TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Cep Saati Koleksiyonum Elgin Waltham Hampden Rockford Doxa

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Re: Cep Saati Koleksiyonum

Mesaj trenton » 21 May 2010, 01:50

clk yazdı:Hocam, cok degerli bilgiler icin tesekkürler.

Resimleri bende gördüm (sabah belkide benim bilgisayarda yada baglantida bir problem vardi).

Trenton, ya ben karistiriyorum yada cok fazla resim oldugu icin beynim döndü ama bir cok saat ayni mekanizmalari paylasiyor dogrumudur? En azindan teknik olarak. Dogrumudur?

evet ufak değişikleri saymazsak (taş sayısı, makine boyutu, süslemeler gibi...) çoğu aynı makineye sahip. 18 size boyutunda olanlar özellikle benzer görünüme sahiptir tüm amerikan saatlerinde.fakat ender de olsa, her marka değişik makineler de tasarlamış. "ama genel olarak amerikan saatleri standart makinelere sahiptir" sayın Gürcağlar'ın da dediği gibi:)
saygılarımla,
Ferhat
İrkilmez Ata çocuğu irkilmez:
Zapt edilmez, Atam, zapt edilmez
Biz varken senin hisarının burçları:
Bakışlarımız kılıç uçları,
Bekliyoruz devrimini biz.
Çökmeyeceğiz diz...
Kullanıcı avatarı
trenton

Mesaj gurcaglar » 21 May 2010, 02:31

trenton yazdı:

Resimleri bende gördüm (sabah belkide benim bilgisayarda yada baglantida bir problem vardi).

Trenton, ya ben karistiriyorum yada cok fazla resim oldugu icin beynim döndü ama bir cok saat ayni mekanizmalari paylasiyor dogrumudur? En azindan teknik olarak. Dogrumudur?

evet ufak değişikleri saymazsak (taş sayısı, makine boyutu, süslemeler gibi...) çoğu aynı makineye sahip. 18 size boyutunda olanlar özellikle benzer görünüme sahiptir tüm amerikan saatlerinde.fakat ender de olsa, her marka değişik makineler de tasarlamış. "ama genel olarak amerikan saatleri standart makinelere sahiptir" sayın Gürcağlar'ın da dediği gibi:)
saygılarımla,
Ferhat

Şimdi bu standart makine(mekanizma demeyi tercih ediyorum) konusunu biraz daha aydınlatalım: Amerikalı ustalar doğal olarak tasarımda kan ve gönül bağı olan İngiliz/İrlanda/İskoçya saatlerinin tasarımından ilk başta çok etkilendiler, balans çarkının ve balans horozunun baskının üzerinde olduğu, balans horozunun üzerine bezemeler kazınarak dekore edilmesi gibi özellikler ilk akla gelenler. Ama bu durum daha sonra köprü baskılara doğru değişti (ing. lisanında bridge plate deniyor yanılmıyorsam) ki bunu da hemen hepsi (üreticilerin) izledi. Bununla beraber eski geleneği devam ettiren mekanizmalarla köprülerden oluşan baskılara sahip mekanizmalar beraber var olmayı sürdürürler. Amerikan teknolojisi B.Britanya'yı etkiledi mesela senin saatlerinden biri Lancashire Watch Company imzasını taşıyor işte o saatleri üreten firma aslında çalışanlarının da ortağı olduğu bir saat fabrikasıdır ve kurucusu olan Thomas Peter Hewitt Amerika'da bu işin nasıl yapıldığını öğrenip ülkesinde ilk uygulama girişiminde bulunanlardandır, ama nafile ne yazık ki 20.yüzyıl başında bu fabrika batmıştır. Umutmadan senin saatlerin içinde bir tane isviçre yapımı ama amerikan saatlerini taklit eden bir saat gördüm, fakat resimler tam açılmadığı için (tüm browserlarımla -firefox, chrome ve explorer denedim) tümüyle göremedim, yanılma payım masun olsun.
İyi geceler,
A.G.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj gurcaglar » 21 May 2010, 02:37

trenton yazdı:merhaba Hocam,
vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. eğer sorun için bir çözüm yolu bulunmazsa ayrı başlıklar altında bir kaç bölümde tekrar yazarım. son zamanlarda amerikan saatlerini piyasada daha çok görmeye başladım, yavaşta olsa. maddi olarakta değerleri yükseliyor ülkemizde. gerçi ben satmayı hiç bir zaman düşünmedim çünkü, her birini almak için çok uğraştım. ebay de çok uygun fiyatlara çok güzellerini bulmak mümkün (ama bulupta alamamak - benim gibi- moral bozucu olabiliyor) :D o dönemden amerikan saatlerini taklit eden isviçre firmalarına ait birkaç saat görmüştüm ben de, ki bunlar arasında türkiye çok tutulan omega ve longines de vardı. demek, o kadar çok etkilemiş avrupa saat piyasasını amerika:)
saygılarımla,
Ferhat

Yine de almaya çalış ebay'den zira en hesaplı yine orada bulunuyor bir de ne yazık ki oradaki satıcılar daha bilinçli ve dürüst alış verişi biliyorlar, bunu söylemekten hiç hoşlanmıyorum, ama ülkemdeki saat alımlarında başıma gelenlerden sonra bir müsibet bin nasihatten iyidir zehabınca ifade etmekten alıkoyamadan kendimi.
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj gurcaglar » 21 May 2010, 02:45

trenton yazdı:
gurcaglar yazdı:Sevgili Ferhat,

Gönülden tebrikler. Amerikan yapımı cep saatlerine olan merakın takdire şayan. Ben vaktiyle daha çok alamadığıma üzülüyorum, ama bunda ülkemizde Amerikan saatlerinin popüler olmamasının payı büyük. Oysa ABD'de 1850'den hemen sonra muhteşem bir hızla ilerleyen saat endüstrisi ortaya çıkıyor ve orta sınıflarla gelir düzeyi daha da altta olan emekçi sınıfların eskiden hayatlarından göremeyecekleri bir nesne olan saati satın alabilmelerine yol açan kitle üretimini gerçekleştiriyor, böylece saat üreten fabrikalar kuruluyor eğer ABD'de bu üretim felsefesi olmasaydı İsviçre'nin kendini beğenmiş üreticileri de fabrikalaşmaya çok daha geç bir dönemde geçeceklerdi, ancak rekabet üretimi oranını arttırdı, makinalaşmayı hızlandırdı, biliyor musun bu dönemde Amerikan kalibre ve marka adlarını taklit eden isviçre yapımı ancak kalite olarak çok aşağı pek çok saat yapılıp Amerikan pazarına yollanmıştı. Amerikan saat endüstrisi gerçekten mükemmel saatler üretti Waltham'ın Hamilton'ın Hampden'ın rail road sınıfı saatleri döneminin en ileri ve hassas kronometre seviyesinde saatleridir mesela. Ancak resimleri ben de göremedim ne yazık ki.
Yeniden denersen çok iyi olur.
İyi günler,
A.G.

merhaba Hocam,
vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. eğer sorun için bir çözüm yolu bulunmazsa ayrı başlıklar altında bir kaç bölümde tekrar yazarım. son zamanlarda amerikan saatlerini piyasada daha çok görmeye başladım, yavaşta olsa. maddi olarakta değerleri yükseliyor ülkemizde. gerçi ben satmayı hiç bir zaman düşünmedim çünkü, her birini almak için çok uğraştım. ebay de çok uygun fiyatlara çok güzellerini bulmak mümkün (ama bulupta alamamak - benim gibi- moral bozucu olabiliyor) :D o dönemden amerikan saatlerini taklit eden isviçre firmalarına ait birkaç saat görmüştüm ben de, ki bunlar arasında türkiye çok tutulan omega ve longines de vardı. demek, o kadar çok etkilemiş avrupa saat piyasasını amerika:)
saygılarımla,
Ferhat

Şimdi bu son yazdıklarıma kızanlar olur diye yeniden yazmak zorunda hissettim kendimi, fakat bunu herkesin bilmesi gerekir, konu cepsaati değil, ama yine saat, masa saati (hatta carriage clock kategorisinde olanlar) bunlardan iki tanesini bugün malumunuz olan ebay'İn Türkiye şubesinde satışta gördüm, neredeyse 700-800 TL sı gibi bir fiyatla satıştaydılar ve bunların Fransız yapımı olduğu "iddia" ediliyor, oysa Çin'de yapılan saatler bunlar bilemediniz 25-30 Dolar'a satılan saatler ama bozacını şahidi şıracı misali ne satıcı ne sattığını biliyor (tabii biliyorsa o vakit dolandırıcılık durumu hasıl olur) ne alıcı. İyi geceler,
A.G.
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj trenton » 21 May 2010, 03:00

Hocam,
carriage clock dediğiniz saatler "seyahat saati" diye tabir edilen saatler değil mi?
Çökmeyeceğiz diz...
Kullanıcı avatarı
trenton

Mesaj Clk » 21 May 2010, 07:54

700-800 liraya Fransiz "carriage" mi varmis :) Özellikle vintage olanlarin sonuna birkac sifir daha eklemek lazim :)
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj trenton » 21 May 2010, 11:25

gurcaglar yazdı:
trenton yazdı:

saygılarımla,
Ferhat

Şimdi bu standart makine(mekanizma demeyi tercih ediyorum) konusunu biraz daha aydınlatalım: Amerikalı ustalar doğal olarak tasarımda kan ve gönül bağı olan İngiliz/İrlanda/İskoçya saatlerinin tasarımından ilk başta çok etkilendiler, balans çarkının ve balans horozunun baskının üzerinde olduğu, balans horozunun üzerine bezemeler kazınarak dekore edilmesi gibi özellikler ilk akla gelenler. Ama bu durum daha sonra köprü baskılara doğru değişti (ing. lisanında bridge plate deniyor yanılmıyorsam) ki bunu da hemen hepsi (üreticilerin) izledi. Bununla beraber eski geleneği devam ettiren mekanizmalarla köprülerden oluşan baskılara sahip mekanizmalar beraber var olmayı sürdürürler. Amerikan teknolojisi B.Britanya'yı etkiledi mesela senin saatlerinden biri Lancashire Watch Company imzasını taşıyor işte o saatleri üreten firma aslında çalışanlarının da ortağı olduğu bir saat fabrikasıdır ve kurucusu olan Thomas Peter Hewitt Amerika'da bu işin nasıl yapıldığını öğrenip ülkesinde ilk uygulama girişiminde bulunanlardandır, ama nafile ne yazık ki 20.yüzyıl başında bu fabrika batmıştır. Umutmadan senin saatlerin içinde bir tane isviçre yapımı ama amerikan saatlerini taklit eden bir saat gördüm, fakat resimler tam açılmadığı için (tüm browserlarımla -firefox, chrome ve explorer denedim) tümüyle göremedim, yanılma payım masun olsun.
İyi geceler,
A.G.

Merhaba Hocam,
Yazdıklarınızı büyük bir merakla okudum. Saat endüstrisi ve tarihi hakkında yazdıklarınız gerçekten çok önemli ve bilgilendirici. Lancashire Watch Company yapımı saat gerçekten de makine olarak Amerikan saatleriyle benzerlik gösteriyor. American saatlerini taklit eden saate gelince belki sayfanın sonuna doğru fotoğraflarını koymuş olduğum Doxa markalı çep saati olabilir çünkü bir tek o isviçre yapımı veya yanılıp amerikan saati diye isviçre yapımı bir saat almış olabilirim :) ama elimden geldiğince internetten dolaşıp ingilizcem elverdiği oranda amerikan saat endüstrisi tarihine ait yazıları okumaya çalışıyorum. markaları tanımaya ve gerekli olan bilgileri kaydetmeye gayret gösteriyorum. unutmadan, benim şimdiye kadar gördüğüm amerikan taklidi isviçre saatlerinin şöyle bir özelliği de vardı (tanınmış markaları dışarıda tutarak söylüyorum) ingilizce isimle üretilmiş o dönem ki taklitlerin makinelerinde "swiss made" yazısını gördüm bu durumda, az çok bilinçli ve bilgili olan biri yanılıp amerikan saati diye isviçre taklidi saati alır mı ki? ingiliz saatlerinde de aynı durum söz konusu değil mi?
saygılarımla,
Ferhat
Çökmeyeceğiz diz...
Kullanıcı avatarı
trenton

Mesaj gurcaglar » 21 May 2010, 11:35

clk yazdı:700-800 liraya Fransiz "carriage" mi varmis :) Özellikle vintage olanlarin sonuna birkac sifir daha eklemek lazim :)

Merhaba,

Aslında var ben benimkini 90 Pound'a aldım, ingiliz ebay'İnde bulabilirsiniz. Fiyatların satıcı/ya da bezirganlar tarafından arttırılmadığı ya da özel dükkanlar dışında pazarlarda mantıklı rakamlara böyle güzel saatleri bulmak olasıdır.
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

ÖncekiSonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 27 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners