Sıfır Araçlarımızı İnceleyin

Uzun Pozlama İle Saat Fotoğrafı Çekimi

Saatlerle İlgili Kültür Sanat ve Saat Fotoğrafçılığı Üzerine Paylaşımlar

Uzun Pozlama İle Saat Fotoğrafı Çekimi

Mesaj peugeot206wrc » 25 Kas 2009, 01:02

Daha önceki konuda arkadaşlar saat ve herhangi bir nesneyi çekmek için ideal olan softbox'un ev yapımı olanlarını incelediler ben de kendi aklıma gelen bir yöntemi anlatmak istiyorum.

Şimdi softbox'da amaç yarı geçirgen kağıtları kullanarak 3 ya da 4 yönden gelen ışığı homojen olarak obje üzerine dağıtmak ve gölgesiz her ayrıntının net olarak çıktığı fotoğraflar elde etmek. Yani ışığı objeye her yönden vermek için ışığı dağıtan yarı geçirgen kağıtlar ya da kumaşlar kullanmak.

Benim yaptığım ise gerçekten ışığı homojen olarak dağıtmak. Nasıl mı şöyle ki gölge her zaman ışık kaynağının ters tarafında oluşur değil mi? Peki ışık kaynağını haraketli yaparsak? Tek bir ışık kaynağını (örneğin fener) perde açık kaldığı sürece objenin farklı yerlerine doğrultsak aynı etkiyi elde etmez miyiz? Denemelerimle ulaştığım sonuç, evet ulaşırız.
Peki ama şık diye çekilen bir fotoğrafta 1/1000 saniye bile olabilen çekim süresinde objeyi nasıl düzgün aydınlatacağız? Sorunun cevabı basit zifiri karanlık bir ortamda pozlama süresini olabildiğince uzatarak. Böylece hem istediğimiz kadar kısık diyafram ile objenin her yerinde mükemmel netlik kazanacağız hem de 20-30 saniye pozlama sayesinde elimizdeki ışık kaynağını objenin her yanına doğrultabileceğiz.

Mesela aşağıdaki fotoğraf 25 saniye pozlama ve f 1/22 diyafram açıklığında cep telefonumun led ışığı kullanılarak çekildi.
Resim

Işık doygunluğu ve netlik fena değil ama fotoğrafta önemli bir sorun var. Saatin camı üzerine yansıyan ışık çizgileri. Bunun iki sebebi olabilir ilki kullanılan ışık kaynağının led aydınlatma olması ki led doğrusal ışık verdiği için homojen bir ışık dağılımı yaratmak çok zordur belki normal ampul kullanan bir fener ile aydınlatma yapsaydım sonuç daha iyi olurdu. Bir diğer seçenek ise ışık kaynağının önüne difüzör koymak gerekebilir. Difüzör de ne diyorsanız, aslında softbox yapmak için kullandığımız yarı geçirgen kağıtların ta kendisi. Yani küçük bir eskiz kağıdı parçasını ışık kaynağımızın önüne koyarak daha iyi ve yansımasız sonuç elde edebiliriz.

Aklımda bu hareketli ışık ile ilgili birkaç deneme projesi daha var ve eminim çok değişik sonuçlar elde edeceğim. Mesela 2-3 ucuz fener ve farklı renkte ampul alacağım bakalım farklı renklerde birde fazla hareketli ışık kaynağı ile neler ortaya çıkacak??? Çok orijinal fotoğraflar bizi bekliyor sanırım.
Saat Kaç?
Kullanıcı avatarı
peugeot206wrc
 
Mesajlar: 54
Yaş: 43
Kayıt: 20 Eki 2009, 22:59

Re: Fotoğraf çekmek için farklı bir yol

Mesaj peugeot206wrc » 25 Kas 2009, 02:18

Denemelere devam
Resim

Resim
Saat Kaç?
Kullanıcı avatarı
peugeot206wrc
 
Mesajlar: 54
Yaş: 43
Kayıt: 20 Eki 2009, 22:59

Re: Fotoğraf çekmek için farklı bir yol

Mesaj nickynick » 25 Kas 2009, 03:53

Konu mankeni olarak Oris'i kullansana ;)
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick
 
Mesajlar: 7292
Kayıt: 16 Kas 2009, 22:44

Re: Fotoğraf çekmek için farklı bir yol

Mesaj peugeot206wrc » 25 Kas 2009, 06:21

Özellikle Omega'yı kullanıyorum heryeri parlak olduğu için yansımalar kolay belli oluyor ama Oris ile de bir deneme yaparım.
Asıl aklımda olan farklı renkte ışıklarla ve mum ışığıyla denemeler yapmak. Derler ya fotoğrafçılık ışıkla resim yapmaktır diye böyle fotoğraf çekmek bu sözü tam karşılıyor. Kesin birileri benden önce bu yöntemi kullanmış olmalı ve eminim bunun için bir terim bile vardır ama bulamadım bir türlü.
Saat Kaç?
Kullanıcı avatarı
peugeot206wrc
 
Mesajlar: 54
Yaş: 43
Kayıt: 20 Eki 2009, 22:59

Re: Fotoğraf çekmek için farklı bir yol

Mesaj borahan » 25 Ara 2009, 14:46

dogal ısık gorunumu ve ısıgın obje uzerınde dengelı dagılımını ıstıyorsanız ozel bır efekt vermek ıstemıyorsanız en az 3 ısık kullanmalısınız.
3 ısıgı bır kenara koyup tek ısıkla ılerlersek, ısıgın onune dıfuzer denen ısıgın obje ustune keskın dusmemesını saglayıp ısıgı yumusatan malzemeler kullanmanızda fayda var.

bunun ıcın semsıye bezı alıp kartondan bır dıffuzer yapabilirsiniz.

olay baktıgınızda tamamen ısıkla alakalı led ya da floresan olmasının beyaz dengesı ve malıyet dısında cok buyuk bır farklılıgı yok. illa karanlıkta çekmenize ve enstantane suresını cok uzun tutmanıza gerek de yok yeterkı dengelı ısıgı saglayın ve dıyaframı alan derınlıgı ıcın kısın (f/22).

burda bır ıkı basıt pornek var;
http://www.diyphotography.net/homestudio/blz/soft-flash-diffuser * * bu sıte homemade konusunda gayet basarılıdır. diffuser, light tent, lighting dıye aaratırsanız ısınıze yarayacak bır cok malzemeyı ne sekılde yapacagınızı kavarmıs olurunuz.
Seiko 5 SNK355K1
Seiko 5 SNZF11K1 Submariner
Kullanıcı avatarı
borahan
 
Mesajlar: 18
Kayıt: 19 Ara 2009, 14:28


Dön TSF Kültür Sanat Fotoğraf - Art & Culture Photograpy

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners