TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Kadran Üretim Süreci

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Kadran Üretim Süreci

Mesaj Bekir » 23 Kas 2009, 02:31

Merhaba
Kadran sadece marka ve kalitesine göre değil modeline görede değişik aşamalardan gecer. Fakat genel olarak geçtiği aşamaları ben size aktarayım:
Kadran plaka halinde kalibresine (her zaman gercek kalibresinden daha büyük capta) göre pres aracılığı ile kesilir. Daha sonra yine mekanizmanin özelliğine göre (ETA, VALJOUX vs.) kadranin arkasına ayak dedigimiz bakır yada pirinçten kücük metaller kaynaklanır. (kaba bir sekilde kaynak yapmanıın mantalitesi Turkiyedeki soba borularının kaynak yapılışı gibi. Ama bu cok daha hassas milimetrik) Daha sonra Mikro frezede kadran istenilen ölçu ve şekilde islenir. Daha sonra boyama ve vernikleme asamasina gidilir. Daha sonra tampon baski ile gerekli rakamlar ve marka ismi basilir. Daha sonra eger uzerinde elmas yada metalle dekupe edilmis rakam varsa bunlar uzerine yapistirilir.

Bu genel olarak bir kadranin gectigi islemlerdir. Fakat özel kadranlar elle işleme (giyoşe) vs. ekstra ışlemler olur genel olarak. Belkı de bana bır saat modelı fotoğrafı gönderirseniz o kadran üzerinde size açıklamaya çalışırım. Türkçemin elverdiği kadarıyla. Aslında Türkçem çok iyidir ama teknik terimleri burada öğrendiğim için türkçelerini pek bilmiyorum. Bu arada klavyenin azizliğine ugrayabilirsiniz. Klavyem yabancı olduğu için türkçe harflerin olduğu yerleri karıştırıyorum.
tesekkürler
Kullanıcı avatarı
Bekir

Re: kadran

Mesaj Clk » 20 Oca 2010, 10:05

Bekir bilgiler icin tesekkürler. Benim rica asagida ki kadran ile ilgili daha detayli bilgi almak. Eger paylasabilirsen sevinirim.

Resim

Tahminimce bu kadran sonnenschliff Zifferblatt. Peki bu kadranda ki taslama islemi nasil yapiliyor? Bu optik kadrana nasil veriliyor?

Birde üzerinde ki rakamlar font olarak benim cok hosuma gidiyor ve özel yaptirilmis bir saatte bu tarz rakam istiyorum. Imkansiz mi? Maliyet olarak (ne kadar oldugunu sormuyorum) normal baski rakamlardan yüzde olarak ne kadar pahali üretim maliyeti var?
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj bizantolog » 20 Oca 2010, 11:51

Küçük Prens'in yazarı anısına çıkarılan saatler bunlar.

Edebiyat ile saatlerin dünyasının kesiştiğini söylerim hep. Aşk ile saatler arasında da bir bağlantı vardır. Dokunmak ve hissetmek ile de saatler arasındaki köprüleri unutmayalım. Her şey minik bir harf ile kadranda.

Resim
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Mesaj asymptote » 01 May 2011, 00:18

bizantolog yazdı:Küçük Prens'in yazarı anısına çıkarılan saatler bunlar.

Küçük Prens hoş bir kitap, yeğenimle birlikte ben de zevkle okumuştum..

Saat kadranlarıyla ilgili bir sorum var. Forumu halen takip ediyorsa belki Bekir bey bu soruma cevap verebilir yada bilen birisi..
Kadranlar vernikleniyor, gümüşle kaplanıyor, istiridye yada seramik malzemeden olabiliyor vs.. Solmaya ve kararmaya mukavim, en sağlam ve uzun ömürlü kadran hangisidir? Ben saatlerde kadran konusunda takıntılıyım biraz. Makinesini bir yana koyarsak, saatlerde en çabuk yaşlanıp yıpranan parça, saatin zayıf halkası kadranlar gibi gözüküyor. Seneler sonra orjinalini bulup değiştirmek de pek mümkün olmuyor. Bence önemli bir konu..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Re: Kadran Üretim Süreci

Mesaj sa1970 » 02 May 2011, 13:58

Özelliğini yitirmiş kadranları orijinaline yakın restore etmek mümkün mü.?
Kullanıcı avatarı
sa1970

Mesaj Clk » 02 May 2011, 16:41

Mümkün. Bu is üzerine yogunlasmis ustalar mevcut. Adres yada isim konusunda yardimci olamayacagim...
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj asymptote » 22 Eyl 2012, 14:45

"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj zandar » 22 Eyl 2012, 15:43

Teknoloji baya gelişmiş 2009 dan beri :)

Bi ara görmüştüm aşağıdaki videoyu, el işçiliği dikkatimi çekmişti. Meşhur Pont des Amoureux kadranı:

zandar

Sonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 19 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners