TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Micro Rotor Bilgi

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Micro Rotor Bilgi

Mesaj Misafir » 09 Ara 2009, 03:42

Bakalım kaç kişi micro rotor hastası olup çıkacak bu işten :)

Bildiğimiz otomatik saatin rotorunu küçültmüşler, tabiri caizse makinenin içine gömmüşler ve ortaya ince, daha hafif otomatik bir makine çıkmış. rotoru da minnacık, sevimli bir rotor. :)

İlk patentli mikro rotorlu makineyi Buren (Hans Kocher usta/bu arada usta "Uhrmacher am Buren" isimli kitabında -almanca bu kitap- micro rotoru nasıl bulduğunu falan anlatmış) marka yapmış (intra-matic isimli 1000 serisi (1000, 1000A, 1001, 1001A)). 1954te patent almış, Universal Geneve 1955 (Polerouter serisi), ancak halen hangisinin ilk mikro rotoru yaptığına dair tartışmalar var. benim gönlüm Buren'den yana. :) Zaten o zaman bu olay mahkemelik olmuş ve davayı da Buren kazanmış. Universal Genevin makineleri neredeyse birebir Buren'in intra-matik'i ile aynıydı. Mahkeme kararına göre U.G. kendi patentini aldığı tarihe kadarki ürettiği her bir kalibre için Buren'e 4 isviçre frangı ödemek zorunda kalmıştır.

Buren makinelerini Hamilton (1966 Hamilton Buren'nin butun haklarını alıyor, fabriklarını ve makineleri ves.) ve Bulova kullanmış.
1960 genç marka Piaget (kökleri eski olsa da 1943'de registered trademark olmuştur) 12P makinesini piyasa sürerek Guines rekorlar kitabına en ince otomatik makine ile girmiş (2.3mm). daha öncesinde de bilindği gibi 1957 9p kurmalı makinesi ile "ultra ince makinler" dalgasının başlangıcını yapmıştı.
Buren'in ilk mikro rotorları 1000 serisiydi, ardından 1280, 1281, 1282 ve 1320,1321 ve 1322 serileri çıktı. Hamilton bunların hepsinden kullandı kendi saatlerinde
Hamilton 628 (Buren 1282)
Hamilton 629 (Buren 1322)
Hamilton 663 (Buren 1000A)
Hamilton 666 (Buren 1000A)
Buren'in 1000 serisinde U.G. cal.215'inde de olduğu gibi "winding efficiency" pek iyi değildi . o yüzden de Breitling ve Heuer 1280 serisinin çıkmasını beklediler bir nevi ki otomatik kronografarı geliştirsinler. buren de u.g. de geliştirdikleri makinelerde bu olayı düzeltmek için rotora yataklık eden mikro top geliştirmişler. (u.g.'nin cal. 218'i ve Buren'in 1280leri)
şuradan makinelere bakabilirsiniz
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... Buren_1000 (search kısmına Buren veya Universal Geneve yazsanız bu markaların dediğim makinelerini teker teker inceleyebilirsiniz)
Aklıma gelmişken mikro rotor diğer ufaltılmış rotorlarla karıştırılmasın mesela Lange Sohne'nin Dreiviertelrotor'u ile. bu makinede rotor ufak olsa da mikro rotordaki gibi makinenin içine entegre edilmiş değil, sıradan rotorlar gibi makinenin üzerinde sadece boyutu ufak.

Tarihçesi kısaca böyle diyebilirim. sonrasında mikro rotorları ile tanınan Baume Mercier de makinelerini Buren'den alıyordu.
günümüzde Universal Geneve'den başka üreten var mı bilmiyorum. günümüz piyasasını pek iyi bilmiyorum. Chopard'ın var bir LUC mikro rotor makinesi bildiğim kadarı ile hatta Tonneau bir saatti galiba. Patek'in Calatrava serisinden ve moonphase ve calendar'lı bir modeli var. JLC'dan vazgeçirip mikro rotorlu bir Patek alması için gaz verme heyecanına kapıldım ama baya bir fiyat farkı varmış. Rotoru 22k altından yapmış Patek. avatarımda görüldüğü gibi :) ne bileyim. iyi güzel çok sevdim, o kadar .çok sevdim ki avatar yaptım ama yine de eski Buren bir mikrorotorun yeri başkadır.

Bir de şöyle bir timezone makale linki buldum kendi mikrorotor klasörümde:

http://www.timezone.com/library/archive ... 4105468750
Misafir

Re: micro rotor (geniş geniş)

Mesaj everywhere » 09 Ara 2009, 12:53

şu an hali hazırda piyasda satılmak olan hangi saat ve modellerde bunlar var acaba?
Kullanıcı avatarı
everywhere

Mesaj everywhere » 09 Ara 2009, 21:00

"Chopard luc
universal geneve
Zeno (cok kalitesiz bir versiyon)
Patek philippe
Roger dubuis (Calibre RD77)"

anladığım kadarı ile şu an microrotor sahibi olup yeni olan bi saat almak için baya bi para gözden çıkarmak gerekiyor veya ebaydeki eski modellere yöneleceğiz?
Kullanıcı avatarı
everywhere

Mesaj Solestar » 10 Ara 2009, 20:23

Mikrorotor terimini sizlerden ara sıra duyuyordum ama bir araştırma yapma gereği duymamıştım ve bu başlık sayesinde nedir ne değildir öğrenmiş oldum, bilgiler için teşekkürler.
Mikrorotorun benim için cazip olan tarafı arka kapağı cam saatlerde makineyi daha detaylı bir şekilde görmeye ve incelemeye imkan vermesi oldu.
Kullanıcı avatarı
Solestar

Mesaj nickynick » 20 Ara 2009, 18:35

Patek Calatrava with micro-rotor

Resim

Resim

Fotoğraflar timezone.com dan jtruman adlı kullanıcıya aittir.
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj bizantolog » 09 Oca 2010, 14:59

Şu yukarıdaki Calatrava önden bir şeye benzemiyor. Ama arkası muhteşem.

Ben olsam bu saati ters takarım.
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Mesaj nickynick » 09 Oca 2010, 15:09

Micro-rotor demişken, Mehmet abi sen bunu da ters takarsın :)

Resim

Resim

Resim

Resim
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj bizantolog » 09 Oca 2010, 15:25

Saatleri ters takmak, çarpılmaya neden olabilir aslında.

Chronos'un gazabına uğramayalım :)
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Sonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 76 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners