TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Swatch Irony "Blackie" Hakında Yorumlarınız / Görüşleriniz

Hakkında Bilgi Almak İstediğiniz Saatleri Burada Sorabilirsiniz
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Danışma Platforumu Bölümünde Yeni Saatinizle İlgili Bütçe ve Marka/Model Bazlı Tavsiye ve Kullanıcı Tecrübesi Talebinde Bulunabilirsiniz. Düşünülen Kriterlerin Detaylı Olarak Belirtilmesi Üyelerin Daha Rahat Tavsiyelerde Bulunmasını ve Tecrübelerini Paylaşmalarını Sağlayacaktır. Lütfen Açtığınız Konulara Sadece X Model Yorumunuz Nedir Şeklinde Yazmayınız. Sorulan Saatin Model Fotoğrafı, Özellikleri ve Öncelikle Kendi Yorumlarınızı Ekleyerek Sorunuz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Swatch Irony "Blackie" Hakında Yorumlarınız / Görüşleriniz

Mesaj batamer » 30 Eyl 2013, 12:31

Arkadaşlar

Swatch'ın Irony grubunda yer alan "Blackie" adlı saati ilgimi çekti, bu saat ile ilgili teknik ve/veya optik açıdan değerlendirmeleriniz ne olabilir? Kullanan var mıdır acaba??

Resim

Sadece internette gödüğüm için fotoğraflar bazen yanıltıcı olabiliyor ;)
Kullanıcı avatarı
batamer

Re: Swatch Irony "Blackie" Hakında Yorumlarınız / Görüşlerin

Mesaj Triton » 12 Ara 2013, 20:52

Ben de bu model olmasa da Irony nin hem bu modelin baz versiyonu hem de diver modeli var.

Swatch benim için kullan at ve saatin hasar görmeye açık olduğu yerlerde kullan saatidir. Genelde aktif çalışma gereken ortamlarda, motosiklet vb., kullanırken takarım.

Verilen rakama göre, hem kasa hem de mekanizma olarak bir çok quartz moda saatin den daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak onarım kabul etmiyor. Pil yuvasından erişilebilen dişliler kısıtlı biçimde yağlama imkanı sunsa da, saati özelliklerini yitirecek biçimde sökmeden işlem yapmak mümkün değil. Zaten sökülürse benim için çöp olmuş demektir. Yine de Sirkecideki saat tamircilerinin en çok ilgilendikleri modellerden (cam değişimi vb.,). Tabii saati bazı vasıflarını yitirmesine yol açan biçimde sökerek.

Ancak fiyatlarına oranla detay kalitesi makul, fosforlu elemanları son derece başarılı ve sorunsuz çalışan bir kullan at saati.

Bendekiler 2001 den beri çalışmaktadır ve pil değişimi dışında sorun yaşamadım.

Ancak bozulur iseler, bu kadar çeşitli ve makul fiyatlı mekanik saat varken bir daha swatch alacağımı sanmam. Basit gözüken otomatik versiyonlar hariç....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj huan8 » 12 Ara 2013, 21:50

Bir saati, hor kullanmadıkça yani hasar alabilecek ortamlarda kullanmadıkça sorun yaşatacağına inanmıyorum. İster istemez çizilmeler vs olacaktır. Belki üretimden kaynaklı sorunlar da olacaktır. Benim halen çözemediğim nokta, swatch mağazasının, irony modelleri için tamiratı mümkün demesi ancak kime sorsam nereyi okusam 'swatch'ların tamiri yok, kullan-at' diyor. Plastik olan ürünlerin tamiratı olmadığını mağaza da belirtiyor ama irony serisi için demiyor. Sirkeci'deki tamircilerin saate geri dönülmez hasarlar verip, 'tamir' ettiği söyleniyor bunun da esasen ne olduğu konusunda kesin bilgi yok. Ortalıkta söylentiler ve kullanıcıların kısmen taraflı yargılarıyla yorum yapılıyor. Hakikaten ilginç.

Saate gelirsek, ben uygun fiyatlı bir otomatik saat halen bulamadım. Orient'lerin tiplerini beğenmiyorum. Seiko'lar da keza güzel ama ben beğenemedim. Beğendiklerim de Türkiye'de yok. Swatch'un otomatik modelleri ve irony serisindeki kronograf modelleri bu yüzden göze hoş geliyor. Blackie'yi hafta sonu almayı düşünüyorum. Kadranı, akrep ve yelkovan ibreleri hoş duruyor. Zayıf yönü olarak metal kayışını görüyorum.
Kullanıcı avatarı
huan8

Mesaj batamer » 12 Ara 2013, 22:53

Trilyon ve huan8 : detaylı ve aydınlatıcı görüşleriniz için teşekkür ederim ..

Huan8: saati alınca inceleme yaparsınız umarım. -))
Kullanıcı avatarı
batamer

Mesaj Triton » 13 Ara 2013, 16:44

Swatch bir tarz saatidir ve arkasında ciddi bir grup var.

Ancak üstten ve fabrika koşullarında montajlanarak kapatılan bir saat. Onarım için açılması hasar veriyor ve özellikle su sızdırmazlığı gibi konularda orijinali hiçbir problem yaşatmayan bir saati tamamen problemli hale getirebiliyor.

Doğal olarak onarım düşünerek saat almanın da manası yok. Hele bu bütçede. Bu saatin de mantığı böyle...

Ancak o rakamları, ben belli modellerde örneğin Invicta, ya da tartışmasız Seiko, Citizen, Orient, vb saatlere vermeyi tercih ederim.

Üstelik bendeki Irony modelleri her görenden övgü almıştır. Ama iyi saatleri bilen ve anlayanların ilgi alanında olmayan bir marka.

Gerçekten ben de bugün yeni quartz alacak olsam gözüm Protrek, Tissot, Seiko gibi modellere gidiyor. Swatch a değil.

Burada hangi marka olursa olsun yaptığım değerlendirmeler tamamen kişisel değerlendirmeler olup, hiçbir markayı özellikle övmek ya da yermek amacım ve misyonum yoktur.

Yaptığım yorumları bu doğrultuda değerlendirmenizi ve sizin düşüncelerinizin doğal olarak çok farklı olabileceğini bilerek ve kabul ederek yorum yaptığımı bilmenizi isterim.

Bu doğrultuda çok kötü durumda bir saat almadıkça, örneğin Rolex alana, kendimce eleştirilerim olmakla birlikte, hiçbir zaman niye aldın diyemem, ancak Swatch için fikrimi sorana özellikle bu saat için değilde, bu segmentte bir saat için soruyorsa alma derim.

Lütfen kusuruma bakmayın....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj huan8 » 14 Ara 2013, 13:13

Triton'un görüşlerine katılmakla birlikte, bir şeyi gözden kaçırdığını veya göz ardı ettiğini düşünüyorum. İyi saatleri bilen-anlayan kişilerin de kabul edeceği gibi iyi bir saat her zaman pahada ağır basar. Forumlardaki aktif üyelerin neredeyse tamamı otomatik saatlere meraklı ve kullanıcı. Quartz saatlere ilgi daha düşük, bunda 'saatin ruhu'nu oluşturan mekanik aksamın otomatik saatler kadar yapı içermemesinin payı var. Yani saatin gücünü sizden aldığını bilmek gerçekten hoş bir şey.

Gel gelelim, quartz saatlerde bu neredeyse tasarımı haricinde söz konusu olmaktan bile uzak. Varmak istediğim nokta; eğer ki bütçeye uygun, pazara göre kalburüstü yani kaliteli bir saat bakılacaksa seçenekler oldukça azalıyor. Tasarım anlamında her ne kadar göreli bir kavram olsa da beğeni söz konusu olunca swatch şahsen güzel gözüküyor. Mesela ürünlerinde minimal bir çizgiye sahip olanlar. Ben saate bakınca, akrep ve yelkovanı rahatça ayırt edebilmek isterim. Özellikle çok çok pahalı bazı saatlere dikkat ediyorum; kadranın ibrelerle olan uyumu sanki es geçilmiş gibi. Halbuki, vintage saatlerde hafif parıltılı yeşil kadran çok beğenilir değil mi? Özellikle de bronz veya sarı tonlarda ibreler varsa.

Swatch kasalardaki o rahatsız edici mono anlayışını değiştirmeyecek gibi. Bir de alüminyum alaşımlı bu kasaların bezele yakın kısmı, neredeyse swatch kullanan tüm arkadaşlarımda çok rahat çizilmiş gibi geliyor. Bu da günlük kullanım saati olmaya doğrudan aday yapıyor kendisini.

Kronograf özellikli saatleri pek beğenmesem de, fiyat/tasarım anlamında swatch'ta makul saatler var. Invicta'nın en ucuz quartz saati swatch blackie'nin neredeyse 200 lira üzerinde. Citizen da çok köklü, ancak blackie'yi beğenen bir kişinin kolay kolay beğenebileceği tasarımları muadil gözüyle bakıp yakın fiyatlarda alması pek mümkün değil. Tissot da aynı şekilde ucuz bir marka değil. Gerçekten çok iyi tasarımları ve kalitesi olan bir marka. Olay dönüp dolaşıp olay bütçeye varıyor yani.

Quartz saat arayınca biraz daha gezinip, Skagen markası gözüme ilişti. Saatleri çok hafif, ince ve sade tasarlanmış. Swatch yerine şu an almak isteyebileceğim bir marka bir tek onu görebildim.

Yani karar verilmesi gereken nokta swatch değil. Bütçeyi zorlamadan ortalama bir saat mi, yoksa paraya kıyıp gerçekten iyi bir saat almak mı? Moda saat ile evladiyelik saat almak arasında seçim yapmaya benzetiyorum ben bunu.
Kullanıcı avatarı
huan8

Mesaj Triton » 15 Ara 2013, 03:19

huan8

Ben kendimce bir meraklıyım. Bu nedenle evimde küçük bir saat atölyesi oluşturdum ve son 1 yıl içinde söküp taktığım saat sayısı bayağı fazla oldu.

Hepsi eş dost arkadaşlardan gelen saatler. Pil, kayış/bilezik değişim/onarımı, mekanizma değişimi vb., işlere vakit ayırıyorum. Bizim evde dahi bu denli fazla sayıda quartz saat olduğunun farkında değildim.

Ama bir gerçeğin altını hep çiziyorum. Bütçe önemli bir iştir. Ancak hele kısıtlı bütçeniz varsa onu en iyi biçimde kullanmak istersiniz.

Bu nedenle içerisinde taş çatlasın 20-25 dolarlık mekanizma olan alt segment quartz saatler (bu da yedek parça olarak fiyatı), doğal olarak özellikle ciddi firmalar tarafından üretilmiş saatlerle kıyaslanmamalıdır. Bu saatlerin içini açınca neredeyse karşınızda bir Hollywood dekoru olduğunu görüyorsunuz.

Mesela bugün İstinye Park da ki bütün saatçileri inceledim. Evet eleştirdiğim noktalar var ama bir çok (ki bunlara lux segmentteki saatler de dahil) marka arasında, üç tanesi sırasıyla benim için ayrı bir yerde.

Tartışmasız, Rolex, Panarai ve IWC. Biraz da Tag Heuer. Bir de Swatch lara baktım.

2000 li yıllarda çok daha güzel modeller vardı ve bir trend halindeydi. Bugün mekanikleri bile tasarım olarak kitsch ( ben bu deyimin basit ve eski yüzlü ya da eski moda ağırlıklı izahlarını öne çıkarıyorum ).

Bu nedenle söz konusu saatlerin benim için üzerine quartz saat eklenmiş bir bilezikten farkı yok.

Arızalandığı takdirde tek uğraşmayacağım ve belki atacağım saatler bunlardır.

Invicta, Orient vb markaları yüceltmek bana düşmez ama yukarıdakilere göre, aynı fiyata daha fazla saat aldığınız kesin.

Doğal olarak keyif size ait. Yinede paraya kıymak derken örneğin 250 - 1000 TL arasında bir bütçeyle gayet yeterli bir saat alabileceğiniz düşüncesindeyim.

Biraz daha pahalılara bakarsanız, örneğin Sinn gibi denizaltı çeliğinden yapılmış saatler de var. Adamlar Alman Klas kuruluşundan sertifika almış. Bu kuruluşlar gemileri denetler ve denize çıkması için her yönden yeterli olduğuna dair sörvey yaparak sertifikalandırır.

Kaliteli saat denilince illa çok bilinen belli bütçelerin üstündeki markalara da yönelmek gerekmiyor.

Örneğin başta pek tatmin olmadım ama kullandıkça farklı bir zevk aldığım Vostok dahi eğer tasarım detaylarına takılmıyorsanız, emin olun daha fazla saat.

Yinede zevkler ve renkler tartışılmaz. İyi bir seçim yapmanız dileğiyle....
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj huan8 » 15 Ara 2013, 15:12

Triton

''aynı fiyata daha fazla -saat-'' işte bu güzel bir tanımlama olmuş. Yani adam gibi adam misali.

Konuyu dağıtmış gibi olabiliriz ama Vostok dediniz; ben de rus yapımı birkaç saati mekanik aksamının sadece okuduklarım kadarıyla iyi oluşunu biliyorum ancak tasarım olarak çok hoşuma giden bir marka var. Poljot :)

Konunun ana sorusu olan Blackie'ye gelecek olursak, dün gidip inceledim. Mat renkleri seven birisi kesinlikle beğenmeyecektir. Saat uzaktan ben burdayım diye bağıran bir parlaklığa sahip (hem kasa hem metal kayış olarak). Ağır değil. Tipik kapalı kasa metal kayışlı bir Swatch kronograf. Boyut olarak ince bilekli bir kişiye rahatlıkla olur. Dezavantajları; kapalı kasası, parlak kısımların çizilmeyle beraber çok sırıtacağı. Ha bir de saatlerin sesine takıntılı biri olarak (ki mekanizma sesi hoşuma gider) saat sessiz diyebilirim. Swatch'ların plastik modellerinde sesten rahatsız olanlar olmuş, ondan merak edip dinledim. :)
Kullanıcı avatarı
huan8

Dön TSF Saat Danışma Platformu - Ask Your Next Watch

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Majestic-12 [Bot] ve 131 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners