Aslında bakım gereken saatlerim çok çeşitli olmasına rağmen en önemli olanlar için başlığı bu şekilde açtım.

Öncelikle ilk saat merakımın başladığı üniversite dönemlerinden kalma "seiko-5" ile açılışı yapıyorum. Bu saati o zaman ki ufak maaşımdan kalan paraları biriktirerek almıştım. İlk yıl çok sorunsuz bir şekilde çalıştıktan sonra nedense gitgide daha ileri gitmeye başladı ve en sonunda saati hep yanlış gösterir oldu. Saatimin bir diğer sorunu ise camında çizikler olması. Açıkçası Seiko-5'leri çok sevsem de camının çabuk çizilmesi ve mekanizmasının kısa sürede kalibrasyonundan şaşması canımı sıkmıştı. O sebeple uzun bir süre saati kullanmadım. Ama hep bakımını yaptırmayı istedim. Özellikle daha kaliteli bir cam taktırabilirsem çok güzel bir saat olurdu. Saatin küçük kadranlı olması sebebi ile ileride çocuğuma vermeyi planlıyorum.
Resimde görülen ikinci saatim ise mekanik saatlere ilgim dolayısı ile bana eşim tarafından hediye edildi. Bu saat tchibolarda satılan muhtemelen çin mekanizması olan bir saat. Fakat ilginçtir, bu saat uzun bir süre hiç sıkıntı vermeden sorunsuzca çalıştı.
Saatimin sıkıntıları: bir şekilde buğu yaptı ve o buğu inatla hiç geçmedi.
Resimde sonuncu sırada olan eta 2895-2 Hamilton saatimin hiçbir sıkıntısı yok, fakat alındığından beri dört senedir hiç bakım yapılmadı ve ileride de sıkıntı yapmaması için bakım yaptırmak istiyorum.
Şimdi gelelim esas konu başlığına ait saatlerime:
Bu saatlerden ilki rus mekanizmalı olduğunu tahmin ettiğim eski bir rus saati.

Saati resimden de görüldüğü gibi kadranında bir sıkıntı yok (neyseki).

Saatimin sıkıntıları: bombeli camda çok derin çizikler var. Kaplama resimde görüldüğü gibi artık yer yer dökülmüş. Kayış nispeten daha az yıpranmış dursa da daha kaliteli bir kayış bulursam onunla değiştirmeyi tercih ederim. Kadranın oval formda olması sebebi ile bu tarzda bir cam bulabilir miyim hiç bilmiyorum. Şu anki cam zaten mika gibi kalitesiz bir malzemeden üretilmiş. Eğer değişirse çok mutlu olacağım. Son olarak mekanizma zaman zaman kilitleniyor ve saat duruyor. Ayrıca çoğu zaman saate baktığınızda tam olarak saatin kaç olduğunu tam olarak anlamak mümkün olmuyor.
Bu saat eşimin mekanik saate olan ilgisi sonucunda Etsy'den aldığı bir saat. Ben de bu saati yenileyip kendisine hediye yapmak istiyorum. Aslında ikinci el başka temiz bir saat almak daha bile hesaplı olabilir ama bu şekilde güzel bir hediye olacak.
Son olarak benim için manevi değeri büyük olan eski saatlerime geldik. Aslında saat diiyorum ama kendileri saat değil kronometre.

Heuer 1985 yılında "Techniques d'Avant Garde" firmasına satılmadan ve TAG takısını almadan önceki dönemlere ait bu kronometreler tahminen "Caliber HEUER 7701" mekanizması kullanıyorlar.
Bu saatlerden biri ayrıca "rattrapante" özelliğine sahip. Böylelikle iki yarışmacı için aynı anda performanslarını takip etmek mümkün oluyor.

Kronometrelerimin ikisinin de kadranı ve mekanizması mükemmel bir durumda. Camında çizik dahi yok. Sadece arka kaplamalarının üzerinde ufak tefek çizikler mevcut. Hatta rattrapante özelliği olanın etiketi bile duruyor. Orijinalliği gitmesin diye kaplamalarına dokunmasam daha iyi olacak gibi geliyor bana.

Kronometrelerimin sıkıntıları: Bu saatler en az 15 yıl boyunca müsabakalarda ve antrenmanlarda (Yüzme branşında) kullanıldılar. Daha sonrasında ise emekliye ayrılıp yıllarca çekmecelerinde kaldılar. Bu süre boyunca benim bildiğim kadarı ile hiç bir bakım yapılmadı.
Kronometrelerin kurma kolunda yeşil oksitlenme mevcut bu da biraz canımı sıkıyor. Temizlense bile yeniden oksitlenmesinden endişe ediyorum.

Özellikle kronometrelerim benim için çok kıymetli. Öyle ki bakıma vermeye bile korktum o sebeple. Çocukken kronometreleri kurup kulağıma dayardım ve mekanizmalarının seslerini dinlerdim. Şimdilerde yağın donması vs gibi olası durumlar için kurup kullanmaya bile korkuyorum. Sadece bir kez çalışıp çalışmadkılarını kontrol için kurdum.
Eğer güvenilir bir saatçiye götürebilirsem çok mutlu olacağım.

Saatlerimin çeşitli ve çok olması sebebi ile konu hem dağıldı hem de biraz uzun bir yazı oldu. O sebeple kusuruma bakmayın.
Özetlersek, rus, çin ve eta mekanizma saatlerimin bakıma ihtiyacı var ve ben bu saatleri şubat ayına kadar götürüp bakımını yaptıracağım.
Bu işlemler için ne kadarlık bir bütçe ayırmalıyım? Ayrıca bu tarz saatlere bakan bir yer var mı? Özellikle rus saatime parça bulma konusu canımı sıkıyor.
Eğer saat bakımı konusunda benzer tecrübeleri yaşamış kişilerden/ustalardan destek alabilirsem çok mutlu olurum. Çoğu saatimin maddi bir değeri yok ama hepsinin bir anısı ve geçmişi var.
Teşekkürler, iyi forumlar.