Marka bilinirliği kavramı ile marka değeri birbirinden farklı olgular. Örnek Rolex'in ve Omega'nın marka değeri çok yüksek ama kaç kişi gidip o fiyat segmentinde veya üzerinde yer alan Linde Werdelin markasını alıyor. Elbette zevkle ve tereddütsüz alanlar olabilir ama bu durumun toplumun geneline yayılmasını ancak uzun yıllar içinde oluşturulacak bir çok kriter ve yatırım ile sağlayabilirsiniz. Longines bundan 25 sene önce gene marka bilinirliği yüksek bir isimdi ama marka değeri belki günümüze göre daha düşük olabilir denilmiş, 25 sene içerisinde yaptığı çalışmalar, reklamlar, oluşturduğu network ağı ile değerini yükseltmiş ise bugünkü durumu farklı olabilir ama tersi olarak bana göre Longines son yıllarda marka değeri azalmış bir marka. 50-75 sene önce Longines daha değerli bir isimdi sektörde.
Patek alacak bir kişiye neden sen gidip az bilinen ama kaliteli ve değerli olan butik üretim X markasını almadın diye yüklenmek bence doğru yaklaşım değildir. H. Moser & Cie. bence muhteşem bir saat ama kaç tane Patek müşterisi bu markayı düşünmeden alıyor. Saat alım sürecinde bu markayı düşüncelerine bile dahil etmeyecek büyük bir çoğunluk mevcut. Hatta markayı dahi bilmiyorlardır

Citizen veya Seiko alacak bir kişi neden Magrette almıyor kolayca. Yada Longines alacak bir kişi neden Temption ( Modern60'a yakın bir marka örnek ) almıyor. 10.000 kişiden 1 kişi alır belki.
Kendi segmentleri içinde bir ürünün hem marka değeri hemde bilinirliği yüksek olabilir. Marka değeri yüksekken bilinirliği zayıf olabilir. Diğer durumla marka değeri zayıfken bilinirliği yüksek olabilir.
Örnek Dünya pazarında Rus markalarının bilinirliği yüksek olmakla beraber marka değerleri çok zayıf. Yani bir kişi ben Rolex, Tag, Omega alacaktım ama gittim farklı Rus saati aldım mekanik derse burda tartışılan durumu tamamen yanlış anlamış olacaktır.
Mesela Drago Seiko almıştı ama yanlış hatırlamıyorsam Magrette gibi butik bir markanın ürününü almak istiyor. Bu durum doğru bir örnektir. Hatta Drago'nun Seiko modeli için marka içinde dahi farklı ve özel ürüne yönelmesi durumu olarak düşünebiliriz. Gene benzer örnek olur.
Elbette marka çeşitliği artsın isteriz ama bunu esas sağlayacak olan markaların kendisidir. Tüketici alsın gibi bir yaklaşım yerine markalarını tanıtmalılar öne çıkmak için aktiviteler yapmalılar. Yoksa oldukları yerde sayarlar veya yok olurlar.