Benimde seiko 5 var. Made In Japan. Alalı tam 2 ay olacak. Bir dakika bile şaşmadı. Aldığımdan sonra hiç ayarlamadım.
Fakat...Şöyle bir durum var. Camı hardlex mineral, manyetizmalara duyarlı, İsviçre modellerinin (giriş modelleri) fiyat yüksekliği genelde saatin iç aksamı haricinde diğer aksamlarında da kaliteli malzeme kullanmaları. Para aslında buraya gidiyor. Japon saatinize özen gösterirseniz çok uzun süreler tabiki kullanılabilir. Bazıp farklarda yok değil. Mesela seiko'nun giriş seviyesindeki mekanizması 21.600 vph iken etaların giriş seviyeleri 28.000'lerden başlıyor. Bu saniyeye daha akıcı bir görüntü veriyor. Mekanizma sağlamlığı, saati dakik tutması kıyas kabul etmese de böyle farkla mevcut. Yok değil.
Para konusunda daha üst rakamlara çıkınca aynı özellikler japon bulamıyorsunuz fakat isviçre bulabiliyorsunuz. Düşük rakamlarda japon tatminkar, yüksek rakamlarda değil.
İleri gitme, geri kalma meselesi birazda şans meleseli fakat... Yine fakat diyorum... X bir yeni alınan saat 15-20 saniye ileri gidiyorsa 2-3 yıl belki 5 yıl sonunda tam dakik olacağını sanıyorum. İsviçre ve Japon saatleri için geçerli.
Sn. Usta Cengiz Bey saat bakımının ciddi ciddi geri kalmaya başladığı zaman geldiğini belirtiyordu.
Ayrıca işin zevkide bu olsa gerek. Bende de o kadar parça işlese bende birkaç dakika geri kalırım sanıyorum

...
İsviçre olsun Japon olsun... Setifikası yoksa dakikliği tamamen şans....
Maddenin yapısı gereği bakımı yaptırıldığı sürece ömürlük olabilir, bakımsız bütün otomatik saatler bir süre sonra durmaya mahkumdur. Pilliler için durum bambaşka. Tamiri pek mümkün değil.
Saygılar.