eczacimusti yazdı:açıklama ve yorumlarınız için teşekkürler graywolfeyes
Ben teşekkür ederim.
-------------------------
Aslında bu mesaja cevap verme gereği duymuyorum ve zaman kaybı olarak görüyorum..
Ama şu

işaretleri
ve
eczacimusti yazdı:naçizane bilgime görede avcı kasa olması teknik olarak zor, tabi sizin engin bilginiz karşısında yanlış söylemek istemem ama kendi fikrimi belirteyim dedim.saygılar
şeklinde inceden inceye yapılan "engin bilgi" kinayesine kayıtsız kalabilmek oldukça zor
Yanıtlayalım ki hiçbir şey havada kalmasın...
Çünkü biz karnımızdan konuşmuyoruz ve insanlarımızı, bir nebze katkımız olur umuduyla doğru bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Ve gördüğümüz neyse onu yazıyoruz.
Bu da herkesin beklentilerini karşılamıyor malesef...
Zaman zamanda farkında olmadan belkide zülfiyâre dokunuyoruz. Özellikle pazar aranıyorsa...
Bakın ne demişiz:
Graywolfeyes yazdı:Evet gerçekten çok nadide ve bir o kadarda güzel bir kadran
Gerçekten öyle.
Ama saatler sadece kadrandan ibaret değildir.
Ne yapsaydık yani...
- Waltham'ların en alt segmenti olan 7 jewels ve ederi 7-16 dolardan fazla etmeyecek bir makinaya methiyeler mi düzseydik?
Yada,
kasada yılların verdiği yorgunluktan hafif kirlenmeler var,sanırım temizlense geçer,
şeklinde kondüsyonu açıklanan
- Aslında üzerindeki kaplama aşınmasından dolayı alttaki prinç metali ortaya çıkmış sıradan bir 5/10 mikron kaplama kasayıda muhteşem diye gökleremi çıkarsaydık?
Bu nadide kadranı değerlendirebilmek için yapılabilecekleri zaten söylemişiz.
Graywolfeyes yazdı:Size nacizane tavsiyem bu kadran için 17 jewel bir Waltham Mass Royal Golden Star Balance makina ve güzel bir Altın kaplama avcı kasa edinin ve kadranı bahsettiğim makinaya takın yada taktırın ve kasaya yerleştirin.
Emin olun birbirlerine çok çok yakışacaklardır.

Ve sizde böyle güzel bir saate sahip olmanın keyfini süreceksiniz...
Gelelim şu

işaretleri ve "engin bilgi"

kinayesine..
1-
Graywolfeyes yazdı:Saatin tacının 3 te olmasının nedeni bu makinanın hunter/avcı kasa bir saat için üretilmiş olmasından kaynaklanıyor. Yani kasası bu makinanın orjinali değil.
eczacimusti yazdı:saat 14 size seri nosundan open face olarak çıkıyor navcc de,naçizane bilgime görede avcı kasa olması teknik olarak zor
Türkiye'nin en büyük açık artırma ile satış yapılan internet sitelerinden birinde
"DÜNYA'DA SAYILI OSMANLI AMERİKAN WATCH CO.USA" başlığıyla verilmiş satış ilanında bu makinaya ait olarak verilen seri numarası : 4040659.

Antiparantez : Waltham veri tabanından sorgulama yaparken kasa numarası referans alınmaz. Makina seri numarası referans alınır. Ama biz fotoğrafta seri numarası net görünmediği için ilanda verilen seri numarasını doğru kabul edip referans aldık.
Buda referans aldığımız seri numarasının ekran görüntüsü

Ve bizim
http://www.nawcc-info.org/walthamdb/LookupSN.asp adresinden yaptığımız bilgi sorgulamasının ekran görüntüsüde aşağıda.

Konuya dönersek,
Buradaki "Style" satırının karşısında yazan "HC" Hunter Case kelimelerinin kısaltmasıdır. Şayet bu makina ve kadranı iddia edildiği gibi açık yüz bir kasa için üretilmiş olsaydı "Style" satırının karşısında Open Face'nin kısaltması olan "OF" yazılı olması gerekirdi.
Demekki tezat içinde değilmişiz.
Kaldı ki biz bu makina ve kadranın Hunter/Avcı kasaya ait olduğunu makina seri numarasını bilmeden söylemiş ve
eklenen fotoğraftan seri numarası seçilmediği halde Waltham makina ve kadran karekteristiğine olan aşinalığımızdan ötürü bu şekilde bir tahminde bulunmuştuk.
2-
Graywolfeyes yazdı:Makina 16 size ve 7 jewel sanırım.
eczacimusti yazdı:saat 14 size seri nosundan open face olarak çıkıyor navcc de
Makinanın boyutu yani "size" konusundada yanıldığımı düşünmüyorum. Sizin tabirinizle "engin bilgi" sahibi biri olarak
Sizin eklediğiniz fotoğraftaki makina yine söylüyorum 16 size.
Bizim yanıldığımızı ıspatlamakta çok kolay.
Bu saatin makina seri numarasının net göründüğü bir fotoğraf eklenir ve söylediklerimiz boşa çıkarılır. Bizde "eyvallah" deriz. Yanıldığımızı kabul eder, herkesten özür dileriz. Bunu da hiç gocunmadan yaparız..kimse merak etmesin...
3-
eczacimusti yazdı:naçizane bilgime görede avcı kasa olması teknik olarak zor,zira saat ayarı için çekerek değil mandallı sistem olması lazım waltham avcı kasaların,bu saatte öyle bi mekanizma yok???yani avcı kasaya nasıl uyum sağlıyacak???
Aşağıdaki fotoğraflarda, lever set olmayan yani mandal aracılığıyla değilde taç geri çekilerek ayar yapılan Waltham makinaların "avcı kasalara nasıl uyum sağladığı"

gayet net görülebilir.

4-
eczacimusti yazdı:tabi sizin engin bilginiz karşısında yanlış söylemek istemem ama kendi fikrimi belirteyim dedim.
Tabiki.. Ama fikirden ziyade

hepimizin eksikliklerini giderecek sağlam bilgiler olması daha faydalı olur kanaatindeyim.
-Unutmadan söyleyeyim, eğer vakit bulursam eklemiş olduğunuz Şah portreli saatle ilgili de bir kaç katkı yapacağım. Yine yanlışlarımız olursa gerekli düzeltmeleri yaparsınız..
Bir konuyu da belirtmeden geçmek istemiyorum arkadaşlar,
Boyuna takılan küçük boyutlu bazı bayan kolye saatleri hariç, avcı kasalı saatlerde taç/kurma kolu "saat 12" yönünde olmaz. Açıkyüz/open face kasalı saatlerde ise taç "saat 3" yönünde bulunmaz. Çünkü bu durum saat ergonomisine aykırıdır ve kolay okunabilirliği zorlaştırır. Yani kısacası açıkyüz/open face bir saati elinize yada avucunuza aldığınızda tacı baş ve işaret parmaklarınız arasında tutarsınız ve 12 rakamının üstte olması okumanızı kolaylaştırır. Yine aynı şekilde avcı/hunter kasa bir saati elinize aldığınızda da tacı başparmağınızla iterek kasa kilidini açar ve saati okursunuz. Bu durumdada 12 rakamının kolay okuma için üst tarafta olması gerekir. Bahsettiğim durum çok sıradışı örnekler hariç genelgeçer bir kuraldır.
Resimlerdeki gibi.

Aksi durumdaki cep saatlerinin ya kasaları yada kadranları orjinal değildir.
(Daha öncede belirttiğim sıradışı örnekler haricinde)
Herkese selamlar...
Duman rüzgâra yük olmaz; ama taşıdığı haber felakettir...