TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Ömürlük Miras Saat Otomatik Mi Kinetik Mi Olmalı?

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Ömürlük miras saat, Otomatik mi ? Kinetik mi olmalı?

Mesaj drk » 11 Haz 2014, 23:47

Bakırbey yazdı:
Drk yazdı:Kinetik saatler de pillidir, sadece pilini şarj ederler. Pilli saatlerin pil ömrü 4-7 sene arasında değişirken kinetik saatlerdeki kapasitör değişimi 10 yıldan daha uzun aralıklarla yapılıyor. Perpetual saatlerdeki takvim belirtilen tarihten sonra yeniden ayarlama gerektiriyor. Saatin içi açılıp saatçi tarafından yapılması lazım. Gerçek bir mekanik-perpetual saat belirttiğiniz bütçenin oldukça dışında.

2500TL'ye kadar birçok kaliteli markadan modeller mevcut :thumbup:

Hızlı cevap için teşekkür ederim, yeni sorular çıktı ortaya :) yardım ederseniz sevinirim.

1) mekanik-perpetual saat demişsiniz, tamamen bilmediğimden daha doğrusu anlamadığımdan soruyorum,:) lütfen yanlış anlamayın... şimdi kol sallandıkça çalışan saatler var, bunlara otomatik saat mi deniyor? mekanik saat mi deniyor? yoksa mekanik derken kastetdiğiniz dijital olmaması mı ?
2)Otomatik saatlerin dışında birde kinetik saatler var anladığım kadarıyla, kinetik saatlerinde içinde kapasitör oluyor, sallandıkça pili sonradanda kullanmak için şarj ediyor? Birde bu kinetiklerin direct driveları var onularda pilsiz sen kurdukça çalışıyor?
3) Bu gösterdiğim 2. seiko neden "gerçek mekanik perpetual" listesinin dışında kaldı anlamadım. :?:

Hemen cevaplayayım :)

1) Mekanik saat= pilsiz. Otomatik mekanikler kolda sallandıkça çalışır, kurmalı mekanikleri düzenli aralıklarla(hergün, iki günde bir, vs.) kurma kolundan kurmak gerekir.
2)Kinetic dediğimiz şey seikoya ait bir teknolojinin adı. Maalesef piyasada kinetik dendi mi otomatik saat anlaşılıyor ama gerçekte alakası yok. Seikonun bütün kinetik mekanizmalı saatlerinde şarj edilebilir pil var.
3)Çünkü bu saat safkan bir mekanik saat değil. Dediğim içinde pil var.

Bakırbey yazdı:
Thevenin yazdı:Saatler guzel saatler, niyet de hepsinden guzel; ama acele etmemeyi oneriyorum oncelikle.

Karakteri daha yuksek, mumkunse komplikasyonu olmayan bir saat tercih etmek yerinde olur.

Bu amacla halihazirda efsanelesmis klasik saatlere ve butce dahilinde bunlarin benzerlerine yonelmek, alinacak en basit ve guvenli yol.

'Risk budur' diyerek efsane olmasi beklenen bir saat de tercih edilebilir elbette; ama hem futuristik hem horolojik acidan, sahsen ve tercihen, 2100 yilindan once veya sonra, bana bir Seiko Premium Kinetic Perpetual kalsin istemem :D

Kaldi ki bir saatin perpetual calendar olmasi ile omurluk olmasi arasinda bir bag yok, olmamali. Bu takvim ve bu dunya kimseye kalmaz, Sultan Suleyman'a bile kalmadi, ki ona rezerve idi :D

Gezilesi, gorulesi, daha nice saatler incelenesi. Boyle upuzun vadeli kararlar ondan sonra verilesi :thumbup:

ilk SEIKOnun komplikasyon olduğu konusunda hemfikirim, 2. bir bakış yapınca söyledğiniz gibi amacına uygun gelmedi pek.Perpetual (yani otomatik takvim) da olmayabilir bence ama, pilsiz ve en azından ayın tarihini gösteren birşey olmasını kesinlikle istiyorum.

Birde şöyle bir durum var, Babamın seikosu 40 senenin çilesini taşıyor, çelik kasa haliyle yıpranmış, acaba deri kayış ürünleri denemekle hata mı ediyorum sizce, titanium falan mı bakılmalı sizce ? yada var mı öyle bişey :lol:

Tarih ve gün göstergesini birçok mekanik saatte bulmak mümkün. Deri kayış çok daha hızlı yıpranacaktır, tek yapmanız gereken yeni kayış almak. Bilezik/kayış ayrımını yaparken tek ölçüt beğeniniz olmalı. Her ikisinin de kendince artıları, eksileri var.
Kullanıcı avatarı
drk

Re: Ömürlük Miras Saat, Otomatik mi ? Kinetik mi olmalı?

Mesaj Modern60 » 14 Haz 2014, 21:46

Drk çok iyi bir tespit yapmış...ORIENT, SEIKO gibi Japon markalarının yanısısra, Frederic Constant, Victorinox, Certina, Louis ERARD gibi markalardan hem ciddi hem de güzel bir otomatik saat alıp evladiyelik bırakın bence de... ORIENT STAR collection da çok hoş modeller var...hepsini sitelerinden gezip bilgi alır, sonrasında da mağazalarında ziyaret edip marka ve modelinizi seçersiniz. Cerina şu sıralarda yarı fiyatına çok uygun...hem de iyi bir marka...dikkate değer...
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Re: Ömürlük Miras Saat Otomatik Mi Kinetik Mi Olmalı?

Mesaj Bakırbey » 29 Haz 2014, 22:35

Sonunda karar verildi ve SEIKO'nun geçen sene çıkarttığı 100.yılına özel VELATURA modelini 1650TL ye 8 taksite aldım. Hayırlı uğurlu olsun...
Çok beğendim saati çok memnunum...
Bahsettiğm babamın saatini bugün fotoğraflama şansım oldu, 2 saati yanyana koyup fotoğrafladım, Bugün babamla yaptığımız saat sohbetinde babam saati 1969 yılında aldığını söyledi...tam 45 sene önce yani :) Ben saat hiç açılmadı sanıyordum ama sadece 1 kere yağlanması için saatçiye bıraktığını söyledi...saat hatırladığımdan çok yıpranmış...babam fiyatınıda tam olarak hatırladı 36 $'mış :) saat hala faal, 2 sallamaya hemen çalıştı....saatin seiko 5 olduğunu görünce , gözüm bu kez SEIKO 5 lere kaydı :) sanırım saat hastalığı damarlarıma girdi :) Şuan seiko 5 leri ve özelliklerini araştırmaya başladım :) seiko 5lerle ilgili bildiğiniz şeyleri paylaşırsanız sevinirim...Bu arada bu nostalji saatle yeni nesil torununun fotoğraflarıyla size iyi seyirler diliyorum.

1)Seiko 5 in 5 i ne demek ? 6 sı yada 4 ü falan var mı bildiğiniz ?
2)Saatin üzerinde 21 jewels yazıyor, bu 21 mücevher yani 21 değerli taş demek...21 dediği ne oluyor, çünkü yeni nesil seiko 5 lerde 24 jewels yazıyor ?

Resim
Resim
Resim
Resim
Kullanıcı avatarı
Bakırbey

Mesaj Bond » 29 Haz 2014, 22:51

Tebrikler :champ: Güzel günlerde :thumbup: TSF Japon Saat İncelemeleri bölümünde Velatura için ek fotoğraflar ile kutu açılışı yapabilirsin. Böylece model ismi bulunan ayrı başlığı ile diğer almayı düşünenlere veya ilgilenenlere faydalı olur :thumbup:

Sorduğun soruların cevapları alta eklediğim alıntı mesajlarda ;)

Bond yazdı:Daha önce forumda bir yerde yazmıştık ama şu an bulamadım. 70'lerde genelde daha yüksek fiyat etiketli saatlerde bulunan 5 özelliği bir arada sunan uygun fiyatlı ürünler olarak piyasaya sürüldü Seiko 5'ler. Bu sebeple seri adına 5 eklendi. 1. Automatic, 2. Water resistant, 3. Shock resistant, 4. Date, 5. Day.

O dönem için zekice bir pazarlama fikri. Elbette o zaman bu durumun anlamı ile şu an bir değil ama seriler bu şekilde kaldı. Detayları için güzel açıklanmış bir linkten İngilizce alıntı yaptım.

Poor Man's Watch Forum Seiko 5 :arrow: http://www.pmwf.com/Watches/WATCHSALES/SeikoFiveSalesTable.htm

Seiko 5 - the meaning of the "5"
A great marketer had the idea in the 70ies: to be a Seiko 5, the watch has to have the following 5 (five) attributes (thus the name Seiko 5): 1. Automatic, 2. Water resistant, 3. Shock resistant, 4. Date, 5. Day. Please note that some SEIKO 5's are in fact SEIKO 4's, if the "Day" function is omitted, then the Caliber 7S25 is used. The only difference to the normally found 7S26 is the omission of the day wheel. Also re-issues of Seiko 5 Sports often use the 7S36 caliber. Again the 7S36 is similar to the most popular 7S26, yet it features 23 Jewels as opposed to the 21 Jewels in the 7S26. Please note that all these movements beat at a rate of 21'600 bph (beats per hour) or 6 bps (beats per second). As a comparison, an ETA 2824-2 beats at 28'800 bph or 8 bps. A Miyota 82xx beats at 21'600 bph. Why do I mention these three movements? Because they are found in probably 80% of all inexpensive automatic wrist watches. A market share that is huge, yet challenged these days (2006) by an increasing share of inexpensive China Made automatic movements.

About the many model lines of Seiko
SEIKO's many model lines are sometimes overlapping and there are SEIKO 5s today that do not remind much of a Seiko 5. One example is the "Jungle Master" or "Land Shark" line of watches that do not have much in common with the classic Seiko 5s but rather look like expensive sports watches. It gets much more complicated if you try to separate Prospex models. The reason is simply the history of the development of the lines. Sometimes a model has been re-issued and at the same time changed the line. And of course today, there are many SEIKOs that are automatic, water and shock resistant, offer date and day but are not called Seiko 5. The Seiko 5 label was created at a time where those 5 attributes were normally found only in much more expensive wrist watches

Bond yazdı:
padcom yazdı:Rotor'un üstünde 25 jewels swıss made yazıyor jewels neyi ifade ediyor?

Jewel Türkçede taş olarak tabir edilebilen minik sentetik kristallere verilen addır. Bu minik taşlar mekanik parçalar arasında sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmak amacı ile kullanılıyor. Jeweller metale göre ısıya daha dayanıklı ve yağı ( lubricant olarak tabir etmek daha doğru, yağ dışında kullanılan maddeler var çünkü ama temelde hepsi yağ bazlı ) daha uzun süre tutma özelliğine sahip. Önceleri saat üretiminde doğal taşlar kullanılıyordu fakat daha sonra maliyeti düşürmek amacı ile sentetik bazlı yapay taşların kullanımı yaygınlaştı. Çok sert ana yapıları sayesinde aşınmayı en aza indirirken, yumuşak yüzeyleri sayesinde de metal mekanik parçalar arasındaki sürtünmeyide azaltıyorlar. Komplikasyonlu saatlerde birbiri ile bağlantılı daha çok mekanik metal parça olduğu için bağlantılı birleşme yerlerinde kullanılan jewel sayısıda genelde artıyor. Saat üreticileri arasında en uygun görülen kavram saatin ihtiyacı olan optimum sayıda taşın kullanılması. Yani çok taş kullanılan saat daha iyidir diye bir durum bulunmuyor. Bu taşların maliyeti oldukça düşük zaten yaklaşık $ 0.02 US gibi adet fiyatı var. Jewel sayısından daha önemli olan konu bu minik sentetik taşların saatin mekanizma yapısı içerisine ve parçaların arasına yerleştirilme dizaynı. Projelendirilen başarılı bir dizayn ile az sayıda taş kullanarakta performanslı ve dayanıklı bir saatte üretmek mümkün.

modern60 yazdı:Merhabalar. sevgili Bond taşlar hakkında verdiğin bilgiler çok güzel. Bir şey çok önemli. Bu taşlar, çarkların ortasından geçen millerin alt ve üstlerine gelecek biçimde, baskı dediğimiz ve saatlerin mekanizma çark ve sistemlerinin yatay olarak sabitlenmesini yapan köprülerin üzerine monte edilmişlerdir. Böylece, metalin metal içerisinde(millerin uçları bu baskıların içerisinde) döndüğünde oluşabilecek sürtünme ve erozyonu bu taşlar sayesinde hemen hemen yok ediyoruz. Yağ ise, hem taşa hem de çark milinin alt ve üst noktalarına konur. Hatırlatma gereğini düşündüm.

modern60 yazdı:Bu arada Jewels yada taşlar ile ilgili bir bilgi daha vereyim. Taşların az yada çok olması, saat makinesinin tasarımıyla yakından ilgilidir. Az yada hiç komplike olmayan saatlerde taş sayısı az iken, üç kol ve takvimli bir saat mekanizmasının üzerine bir DD kronograf modülü konulduğunda artar. Mesela ETA 2824-2 25 taşlıdır ama, üzerine bir DD2030 kronograf modülü takıldığında 53 talşı olur. Ya da ETA 2982-2A gibi bir makine 21 taşlı iken,aynı DD modülle 39 hatta 41 taşa kadar çıkar(ETA2894-2 bir örnektir) Komplikasyonlar artıkça taş sayısı da, çarkların millerinin artması sonuucu doğal olarak artarlar. Özet olarak, taş miktarının az yada çok olması o saati değerli kılmaz. Ama saatlerde bu taşların, baskı üzerine yerleştrilmesi sırasında,yüzük kullanılması, işçiliği ve taşların yerlerinde sabit kalmasını güvenceye aldığından değerlidir. Bu tip yüzükler genellikle A. Lange&Sohne, Glashütte ve bazı Blancpain ile JLC makinelerde kolayca görülür. Taşın dışında altın bir yüzük vardır.Bu yüzükler hailiyle aşağıya foğru koniktirler ve taşları çevrelerindeki üç adet vida ile sıkıştırırlar. Bu yüzükler yoksa taşlar, baskılara itilerek çentiklerinden yerleştirlmiştir. Bu yüzüklere yabancı dillerde chaton denir. Bu ismi gördüğünüzde, taşların çevrelerinden sıkıştırılıdığını anlayabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj hakan1970 » 29 Haz 2014, 23:02

Mademki saat hastaligi basladi , hem de Seiko ile devam edecek gibisiniz, size ilerde bir Grand Seiko almanizi oneriyorum. Tabii ki butceyi ciddi arttirmaniz gerekecek fakat kesinlikle bir kac kusak miras konusunu cozmus olacaksiniz[emoji106]
Her insan huzur verir...Kimileri gelince , kimileri gidince.
Kullanıcı avatarı
hakan1970

Mesaj Bakırbey » 30 Haz 2014, 16:56

Bond harikasın yaaa !!! süper oldu bu anlattıkların , bende tavsiyen üzerine bunu hazırladım
viewtopic.php?f=217&t=16288#axzz368A5m8EJ

Hakan bey GS ler baya iyiymiş ama o fiyatlara Seiko tercih edeceğimi sanmıyorum 24bin 26bin falan offfff offffff !!!! :(
Kullanıcı avatarı
Bakırbey

Mesaj SeRxx » 30 Haz 2014, 17:09

Bond başkan harika bilgiler :champ: :champ:
Kullanıcı avatarı
SeRxx

Önceki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 64 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners