Çin sadece Endüstriyel anlamda değil, bir çok konuda insanlığın baş belası. Doğaya ve insan haklarına saygısızlıklarıyla tüm insanlığın baş belası. Her sektörde bu China'ya rastlamamak hayret bir hale geldi. En son; ayakkabı beğeniyorum, tüm hevesimle almaya karar veriyorum, "Made In Chına" yazısını görmemle vazgeçmem bir oluyor. Tezgahtar arkadaş şaşıyor, "her Çin malı kalitesiz değildir beyfendi" diye başlayan bir ayaküstü konferansı vermeye kalkıyor bana; cevabımı geciktirmiyorum: "Bayrağını yaktığım bir milletin malını alacağım?"(*) Televizyonlarda da rastlamamış arkadaş, insan imitasyonu Han Çinlilerinin, Doğu Türkistan'da, Uygur Türklerine yaşattığını. Milli Bilinç yoksunluğu... Türk nufusu, Türkiye sınırıylarıyla, sınırlı değil arkadaş! Ucuz Çin mallarının piyasada tüketim fonksiyonunu arttırdığı için sevinen tüketicilerimiz, farkında olmadan kendi toplumumuzun nasıl işsizlik batağına sürüklendiğinin farkında değil. Hani bizim "yerli malı, yurdun malı" üreticilerimiz, üretimden kar elde etmek, kar maksimasyonunu tepe noktasına çıkartmak için üretimi Çin'e yaptırıyorlar ya; bunu bir tüketici olarak fark ettiğimde o işletmenin bütün olumlu intibası kayboluyor gözümde. Benim toplumuma mal satan "yerli" üretici, fırsat maliyeti düşük olduğu için fabrikasını Çin'e kurarak, kendi tüketicisini işsiz bırakıyor! Bu işletmelerin değer maksimasyonları zamanla düşecek biliyorum, milli olmayan bir sanayi, tüketim toplumunu yaratacak.Devletin çekildiği piyasada, ucuz işçilik ve hammadde eldesi yüzünden işsiz kalan vatandaşın "70 tl ibeloya veremezdim,şimdi çin malı sayesinde kibrit derdinden de kurtuldum" zihniyeti yukarıda ismi geçen saatlerin alıcı kitlesini oluşturuyor. 1933 yapım Alman malı Siemens jeneretörlerin Şeker Fabrikasında kullanıldığını söylesem inanır mısınız? Halk arasında Rus pazarı olarak isimlendirilen Sovyet malları hala evlerimizde.
Çin mallarını protesto etmediğimiz sürece onlarca sorun daha saracak bizleri. Protesto etmek için iki nedeni yazdım, daha onlarcasını da yazabilirim. Spor ayakkabı modellerini Çin'e yaptıran yerli(?) işletmeden alışveriş yapmaktansa, Fransız malını kullanmayı yeğlerim. Case In China olan gösterişli bir Casio Edifice kullanmak yerine, sıradan bir saati kullanmayı yeğlerim, otomatik bir vostok'un karizmasını asla yakalayamaz bence.
(*) Gulca katliamı Protestolarında.