TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Seiko 5 Zaman Tutturma Ayarı Nasıl Yapılır?

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Seiko 5 Zaman Tutturma Ayarı Nasıl Yapılır?

Mesaj mbbilici » 18 Haz 2010, 13:32

mekanizmad adeğişiklikler devam ediyor. şimdi de kolda takılı kaldığı sürece gün içerisinde neredeyse sıfır çekiyor. devam eden gece boyunca kadran yukarıda bırakılınca 5 saniye ileri gidiyor.
Kullanıcı avatarı
mbbilici

Mesaj Modern60 » 18 Haz 2010, 14:12

Özür dilerim frax1. Sorunu şimdi gördüm. Mümkündür yada şöyle diyebiliriz, zemberek çalıştıkça gevşemeye başlayacağından, ilk en gergin konumunda iyi bir ayarlam yapılmışsa +- 2-3 saniye hatayla çalışabilir. Bunu devam ettirmesi ise mümkün olmayabilir. Zemberek esnedikçe ileri gitme başlar. Çünkü sıkı zembgerekle ayar hemen hemen + seviyeye yaplmıştır. Ama ne zaman ki zemberek tüm esnekliğini kazanıp artık duru bir akışa geçerse o zaman da - leri görmeye başlarsınız. Bu işin ayarı o kadar zor ki, zembereklerde yaşlandırma yapan markalar, nispeten kronometride öndedirler. Ama maliyet artar. mbbilici'nin saatinde de görüldüğü gibi lineer bir akıma ulaşmak ilk 3 ayda zordur. Ama bu seiko 5 kendini +/- 5 sanyelerde sabitlenecek ki bu muhteşem bir durum. Bir sene sonra da biraz daha gevşer. Kısacası bu biraz da şans işi, özellikle de ucuz saatlerde. Ama resmi kronometreler, bir yıl sabit kalabilirler(ölçümlere sadık olarak). mbbilici dediğim gibi 3 ay kadar sabret ve kullanmaya devam. Arada bir kere durdur tekrar çalıştır ki constabilite yani sürekli stabil duruma kavuşsun. Her dur kalkta, zemberek, streslerle genleşmeye devam eder. Burada maksat maksimum genliğe hızlı ulaşmak. Ancak o zaman gerçek akım hassasiyetine kavuşursun.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Frax » 18 Haz 2010, 20:12

Rica ederim Alan abi.Oldukça güzel bir cevap olmuş zaten teşekkür ederim :)
Kullanıcı avatarı
Frax

Mesaj mbbilici » 03 Tem 2010, 14:12

evet arkadaşlar tekrar mehaba!
saati izlemeye devam ediyorum. artık gün içinde hiç ileri gitmiyor. aksine günde (24 saat) 5 saniye geri kalmaya başladı. pozisyonlarda ise 9 yön aşağı 0 a yakın. diğer yönlerde de geri kalıyor hareketli halde olduğu kadar.

şimdi bu aşamadaki yorumlarınızı bekliyorum. zemberek yumuşamaya ve geri kalmalar artmaya devam mı edecek. ne yapmam gerek sizce. :roll:
Kullanıcı avatarı
mbbilici

Mesaj safir » 03 Tem 2010, 17:56

şuan için birşey yapmaya gerek yok ,geri kalma biraz da havanın sıcaklığı nedeniyledir ,normal yani hepimizin söyleyebileceğinden daha detaylı olarak modern60 abimiz anlatmış zaten,bir 5-6 ay daha ayarlatmadan kullanın sapma durumu stabil hale gelecektirsonra sapma çok yüksek olursa saatçilere ayarlatırsınız gerekirse
Kullanıcı avatarı
safir

Mesaj Modern60 » 03 Tem 2010, 20:19

safirin dediği gibi +30 civarı ısıda saatler geri kalmaya başlarlar. Isı artarsa bir miktar daha da geri kalabilirler. Ama mbbilici, saatiniz şu anda hayli keyifli akıyor. Daha 2 ay bile olmadı. Biraz daha sabır. Güle güle kullanın. Safir, size de takdir ettiğiniz için samimi teşekkürlerimi sunarım. Tecrübelerimi paylaştım ve faydalı olmuşlarsa ne mutlu bana. Herkese güzel ve en sevdikleri satleri takacakları günler dilerim.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj mbbilici » 03 Tem 2010, 21:22

evet arkadaşlar yorumlar için teşekkürler. ben esasen böyle bir saati çocukluğumdan hatırlıyorum "seiko 5" çok duyardım, meşhurdu sanırım bu. benim bu saatle geçmişte bir hikayem yoktu. 38 yaşındayım 11 yıllık evliyim. damatlık saatimi beğenerek özenle aldım. pier pelletier diye bir saatti. saniye yelkovanı yoktu, çok inceydi camını beton duvara feci sürttüğüm halde çizilmemişti bu beni çok şaşırttı. zaman içinde kordondaki büyük baklaları birleştiren kenarlardaki küçük sarı baklaları eridi. sarı metalden olduğundan zamanla terden erir dediler. kordon falan bulunmadı tabi ben çok üzülmüştüm bu duruma. kendi çabalarımla onun kasasına ve tipine uyabilecekbir kordon bulup takmak istedim. kordon olarak satılan bir kordon bulamadım. bir saat ile beraber aldım. zira nasıl bir kordonsa benim saatin pini o kordonun kanalından geçmedi. ben de onun delik kanalını elektronik devre kartları delmeye yarayan milimetrik uçlarla azimle genişlettim ve başardım. derken bir gün çizilmeyen o cam şakırt diye yere düşüverdi. ve kadrandan da ince beyaz plastik bir halka olan contası çıkıverdi. bunu bir saatçiye taktırmayı istemedim çünk çok ince bir saat çok hassas ve o betona sürtüp çizilmeyen yere düşüp kırlmayan cam sanırım 0,5 milim falandı. bunu düzgünce yerine takmak için bir saatçinin özenle uğraşacağına inanamadım. kendim takmaya çalıştım contayı kullanamadım. camı yerine ortalayıp bantla yapıştırdım öncelikle. sonra kenardaki incecik kanala peyderpey japon yapıştırıcısı dolduarak camı sabitledim. cama ve çerçeveye bulaşan fazlalık yapıştırıcıları jiletle keserek tesviye ettim. sonra saatin pili bitti sanırım alındığının 4. yılı flandı. usta bir saatçiye pil taktırdım. bir yıl gitti ve tekrar değiştirttim. bu sefer saat su almaya başladı ve kadranında kabarmalar oluştu. ben de su değdirmeden kullandım. sonra saat ara sıra durmaya başladı. usta saatçiye götrüdüm bişeyler yaptı. sonra bir pil daha değişti. tekrar durmaya başladı. bu arada saat 7 yıllık oldu ben de bir kenara bırakıp saat kullanmamaya başladım. telefonun saati yetiyordu. bir gün sıkışık bir yerde otururken telefonu cebimden çıkaramayıp saate bakamadım ve dedim ki insanın kolunda bir saat olmalı. o gün bir saat almaya karar verdim. ama damatlık saatim aklıma geldi. dedim yine özene bezene bir saat alacağım pili bitince işi de bitecek diyerek pil değişmeyen bir saat alma fikri geldi aklıma. o her zaman gittiğim saatçiye gidip bunu söyledim ve neden dedi bana. kısaca anlattım. onların devri kapandı artık eski seiko 5 ler yok. şimdikiler tel makine çin malı getirtmiyoruz dedi. tavsiye etmem ileri gider geri kalır uğraşırsın, tamiri yok parçaları yok artık falan dedi. bak bu yeni modellerin pili 10 yıl gidiyor falan dedi. ve o an pilli saate karşı bir anda bir kez daha bir ürperti geldi içimden ama saatçinin seiko 5 hakkında söyledikleri de beni üzdü. sonra başka bir usta saatçiye gittim ve otomatik makineli bir saat istediğimi söyledim. bir tane varmış gösterdi ama modelini beğenmedim. dükkandan çıkıp ebaya baktım derken beğendiğim bir modeli getirttim. ilk kez kullanıyorum böyle birşey. ileri gidip geri kaldığını yeni öğrendim. saatçi ileri gider geri kalır deyince abarttığını düşünmüştüm. şimdi sizlerden öğreniyorum bu mekanik saatlerin bambaşka bir dünyaları olduğunu. teşekkürler hepinize.
Kullanıcı avatarı
mbbilici

Mesaj Vahap » 09 Tem 2010, 23:55

Belirtilen mekanizmaya ait saati 175 TL' ye gümrük mağazasından ankaradan aldım. Epey pahalı almışım. Bu mağazada genelde uygun fiyatlı mallar satılıyor, amma iyi yanılmışım demekki.!!!!..
Kullanıcı avatarı
Vahap

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 29 misafir

RGY Globak Golden Visa Kıbrıs

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners