Certina diğerlerine göre daha klas daha güzel. Bence o seçilir aralarından.
Markayı çok sevsem de Certina da çoğu saatinde nefret ettiğim bir şeyi yapıyor.
Abuk sabuk lug ölçüleri kullanıyor. 19 - 19,5 - 21 gibi garip ara ölçüleri kullanıyor özellikle. Bende ilk zamanlarda saf saf saatçileri gezip arıyordum. Bulmak mümkün değil. Baron kayışa bile gittim bir gün "bu ölçüde yok abi sıkıştırırız keseriz vs." dedi. Bende pek haz etmem öyle şeylerden teşekkür ettim çıktım.
O günden beri saat alışverişine gittiğimde ya önceden hedefimi belirler nokta atışına giderim ya da cebimde minik bir cetvel ve lup taşırım. 20 - 22 - 24 mm gibi evrensel ölçüleri tercih ederim.
Öbür türlü mümkün değil aradığınız ölçülerde bir kordonu bulmak.. Firmaya telefon açıyorsun yılbaşı, bayram, noel, cart curt değilse 3-4 haftaya gelir diyorlar. 100 Frank tan kapıyı açıyor. Şimdi sizin gösterdiğiniz saat 484 TL. Seneye deri kordon lazım oldu 240 TL kordon... Çok anlamlı değil bence. En azından seçim şansınız olmalı. İsterseniz 1 ay bekleyip İsviçre'den getirtirsiniz, isterseniz buradan çok daha uyguna bir deri kayış takarsınız. Bu şansı elinizden almak için yapıyorlar bunu. Tissot ta yapıyor bunu.
Ayrıca standart ölçüde bir kordon neredeyse her şehirde herhangi bir saatçide bulunup takılabilir gereklilik durumunda. Tatilde, seyahatte, gezide, yolculukta vs. kayış zedelendi veya koptu sorun olmaz. Ama afferdesiniz amiyane tabir kullanıyorum kakalamışsa firma 21,5 mm yandı gülüm keten helva. Koy saati cebine devam et.
Gerçi normal bir saat kullanıcısı için belki çok önemli değil ama benim gibi seneler içerisinde takıntılar geliştirmiş biri için çok önemli. O yüzden abartmış olabilirim ama sohbet ediyoruz işte.

( Ben sorduğunuz model için yazmadım genel Certina için yazdım )