr羹beli kiilere dan覺madan bir konu a癟mak istemedim.B繹yle bir eyi yapmam forum kurallar覺 dahilinde midir? Ve yap覺lmas覺 mant覺kl覺 m覺d覺r sizlere soruyorum.

rnek olmas覺 a癟覺s覺ndan rolexden birka癟 model;
6263 daytona,gilt dial submariner,double red seadweller,patrizzi dial daytona,mk1 submariner ve daha nicesi hakk覺nda genel ve kapsaml覺 bir rehber.

Yaz覺n覺n tarz覺 saatin etkisiyle biraz deneme gibi olmu eer devam覺 gelirse makalemsi bir tatta yapmaya 癟al覺aca覺m. :lol:
Kullan覺c覺 avatar覺
rizusnophere

Kay覺t: 16 Kas 2012, 09:11

Re: Pop羹lerleen Vintage Saatler ve Doland覺r覺c覺lar Hakk覺nda

Mesaj Clk » 20 May 2015, 06:48

ncelikle aramiza hosgeldin rizusnophere :champ:

Bu konu benimde daha 繹nce forum icerisinde degindigim ancak T羹rkiye'de ki degerli vintage saat sayisinin azligindan dolayi pek derinlerine inmedigim bir konu.

Ben kendi adima konuyu detaylandirmanin herhangi bir zararinin oldugu d羹s羹nm羹yorum. Tam tersi kadran ve evraklarda yapilan manupulasyonlar ile ilgili TSF 羹yelerinin bilgilenmesinin gelecekte yapilabilecek olasi "valuable vintage" saat aliminda yol g繹sterici olacagini d羹s羹n羹yorum.

Yalniz benim tek anlamadigim "m羹zayede harici g繹r羹nmeyen Rolexleri siklikla buralarda g繹rmek" c羹mlesini anlamadim. Ben bunca senedir saatlere g繹n羹l vermis, Rolex tarihini arsinlamis biri olarak T羹rkiye'de degeri olan gercek vintage bir saate daha rastlamadim.
TRK'羹m!!! lkem TRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullan覺c覺 avatar覺
Clk

Kay覺t: 17 Kas 2009, 02:03

Mesaj rizusnophere » 20 May 2015, 11:37

Clk yazd覺:ncelikle aramiza hosgeldin rizusnophere :champ:

Bu konu benimde daha 繹nce forum icerisinde degindigim ancak T羹rkiye'de ki degerli vintage saat sayisinin azligindan dolayi pek derinlerine inmedigim bir konu.

Ben kendi adima konuyu detaylandirmanin herhangi bir zararinin oldugu d羹s羹nm羹yorum. Tam tersi kadran ve evraklarda yapilan manupulasyonlar ile ilgili TSF 羹yelerinin bilgilenmesinin gelecekte yapilabilecek olasi "valuable vintage" saat aliminda yol g繹sterici olacagini d羹s羹n羹yorum.

Yalniz benim tek anlamadigim "m羹zayede harici g繹r羹nmeyen Rolexleri siklikla buralarda g繹rmek" c羹mlesini anlamadim. Ben bunca senedir saatlere g繹n羹l vermis, Rolex tarihini arsinlamis biri olarak T羹rkiye'de degeri olan gercek vintage bir saate daha rastlamadim.

yabanc覺 forumlar覺 kastettim 羹stad覺m , genelde bu tarz saatler m羹zayede harici g繹z羹kmezken yak覺n zamanda ciddi bir art覺 s繹z konusu forum i癟i sat覺larda.
Kullan覺c覺 avatar覺
rizusnophere

Kay覺t: 16 Kas 2012, 09:11

Mesaj gokhancpt » 21 May 2015, 02:42

繹zellikle chrono24 sitesinde Hindistan lokasyonlu Omega vintagelerine uygun fiyatl覺 olarak 癟ok rastl覺yorum.Saatler neredeyse nos s覺n覺f覺na yak覺n temizlikte hatta kimisi nos .Bu konu benimde dikkatimi 癟ekmilti belki Hindistan konusu hakk覺nda bi bilginiz vardir.Ve T羹rkiyede ger癟ek anlamda temiz bak覺ml覺 orijinal vintagelere ulaabileciimiz bu ii hakk覺yla yapan bir sat覺 d羹kkan覺 var m覺 ?
襤yi forumlar
Kullan覺c覺 avatar覺
gokhancpt

Kay覺t: 06 Eki 2013, 14:30

Mesaj Clk » 21 May 2015, 12:19

Hindistan menseeli vintage Omega saatlerin neredeyse tamami islem g繹rm羹s saatler. Kadran ve indexleri cok acemi sekilde yenilenmis, kimi saatlerde kollar degistirilmis ki orijinali ile uyumlu degil v.s. Yapilan polisaj islemlerinde saatin orijinalliginin tamamen disina cikildigi g繹r羹l羹yor. Mekanizmalarin durumlari (tamami icin olmasa bile) icler acisi bir durum.

Kisacasi Hindistan menseeli vintage saatlerin bir cogunun maddi degeri yok. Omega Vintage saatler piyasada zaten cok ucuza giden saatler. Full gold modelleri 2000 USD'a giden saatlerin celik modelleri icin risk almayin derim.

Aramiza Hindistan'a gitmis olaniniz var mi bilmiyorum ama ben Yeni Delhi'den Kathmandu Nepal'e otomobille gittim yaklasik 1000 Km tek y繹n ve g繹rd羹g羹m tek sey yol kenarinda bir tente altinda sokakta yasayan insanlar oldu.

Hindistan'dan kaynagi belirsiz bir saat alip yaninda hediye olarak mikrop kapmayin da gerisi sizin bileceginiz is :D
TRK'羹m!!! lkem TRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullan覺c覺 avatar覺
Clk

Kay覺t: 17 Kas 2009, 02:03

Mesaj gokhancpt » 21 May 2015, 13:13

Clk yazd覺:Hindistan menseeli vintage Omega saatlerin neredeyse tamami islem g繹rm羹s saatler. Kadran ve indexleri cok acemi sekilde yenilenmis, kimi saatlerde kollar degistirilmis ki orijinali ile uyumlu degil v.s. Yapilan polisaj islemlerinde saatin orijinalliginin tamamen disina cikildigi g繹r羹l羹yor. Mekanizmalarin durumlari (tamami icin olmasa bile) icler acisi bir durum.

Kisacasi Hindistan menseeli vintage saatlerin bir cogunun maddi degeri yok. Omega Vintage saatler piyasada zaten cok ucuza giden saatler. Full gold modelleri 2000 USD'a giden saatlerin celik modelleri icin risk almayin derim.

Aramiza Hindistan'a gitmis olaniniz var mi bilmiyorum ama ben Yeni Delhi'den Kathmandu Nepal'e otomobille gittim yaklasik 1000 Km tek y繹n ve g繹rd羹g羹m tek sey yol kenarinda bir tente altinda sokakta yasayan insanlar oldu.

Hindistan'dan kaynagi belirsiz bir saat alip yaninda hediye olarak mikrop kapmayin da gerisi sizin bileceginiz is :D

Yeri Hindistan olunca bende kukulanm覺t覺m evet :) teekk羹rler bilgi icin
Kullan覺c覺 avatar覺
gokhancpt

Mesaj gokhancpt » 21 May 2015, 13:19

Birde ge癟enlerde 繹yle bi ilana rastlam覺t覺m ger癟i eski ama i癟im gitti a癟覺k癟as覺

http://forum.donanimhaber.com/m_60449864/tm.htm

hani 60 lardan bi mercedesi g繹r羹nce verdii heyecan gibi. anlayamazs覺n覺z :D :D
Kullan覺c覺 avatar覺
gokhancpt

Mesaj manil » 21 May 2015, 14:58

ok iddial覺 olmak istemiyorum ama bu konuda birebir tan覺d覺覺m insanlar覺n d覺覺nda, bir kimseden (eksper yapt覺rmaks覺z覺n) saat almam m羹mk羹n deil.

Biraz daha a癟al覺m.

Vintage saate d羹k羹nl羹k bir yaam tarz覺 olabilecei gibi "trendy" olman覺n da gerei olabilir. TSF 羹yelerinin (2.mesaj覺nda forumu yerden yere vurarak "forumda neden bu konulara deinmiyorsunuz, b繹yle i olmaz.." diyerek 3.mesajdan sonra tabiri caizse arazi olan; yani g羹n羹m羹z羹n emek sarfetmeksizin haz覺ra konmac覺 insan tipine birebir numune tekil edenler hari癟 olmak 羹zere) bu ii bir hobi ve zevk meselesi olarak ele ald覺覺n覺 d羹羹n羹yorum. Dolay覺s覺yla bilin癟li tercih yapacaklard覺r. (stadlar覺 zaten hari癟 tutuyorum...)

Dier kesim ise moda sayfalar覺nda g繹rd羹羹 saatleri ya da benzerlerini zaten bulup buluturuyor. Kimseyi ay覺rma niyetim yok ama durum b繹yle. Biz de baz覺m覺z覺n 繹nem verdii hobi v.s.yi beenmeyebiliriz. K覺nanacak bir durum deil kesinlikle.

te yandan trendleri 癟ok yak覺ndan takip eden bizim ESNAF'覺m覺z her zaman olduu 羹zere adam d羹d羹klemekte bir ad覺m 繹ne 癟覺k覺yor. Yer 繹nemli deil, ikinci el saat satan ve ad覺 saaat癟i ... usta olan ah覺slar覺n d羹kkan覺na gidildiinde 5 para etmez 癟覺kma-toplama Omega'lar覺n adeta cumhuriyet alt覺n覺 gibi bekledik癟e deer kazanan emtia gibi lanse edilmesine bizzat ahit oldum.

Adama "Usta, bunun kurma kolu farkl覺 duruyor ve de modeli internetten aratt覺覺mda arka kapa覺n覺n d羹z olduunu g繹r羹yorum, bunda ise deniz at覺 fig羹r羹 var" demesem hi癟 bir ey s繹ylemeyecek. Abimiz muhtemelen sahipleri taraf覺ndan bozuk diye kendisine b覺rak覺lan 3-5 saati bi ekilde toplatarak yeni saatler 羹retmi. Horoloji ad覺na, sanayileen T羹rkiye ad覺na g羹zel haberler ama bu eklektik 羹r羹nlerin insan覺 kand覺rmak suretiyle sat覺lmas覺n覺n 癟ok doru olmad覺覺n覺 d羹羹n羹yorum.

Maalesef ben de belki dahil olmak 羹zere, vintage saatten anlad覺覺m覺z, 癟izilmi bir kasa, rengi atm覺 bir aray羹z ve indisler ile eskitme deri kay覺. Bunun alt覺nda 2013 model bir ETA 2892 varm覺 yokmu 癟ok dikkat edilmiyor.

Kendi ad覺ma vintage Rolex'leri, JGL ya da Longines'leri 癟ok sevsem de, vintage ak覺m覺n覺n ge癟ici bir trend olduunu d羹羹n羹yorum. 襤lk bata da belirttiim 羹zere bu konuda saati satan kiiden kendim gibi emin olmad覺k癟a bu iin ticaretine girilmesinin 癟ok 癟ok riskli olduunu ve gelien bu trend 羹zerinden rant salamak isteyenler taraf覺ndan (yurti癟i ya da yurtd覺覺 sat覺c覺lar) suistimal e urat覺lmaya dikkat etmek gerektiini d羹羹n羹yorum.

S繹z羹n 繹z羹, internet 羹zerinden parf羹m-deodorant al覺r gibi vintage saat almak 癟ok 癟ok riskli.
Some people feel the rain. Others just get wet.

Bob Marley
Kullan覺c覺 avatar覺
manil

Kay覺t: 14 ub 2014, 12:33

Sonraki

D繹n TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler 癟evrimi癟i

Bu forumu gezen kullan覺c覺lar: Aydn2425, Google [Bot], jazzy, sphinx ve 235 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners