Hassas bir konu, herkesin vereceği cevap bilgisi ve ilgisi oranında farklılık gösterecektir, kendi bakış açıma göre cevaplamaya çalışayım

A. Lange & Sohne, çok üst düzey saatler üreten Alman menşeili bir firma. Koleksiyonunun tamamı klasik saatlerden oluşur. Başlıca rakibi patektir. İşçilik, kalite, vs gibi konularda patek ile baş edebilecek düzeyde olsa da bilinirlik olarak onun gerisindedir. İşin prestij kısmı da, fazlasıyla yoruma açık olacak şekilde, patekin biraz da olsa gerisinde denilebilir. Daha çok bilen alır tarzı bir saattir. Ben olsam şöyle bir modelini koleksiyona eklerdim, datograph ab&auf veya richard lange pour le merite tourbilllon. Az sayıda üretilen özel modeller ama parasının hak edip etmediğinin takdiri size kalmış. Markaya genel olarak bakmanızı öneririm.

Audemars Piguet, kesinlikle olmazsa olmazlardan biri benim için fakat tüm modeller arasından dikkatimi en çok çekenler RO/ROO serisi. 15400 yerine 15202 jumbo düşünülebilir, ilk üretilen RO'nun yeniden üretimidir, mekanizması, çapı, kadran rengi ve inceliği farklıdır, her sene çok az sayıda üretilir, bulmak normal modellere göre daha zordur. ROO serisinden en özel ve az sayıda bulunan modeller tourbillon lu versiyonlar. Spor saate bu denli yüksek paralar vermek tartışılır ancak arabada aventador, F12 neyse saatte de bunlar odur.

Genel olarak Blancpain markasına bakmanızı tavsiye ederim. Bilinirliği düşük olmasına rağmen çok üst düzey saatler üretirler, hem klasik hem de spor seriden saatler barındırır bünyesinde. Hatta lamborghini super trofeo yarışlarına ithafen saatler de üretmiştir, belki ilginizi çekebilir ancak alınır mı orası tartışılır.
Breguet markasına bakmanızı tavsiye ederim, çok uzun yıllardır işi saatçilik olan İsviçre'nin önemli markalarından biri, beğendiğiniz model olursa onun üzerinden konuşmak daha sağlıklı olacaktır.
Hublot'a bakabilirsiniz ancak en yakın rakibi olan AP ROO serisinin kendi ürettiği spor saatlerden her açıdan daha başarılı olduğunu düşünüyorum. IWC'ye bakmanızı tavsiye ederim. Bu markadan saatleriniz olduğu için bir tane daha alır mısınız bilemiyorum ancak doğru ve güzel seçimler yapmışsınız bence. Jaeger Le-Coultre'ye mutlaka bakmanızı öneririm, bütün modellerini gözden geçirdikten sonra ilginizi çekecek bir tasarım yakalayacağınıza eminim, kesinlikle yabana atılmaması gereken bir marka. Değişik ve nispeten sade tasarımları bünyesinde barındıran paneraiye bakmanızı öneririm, her sene sınırlı üretim modeller çıkarırlar ve oldukça aranılan saatler haline gelebilir bu modeller.
Gelelim Patek Philippe'ye. Çok özel bir modeline sahipsiniz, bu saatten sonra daha üstüne çıkmak için ya yine limitli yada daha kopmlikasyonlu bir model alınabilir, fiyatlar çok yüksek olsa da tourbillon, minute repeater gibi komplikasyonlu modellere bakılabilir ancak 5270G optimum bir saat bence. Ne eksik, ne fazla, patek denilince aklıma gelen resim.

Spor saat denilince akla gelen en önemli isimlerden biri de Richard Mille. Çok eski bir firma olmamasına rağmen bilinirliği oldukça yüksek ve kalitesi çok üst düzey. Fiyatlar da haliyle öyle, mutlaka modellerine bakmanızı tavsiye ederim.

Rolex te alacağınız hemen hemen hiçbir model yanlış olmaz. Birçok ortamda sorunsuz kullanılabilecek saatler, seçimler tamamen zevkinize kalmış.
Oldukça ilginç tasarımlara sahip Urwerk'in modellerine göz atmanızı öneririm. Ayrıca yine İsviçre'nin en önemli üreticilerinden biri olan, klasik tasarımlarda adı her zaman geçen, Vacheron Constantin'e de mutlaka bakmalısınız.
Koleksiyon yapmak yorucu ve pahalı bir iş ancak geriye dönüp baktığınızda işin en eğlenceli kısmı saatleri alırken yaşadıklarınız oluyor, şimdiden kolay gelsin
Markaların hepsini, fotoğraf ve fiyatlarıyla bir arada rahatça görmeniz için linkleri ekliyorum.
http://www.my-watchsite.com/watch-luxury/the-brands.html
http://www.luxurybazaar.com/class/classid_1_Watches.html