TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Tamir Edilemeyen Saatler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Tamir Edilemeyen Saatler

Mesaj Triton » 01 Nis 2013, 23:17

asymptote, tekrar sökünce fotoğrafını koyarım. Elimde birde Seiko 5 6309 kalibre var. Onunda kadranında sorun vardı ve bilinen yerinden çıkan işaretler nedeniyle saniyesi eğilmişti. Ve çalışmıyordu. Ancak saniye kolu sökülüp Moebius yağ işlediği an çalışmaya başladı.

Mekanik saate bakım olmaz diyenlerin kulağı çınlasın. Bence fazla sökmeden kaliteli ve tercihen sentetik yağ kullanarak yağlamak dahi yeterli.

Sorun bakım yaptırılmaması... Kendi çapımdaki tespitim doğrultusunda kesinlikle düzenli aralıklarla temizlenmesi, conta değiştirilmesi ve yağlanması şart...

Hatta iddia ediyorum dersem olmayacak ama örneğin Rolex ve benzer kalibreleri kaliteli sentetik yağ ve doğru yağlamayla ve conta yenilenerek bence ömür boyu sorunsuz kullanabilirsiniz. Burada Rolex in neden macera saydığı yenilikçi dizaynlara girmediği sorusunun da cevabı var. Tabii incelemek lazım...

Aslında gittiği yere kadarla düzenli bakım arasındaki tercih, bu tarzdaki saatlerde bir açmaz oluşturuyor....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj asymptote » 01 Nis 2013, 23:34

Yağ çubukları olarak ne kullanıyorsun Triton? Çünkü yağın kalınlığına göre farklı incelikte yağ çubuğu kullanmak gerekiyor. Yağlama işi biraz hassas bir iş ve deneyim gerektiriyor. Genellikle biz amatörlerin düştüğü hata aşırı yağlama..

Ben de mekanik saatlerin düzenli olarak bakımlarının yap(tır)ılması taraftarıyım. Tavsiye edilen aralıklarda bakımları yapılmayan saatlerde kronometrik hassasiyet düşecektir, daha da önemlisi bu saatlerde zaman içinde parça değişimi gerektirecek arızlar ortaya çıkabilir.

Diğer taraftan nispeten ucuz ve çok bulunan bir mekanizmaya sahip ise saatiniz (7S26 ya da Miyota 8215 gibi) bakım yaptırmasanız da çok sorun olmayabilir, zira yaklaşık aynı maliyete yeni bir mekanizma alıp takabilirsiniz.. Ancak pahalı ve yedek parça sorunu olan mekanizmalarının mutlak suretle belli periyotlarla bakımının yapılması gerek..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Triton » 02 Nis 2013, 00:42

A*F nin tam takımını kullanıyorum. Fazla kalite farkı görmediğim için Burgeon almadım. Yağ Moebius 8000 kullanıyorum. HP serisine geçeceğim. Sorun miktar benim kullanımıma göre fazla ve fiyatı yüksek. Belli bir raf ömrü var.

Kişisel fikrimi söyleyeyim. Elim ince işe alışıktır. Kuşkusuz yıllarını bu işe vermiş gerçek saat ustalarını tenzih ederim ama hatırlarsan 400 Tl verip toplam değeri bu kadar olmayan iki saate güya bakım yaptırmıştım.

Senden aldığım ilham ve ETA teknik resimleri ve takiben internete dalarak hem doküman derledim. Ayrıca bayağı bir avadanlık sahibi oldum.

Dolayısı ile ilk işim hiçbir fark olmadan eski hallerini koruyan saatleri incelemek oldu. Güya yıllanmış saatçi geçinen adamların Seiko 5 i nasıl yağladığını görseydin dehşete düşerdin. Düşmüş logoları öyle kötü yapıştırmış ki, lupu takınca rezillik apaçık ortaya çıkıyor. ETA nın durumu ayrı bir üzüntü çünkü adam saati açmamış bile. Üstelik eski ve hasarlı kayış pinlerini dahi aynı şekilde yerine takmış ki, çok daha kaliteli ve çelik olanı na para dahi vermedim. Sarf malzemesi aldığım doğubank daki 35 yıllık esnaf dahi hayrete düştü.

Zaten derdim Rolex sökmek değil ama bu iş yapılamaz değil. Özellikle meraklı amatörler için. Ama yeteneğiniz yoksa ellemeyin, yalnızca bozarsınız ya da ancak söküp takarsınız.

Kişisel görüşüm, ne denli detay düşkünü ve araştırmacı olursa olsun, kişisel el becerisi ve yeteneği olmayanlara saat kurcalamayı tavsiye etmiyorum. İnce bir iş, ancak piyasa stresi altında değilsen son derece zevkli bir iş. Bunun yanında kesinlikle en az usta düzeyinde mekanik bakış açısı, alet kullanma becerisi ve ince işe yatkınlık şart. Ayrıca alet işliyor el övünüyor. Doğru ve eksiksiz ekipman şart. Ondan sonra da sıra literatür takibine geliyor ki, hele bu işi yapan esnafa bakınca iyi saatin şansı olmadığını açıklıkla söyleyebilirim.

Hangi malzemeyi sorsan Çin malı sarf malzemeleri, sahte saatler. Uydur kaydır iş peşinde koşanlar.

Aşağı yukarı orta ölçek de bir saat parasını avadanlıklara yatırmış durumdayım ve halen diğer sipariş ettiklerimi bekliyorum. Çünkü buradaki malzemecide deniz bitti...

20-30 Yıllık bir Seiko 5 in bakım için servise girmesi en az 70-80 Tl. Ayrıca uzun yıllar bakımsız çalışan mekanik de özelliğini bozuyor. Ancak zaten bu saatlerde kronometre hassasiyeti aramak yanlış olur.

Pahalı mekanizmanın bakımı da tadından yenmiyor. Güzel bir Steinhart parası. Bu nedenle bakım fonu oluşturdum. İleriki bakımlar için her ay cüz i bir rakamı kenara ayırıyoruz.....
En son Triton tarafından 02 Nis 2013, 00:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj asymptote » 02 Nis 2013, 00:55

Senin ilgin ve becerin var Triton, istesen Rolex'i de söker takarsın.. Biraz kendi söküğümü kendim dikeyim gayesiyle hareket ediyorsun, işin hobi kısmı senin için ikinci planda sanırsam? Ben açıkçası zevk aldığım için zaman buldukça bu işlerle uğraşıyorum. Biraz durumu toparlarsam ileride ebayden eski saatler almaya başlayacağım..

Bu arada söylediklerinde çok haklısın. Piyasada saatçi geçinen birçok kimsede doğru düzgün alet edavat dahi yok. Sahte saatler, ve bu saatlerin (sözde) bakım ve onarımı temel işleri olmuş. Sirkeci'ye gidin dolu bunlardan..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Triton » 02 Nis 2013, 01:09

Gerçekten öyle. Mesela arka kapak takmak için takım. Vidasız arka kapaklar için kesinlikle gerekiyor.

Burada saçma biçimde övünmüş olmayayım ama ben çok iyi bisiklet tamir ederim. Elimde tam takım bisiklet tamir ekipmanı var. 1992 yılında aldığım Dawes Raw Nerve marka bisikletimdeki Shimano Deore DX takımı, halen pırıl pırıl ve kusursuz çalışıyor. Ancak gresi dahi sentetik finish line kullanıyorum. Yağ mekaniğin A sıdır. Bakımda B si. Gerekli pratik ve literatür eğitimi de işin olmazsa olmazı.

Her gece kitap yerine mekanik kalibrelerin "exploded view" lerini başucu kitabı haline getirince, parçaları lego gibi dizmeye başlıyorsun... Adamlar her deliği bile hesaplayarak açtıkları için yanlış takılan, gören gözle hemen sırıtıyor.

Tek şansım sabırlı bir eşim olması. Saat konusunda sıkıntı yok, TSF sayesinde bu işe merak salınca, kafama bozuk ya da bakımsız saat yağmaya başladı. Dünyanın en stres alıcı işlerinden birisiymiş. Becerebilen herkese tavsiye ederim. Ancak tırnak makası vb., kullanarak bu işleri yapmaya çalışmamak kaydıyla.
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj asymptote » 02 Nis 2013, 01:15

İlgili konuda bisikletinin fotoğrafını bir ara bizimle paylaşır mısın? Bende de bisiklet tamir ve montaj ekipmanları var. O da çok zevkli bir uğraş.. Biri mekanik diğeri mikro mekanik, sistem temelde aynı.. Saatlerin balansına yapılan "poising" ayarı ile bisiklet jantlarına yapılan akort ayarı temelde aynıdır mesela..
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Triton » 02 Nis 2013, 01:41

Em kısa zamanda fotoğrafını çekip bisiklet bölümüne koyacağım. Örneğin hala yenilemeye çalıştığım eski bir Rossignoli de var.

Bizim bisiklet vintage oldu. Zaten fotoğraf dan görünür ama benimki yeni alınmış gibi. Motor merakım da olduğu için halen aktif biçimde bisiklete binerim.

Aslında bu işler bazı insanların hoşuna gidiyor bazısı nefret ediyor. Ancak mekanik yetenek önemli bir iştir. Ya vardır ya yoktur. Adam beş yabancı dil konuşur duvara çivi çakamaz. Mesela eskiden benim k.pederimin oto sanayi sitesi içerisinde imalat yapan iş yeri vardı. Orada üzerime tulumu giyer, yılların motor ustası eski bir yeteneğin yanına oturur motor rektifiye edilmesini seyreder ve iş öğrenirdim. Bisiklet için de aynı şey geçerli. Sırf bu işi içinden görmek için daha 16 yaşlarında o zamanların bisikletçi dükkanlarında gönüllü çalışırdım. Eğer saat konusundaki hobiyi standart bir hale getirirsek, ileride ETA nın İsviçrede düzenlediği eğitimlere de katılmak niyetim var.

Gördüğün gibi TSF bizi ne hallere düşürdü.

Hiçbir iş havadan öğrenilmiyor. Benim Türk insanında en çok eleştirdiğim nokta her şeyi havadan elde etmeye çalışmaları ve kolaya kaçmalarıdır. Biz zeki insanlarız ama istisnalar dışında sistemsiz çalışıyoruz.

Bu nedenle gerçek ve dürüst ustalar bu tarz işlerden yeterince para kazanamıyorlar. Doğru olan herkesin kendi işini en doğru biçimde yapmasıdır ama bir saat bakımından nerelere geldik.

Günümüzde internet denilen büyük kütüphane ve istenilen şeyleri elde edebileceğiniz küçülmüş bir dünya var. Bu nedenle Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelere bayılırım.

Eğer meraklı birisi iseniz örneğin Almanya da her şeyi bulabilirsiniz.

Teknoloji ülkesi olmak bu demek. İtalya dahi bu bakımlardan hakkı yenmeyecek bir ülkedir.

Bu nedenle Çin e bozuluyoruz ama yıllar öncesinin Japonyası nın izinden gidiyorlar. Benim küçüklüğüm dede Japon mallarına burun kıvrılırdı, bu gün itibarlarını kimse kolaylıkla sarsamaz.....

Sonuç olarak saat mekaniğine merak sarmanın, seveni için son derece hoş bir hobi olduğunun özellikle altını çizmek isterim....
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj orhun1989 » 02 Nis 2013, 07:38

Merhaba ben yeni üye oldum seiko 5 saat koleksiyonu yapmak istiyorum 1960 1969 model seiko 5 saatleri nerde bulabilirim fiyatları nelerdir bikaç ressim var elimde ama mesaja ekleyemiyorum nerde bulabilecegim ve fiyat hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim saygılar
Kullanıcı avatarı
orhun1989

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: evreseli ve 212 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners