Burada bu tip şeylere, hobilere ilgi duyan kültürlü adamlar var. Paylaşmak istedim.
Ben 2.Dünya Savaşı tarihine çok ilgi duyan eline geçirdiği tüm literatürü okuyan(herhalde 400'ü geçti kitap sayısı), araştıran bir adamım.
Tatilde Avrupa'ya gitsem orada 2.dünya savaşına ilişkin birşey varsa ziyaret ederim.
Başlığın konusu 2.Dünya savaşında Alman ordusu (wehrmacht) tarafından savaşta kahramanlık gösteren askerlere verilen çok önem addedilen bir madalya olan iron cross'un, 2nd class denilen cinsi. Yani bir üstü 1st class daha büyük kahramanlık gösterenlere verilirdi, ancak bu da önemli bir madalya. Ebay'de birçok reprodüksiyonu var, savaş sonrası gamalı haçsız çok örneği üretilmiş, hala da üretilenler var.
Bendeki örneğinin önemi, %100 gerçek ve bir rus savaş gazisinden alınma olması. Bir arkadaşımın karısı rus, onun ailesindeki bir gaziden kalma. Adam bu madalyayı güney rusya cephesinde savaşırken bir Alman askerinin naaşından almış. Çerçevesi gümüş, merkezi adı üstünde demir, boyası da orjinal. Ribbon'u da orjinal ancak maalesef iğne kaybolmuş, muhtemelen naaştan alınırken kopmuştur.
Benim çok ilgili olduğumu ve duyunca elimin ayağımın titrediğini görünce arkadaşım bana hediye etti. Özenle saklıyorum. Bu madalyada isimsiz Alman askerinin kahramanlığı, onu alan ve saklayan Rus askerinin maceraları aklı.