zamantahtası » 11 Haz 2012, 09:49
Merhaba, saatimi cumartesi günü aldım. Tasarımı olsun, çapı olsun, hafifliği olsun, beğendim saati. Bu tür saatlere merak salmadan önce bu saatlerin, rakım ölçümünü GPS cihazlarında olduğu gibi, uydu aracılığıyla belirlediklerini düşünürdüm. Saatçime danıştığımda bana, içindeki hava basıncı ve sıcaklık değerleri doğrultusunda bir hesap yaparak, tahmini yüksekliği verdiğini söyledi. Zaten aldıktan sonra kullanma klavuzunda da bu şekilde açıklanmış durum. Ve klavuza en başta, hiçbir açıklamaya başlanmadan önce, bu saatlerin verdiği değerlerin asla, profesyonellik ve kesinlik gerektiren alanlarda kullananılamayacağı, bu değerlerin yaklaşık değerler olduğunu yazmışlar. Buraya kadar sorun yok. Ancak, açıklamaya rağmen aynı evin içindeki yükseklik değerlerini gün içinde 50 metreye kadar farklı göstermesi beni biraz üzdü. Kalibreye gerek olmadığı ama, yüksekliği kesin olarak bilinen bir yerden alınan referansla kalibre edilmesinin, ölçüm için daha iyi olacağını da belirtmişler. Ayrıca sıcaklık göstergesi, kolunuzun sıcaklığından etkilenerek sonucu fazla gösteriyor. Barometrik ölçüm değerlerini kıyaslama olanağı bulamadım henüz. Edindiğim izlenimler böyle. Saygılar iyi günler.
Bozuk bir saat, ne kadar zamanda kaç kez doğruyu gösterir?