TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Otomatik Saati Doğru Kullanma Şekli

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Otomatik Saati Doğru Kullanma Şekli

Mesaj zafeer » 28 Şub 2015, 17:03

Bircogumuzun bircok otomatik saati var ve hepsinin herzaman calismasini saglamak oldukca zor(coklu bir winderiz yoksa)
Ustadlara sormak istedigim soru;
Otomatik saatlerin durmasi(3 gun 3 hafta 3 ay) mi
Yoksa surekli calisir halde olmasi mi mekanizma acisinda daha sagliklidir?
Yani surekli calisan bir otomatik saatin bakim zamani 3 yil,haftada birkez kullanilan bir otomatik saatin ise 6 yildir gibi birsey soyleyebilirmiyiz?
Yada tam tersi bir durummu soz konusudur?
Kullanıcı avatarı
zafeer

Re: Otomatik saat dogru kullanma sekli

Mesaj bengisaat » 28 Şub 2015, 17:27

Doğru bakım ve yağlamayla , saatin çalışır durumda olması bakım zamanına olumlu etkisi vardır.Hiç kullanılmaması yağların daha çabuk katılaşmasına bağlı olarak bakım zamanını öne getirebilir.
Öte yandan Parçaların aşınması olarak düşünülürse tabii ki devamlı kulllanılması durumunda aşınma daha fazla olacaktır.

En yüksek risk devamlı kullanılan ancak hiç bakım yapılmayan
Daha sonra kullanılmıyor diye önemsenmediği için bakım zamanı geçince bu kez oksitlenme yağların çamurlaşması gibi etkilerle sıkışma sonucu parça kırılması v.s. görülebilir.

Benim her zaman önerdiğim haftada en az bir kez kurulması sağlanmalı ve en geç 5 yılda bir kere bakımlarının garantisi devam ediyorsa servislerde garantisi bitmişse mutlaka iyi bir ustaya yaptırılmasıdır.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Re: Otomatik saat dogru kullanma sekli

Mesaj Caner1983 » 28 Şub 2015, 18:45

Hafta da bir kullanmadan rezervinin bitip saat durduktan sonra manuel kurulması mı????
Rolex’s don’t tick-tock
Kullanıcı avatarı
Caner1983

Re: Otomatik Saati Doğru Kullanma Şekli

Mesaj bengisaat » 28 Şub 2015, 20:34

Manuel kurulan modelse evet, değilse bir gün takmak veya hareketli kurma cihazına bağlamakda düşünülebilir.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj manil » 28 Şub 2015, 23:42

Bengisaat üstadımız açıklama yapmışken haddimiz olmadan da bi konuyu daha vurgulamak isterim.

Mekanik saatler yapısı gereği birbiri içine geçen çarklardan oluşan zaman ölçen sistem olduklarından dış darbelere ve vibrasyona çok daha hassaslar. bu sebeple (özellikle harley tarzı cruiserlar olmak üzere) motosiklet sürerken, evde çekiçle, matkapla v.s. şekilde bileği etkileyecek biçimde ufak tadilat işleri yaparken takılmasının otomatik saat için iyi olmadığını düşünüyorum.
“Some people feel the rain. Others just get wet.”

Bob Marley
Kullanıcı avatarı
manil

Mesaj zgnclskn » 01 Mar 2015, 00:48

Ben de sarsıntı konusu açılmışken sorayım, hani şöyle saat bilekte biraz daha ele doğru kaysın, pozisyonu düzelsin diye, genelde kol aşağı sarkık biçimde eli sağa sola sallamak şeklinde yapılan hareketin de zararı olur mu? O kadar da hassas olmasalar gerek diye düşünüyorum ama yine de bir sorayım dedim.
Kullanıcı avatarı
zgnclskn

Mesaj Tolgi06 » 01 Mar 2015, 00:58

Bengisaati ben de bu durumu merak ediyorum. Ekstradan elle kurma özelliği olan saatlerimde gelende kullanmasam da kurmaya çalışıyorum. Bir yandan da dediğiniz gibi sürekli çalışınca da aşınma artıyor. Acaba hangi durumda daha negatif etki sağlanıyor ?
Kullanıcı avatarı
Tolgi06

Mesaj bengisaat » 01 Mar 2015, 03:55

En ideali haftada bir kere kurulması bu şekilde yağların katılaşmaması açısından faydalı olur.
Ayrıca aşınma riskide en düşük seviyede kalır.
Tecrübelerim ve mekanik konusundaki bilgime dayanarak dostlarıma bu şekilde kullanılmasını öneriyorum.
Yeri gelmişken bu öneri birden fazla saati olan saatseverler içindir ve özellikle belirteyim ki bakımları zamanında yapıldığı sürece aşınma süresi onlarca yıl uzayacaktır.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 17 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners