TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Antika Omega Geneve Hakkında Tavsiye ve Yorum

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Antika Omega Geneve Hakkında Tavsiye ve Yorum

Mesaj tylertyler » 30 Tem 2010, 17:06

Merhaba

Bir süredir longines ve omega antika saatlere bakıyorum. Bu günde GG bir ilana rastladım. Saat açık arttırmada. Saat hakkında verilen bilgiler şöyle ;
Omega Geneve Otomatik
Makina Kalibre: 552
1970 İsviçre Yapımı Erkek Kol Saati
Çelik Kasa,Çelik ve Pasolu Alt Kapak
Orjinal Omega Plastik Cam , Tepe ve Toka
Koleksiyonda Muhafaza Edilmiş Çok Yüksek Kondüsyonda Enfes Bir Ürün

http://urun.gittigidiyor.com/ANTIKA-OMEGA-OTOMATIK-KALIBRE-552-CILL-1970s_W0QQidZZ29311251#aciklama

Buda ürün ilanı detaylı resimleri mevcut. Cahilliğimden aklıma takılan bazı sorular var. Orjinal Omega Plastik Cam demiş. Plastik cam gerçekten kullanılıyor muydu o yıllarda? Yoksa camı değişmiş olabilir mi? Yada sahte olabilir mi? Pek plastik cam duymamıştım çünkü. Tepe ve toka da da plastik bu da ilginç geldi bana. Tabi bilmediğimden soruyorum belki o yıllarda normal bir şey olabilir ama bana tuhaf geldi. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...
Kullanıcı avatarı
tylertyler

Re: Antika Omega Hakkında Yardım

Mesaj razz » 30 Tem 2010, 18:49

Eski saatlerin pek çoğu hesalite yani plastik camlıdır.. Dolayısıyla bu senelerden bir saatin hesalite camlı olması gayet normal.. Eğer cam gerçekten orijinal ise akrep, yelkovan ve saniye kolunun birleştiği noktada Omega'nın işareti olması gerekir.. İşaretten kastım Yunan alfabesindeki Omega sembolü, yazı değil..
Tepenin orijinal olması güzel.. Ancak toka - Omega amblemli olsa dahi - takılı olduğu saatin üretim yılı itibarıyle düşünüldüğünde farklı bir modele ait ve/veya aftermarket bir parça gibi duruyor..
Saatin geneli temiz gözükmekle birlikte makro fotolardan da anlaşılacağı üzere saatin kolları daha önce sökülmüş ve geri takılmış.. Bu yaşta bir saat için normal ancak işlem sonrasında kol yuvasında ve kolların üzerinde bazı penset izleri kamış.. Aynı itinasız işçilik izlerini kalibre üzerinde bulunan çeşitli vida ve yuvalarda da görmek mümkün.. Dolayısıyla bu saate "ÇİL ÇİL" yakıştırması biraz fazla iyimser olmuş..
Son olarak saatin kalibre olarak özellikli bir makineye sahip olmadığını ve aynı zamanda Omega'nın iyi tanınan Seamaster, DeVille, Constellation ürün gamlarının dışında giriş seviyesi bir model olduğunu düşünürsek acele etmemenin ve daha farklı alternatifleri araştırmanın yerinde bir karar olacağını söyleyebilirim.
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj Bond » 30 Tem 2010, 19:06

Tyler internete vintage sitelerinde plastic glass diye geçen 60'ların sonu ve 70'lerde üretilmiş modellerde var, satıcı bu sebeple öyle yazmış olabilir. Razz tam kullanımını açıklamış. O yıllardaki çoğu Omega vintage için crytsal yada glass signed diye tabir var, yani omega işareti olmalı yukarda açıklandığı gibi. Sonradan takılmış bir camda olabilir zaten birçok yabancı sitede yedek parçaları mevcut. Calibre numarası o yıllardaki Geneve modeli için doğru. Kasa kodu ise çift serili o bana ilginç geldi, genelde tek sıralı oluyor çoğu modelde. Vintage seamaster kapağı olabilir iyi araştırman lazım.

İnternetten Vintage Saat Alımı diye bir başlık var forumda orada bazı bilgiler var okuman faydalı olabilir, linki alta ekledim. Bana göre gerçek vintage hiç ellenmemiş yada o yıllardan kalma orjinal NOS tabir edilen parçalarla yenilenen bir model olabilir ancak. Aftermarket veya yeniden üretilen OEM benzeri stoklu parçalarla yenilenen ( Çok özel işçilikle tekrardan parçaları tekil üretilen yenileştirmeler hariç ) modeller ise daha farklı bir kategori olur. Sonuçta ikiside kullanılabilir tercih meselesi ama sadece ilk tarzda vintage olanlar saklanıp kolleksiyon değeri taşımaktadır diye düşünüyorum.

İnternet Üzerinden Vintage Saat Alımı :arrow: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=12&t=2178&
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj tylertyler » 31 Tem 2010, 00:04

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Razz üstadın dediğin gibi penset izleri mevcut. Acele etmemekte fayda var dediğiniz gibi. Bond üstat verdiğin link için teşekkürler gerçekten faydalı bilgiler mevcut.
Kullanıcı avatarı
tylertyler

Mesaj tylertyler » 31 Tem 2010, 00:05

Ayrıca bu tür saatleri istanbul da satan, görerek alabileceğim yerler var mıdır?
Kullanıcı avatarı
tylertyler

Mesaj razz » 31 Tem 2010, 02:03

Tyler, bu işin İstanbul'daki merkezi "Çınaraltı" olarak tabir edilen yerdir.. Değil internet memlekete renkli TV gelmeden önce de bu tür saatlerin el değiştirdiği önemli bir noktadır :) Sahaflar Çarşısı'nın İstanbul Üniversitesi Ana Binası kapısına bakan girişinden hemen önce yer alır.. Özellikle Ctesi ve Pazar günleri oldukça renklidir.. Gerçi hem simalar hem de ürünler hep aynıdır ama mekanı yeni keşfeden biri için oldukça eğlencelidir gezmesi :) Almayı düşündüğünüz ürünlere dikkat edin.. İyice inceleyin ve tamire, bakıma ihtiyacı olan, yıpranmış, orijinalliği bozulmuş ürünleri almayın.. Eski saat hevesiniz kursağınızda kalır tam tabiriyle.. Ayrıca her saate çil, sandık malı vs. diyenlere de pek kanmayın derim.. Zira bizim memleket esnafı pek meraklıdır elindekini altın, sizin kolunuzdakini bakır saymaya ;) Gerçekten temiz, kusursuz eski saatlerin ne durumda olması gerektiğine dair güzel örnekleri ebay ve/veya timezone sales corner'da görebilirsiniz..
Bu arada Kapalı Çarşı Cevahir Bedesteni civarında da bu tür saatler satan mağazalara rastlamak mümkün lakin fiyatlar malesef turistik mertebede seyreder..
Son olarak Sirkeci'de yer alan Şah As Han'ın içinde, zemin katta, hemen girişin karşısında İsviçre Saatçilik ( Zekai Usta ) yer alır.. Her daim elinde eski saatler bulunur ve genelde temiz, sorunsuz ürünler sergiler.. Fiyat olarak Çınaraltı kadar ucuz olmamakla birlikte Kapalı Çarşı kadar da el yakmaz.. Aynı zamanda kıymetli de bir saat ustasıdır kendisi.. Dolayısıyla aldığınız üründe herhangi bir bakım/onarım ihtiyacı oluşursa Zekai Bey yardımcı olacaktır..
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj Bond » 31 Tem 2010, 14:52

Tyler rica ederim ben Razz'ın yanında bu konuda çırak kalırım ancak :D Verdiği detaylı bilgileri ilgiyle okudum, 2 paragrafa dünya bilgi sığdırmış ve eski saat alacaklar için mini bir rehber olmuş.

Sen neden önceki yıllarda üretilmiş eski model bir saat almayı düşünüyorsun? Özellikle ilgini bunlarmı çekiyor, yani alıp gündelik takıp kullanmak mı istiyorsun yoksa amacın gerçek vintage bir model alıp kolleksiyona başlayarak bunları saklamak mı?

Bu forumun ilk zamanlarında USA'de bir çok önemli kitap sipariş etmiştim, daha sonra bunlara yenilerini ekledim. Şimdi 20 kadar kitaptan ve katalogdan oluşan bir mini kütüphanem oldu. Vakit buldukça inceleyip okuyorum. Kolleksiyonluk antika saatlerle ilgili konunun kabul edilmiş uzmanlarının yazdığı önemli 3 kitaptan okuduğum bölümlerin ışığında temel olarak şunu söyleyebilirim. Vintage saatleri toplamak konusunda vurgulanan en önemli nokta şu; Eski model saat kullanmakla vintage saat kolleksiyonu yapmak birbirinden çok ayrı kavramlar, çünkü diğer bir çok üründe olduğu gibi saatlerinde kolleksiyon değeri olanlar ve olmayanlar var.

Mesela bu yukarda linkini verdiğin 552 Cal. Omega Geneve tekil olarak özel kolleksiyonluk değeri olan bir saat değil. İlerleyen zamanlar bu konuda bir başlık açarak kitaplardan taramalar ve örneklerle bilgiler vermek istiyorum ama vintage saat kavramı çok geniş bir konu ve bilgi vermeden önce benim daha çok şey öğrenmem lazım. Sana katılıyorum, bence de bu saati almayarak doğru karar vermişsin.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj tylertyler » 31 Tem 2010, 15:55

Razz, Çınaraltı bilgisi için çok sağol bu gün yada yarın bir uğrıcam. Böyle bir yerin olduğundan haberim yoktu tabiki. Zekai ustaya da bir uğramak gerek.
Bond, benim zaten eski olan neredeyse her şeye bir ilgim var. Eski olan şeyler daha sıcak geliyor bana her zaman. Retro merakımda var biraz. Daha genç olmama rağmen(yaşım 24) müzik, film,kitap,araba ve bir çok konuda sahip olduğum yada beğendiğim şeylerin en az yarısı günümüzden çok eskiden kalmalar. 4 tane saati var şu an. 2 jack lemans bir tanesi pilli bir tanesi otomatik Miyota mekanizmalı, 1 tanede tissot pilli saatlim var. Ama gözüm hep antika longines,omega,oris,tissotlarda. Beyaz kadranlı bir tane olsa hiç fena olmaz :) Günlük takmak istiyorum. Açıkçası zamanına giydiğim şeye göre takmak isterim. Tabi maddi durumuma göre de bir kolleksiyon da olabilir. Ayrıca fotoğraflarını çekip inceleme yapma fırsatım olmadı ama otomatik olan jack lemansı yeni aldım sayılır. Bir ay oldu. Çok iyi bir şey olmamakla beraber ben tasarımını çok beğenerek aldım. Linki vereyim resimlerine bir bakarsınız.( Kayışı kahverengi benim aldığının)

http://jacques-lemans.plaza-stores.com/JacquesLemans_378516011_B000YABW76_Jacques-Lemans-Mens-Classic-Format-Collection-Watch-1212B.html
Kullanıcı avatarı
tylertyler

Sonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 32 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners