TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rolex Saatlerde Kadran Kısmında Basıklık

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Rolex Saatlerde Kadran Kısmında Basıklık

Mesaj onuratamer » 09 Eki 2013, 14:20

mvurucu yazdı:
ben sadece meraktan deştim konuyu çünkü bütün ingilizce forumlarda insanlar ya farkında değil ya da okuduğunda farketmiş
hatta dalga geçiliyor kadrandaki su gitsin diye gider yapmışlar diye

Kadrandaki su esprisi cok iyiymis :D

Benim Sub'da da var, hic rahatsiz etmiyor, zaten kadranda isik oyunu olmayinca sikiliyorum, bu hic degilse azicik isik oyunu yapmama yardimci oluyor.

Yakin zamanda aldigim iki Omega sonrasinda (detayli inceleme - kiyaslama yapacagim) gunlerdir Rolex vs Omega karsilastirmalari okuyorum, her iki markadan saate de sahip olunca buyuk bir zevkle okunuyor atismalar. Bu konuyu da okuyunca direkt aklima gelmedi degil konuyu Rolex-Omega kiyaslamasina cekmek (tam pimi cekilmis bomba oluyor) ;) Saka bir yana bu segmentte elbette ufak tefek hatalar oluyor, ama bu durumun bir defodan cok uretim metodunun getirdigi sonuc oldugunu dusunuyorum.
Kullanıcı avatarı
onuratamer

Mesaj raven » 09 Eki 2013, 18:33

ben sadece meraktan deştim konuyu çünkü bütün ingilizce forumlarda insanlar ya farkında değil ya da okuduğunda farketmiş
hatta dalga geçiliyor kadrandaki su gitsin diye gider yapmışlar diye

güzel espri :)
Düşünüyorum öyleyse varım, düşünemiyorum öyleyse malım!
Kullanıcı avatarı
raven

Mesaj 2fast4u » 09 Eki 2013, 19:16

Sn triton merak ettim bilmediginiz bir konu varmi
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Mesaj Triton » 09 Eki 2013, 23:10

2fast4u yazdı:Sn triton merak ettim bilmediginiz bir konu varmi

Tabii var. İlgi alanım dışında olanlar... Kuşkusuz senin çok daha fazla bilgi sahibi olduğun birçok konuda benim bildiklerim daha kısıtlı olabilir.

Aslında iyi bir dinleyiciyim dir. iyi de araştırırım. herhalde sen 007 Nolu Tiger da ölen, İngilizlerin adına belgesel yaptıkları dahi bir tank komutanının ve ekibinin mezarını ziyaret etmek ve anı defterine yazmak için 200 km den fazla yol yapmaz ve yarım gün harcamazdın?

Resim

http://www.youtube.com/watch?v=GcL_Z4Gx11I

http://www.youtube.com/watch?v=pwu411otz4U

"I went to the D-day 60 yrs Anniversary in 2004. There I also visited the german cementary and found Wittmanns grave. There were lots of flowers and candles (with light) around it. Also there was a card from an american world war 2 tank veterean. I couldn´t help but looking what he had written. It just said: "My deepest respect". It gave me the goosebumps!"

http://www.youtube.com/watch?v=QhA51aL6euQ

http://www.youtube.com/watch?v=NgvXZ9WkasU

Forum paylaşımlar olursa güzelleşir. Yoksa bazı motosiklet forumlarına döner, iş tenekede tavuk muhabbeti gibi olur. Teknik paylaşım da ilgiliyim ama forum gırgırı yapmakta başarılı sayılmam.

Küçük yaştan itibaren mekanik sevdam var ve sırf öğrenmek için bisiklet den başlayarak her tür taşıt aracının mekaniğine elim girmiştir.

19 yaşından beri ağır vasıta ehliyetim var. Deniz de de ehliyet sahibiyim. Hava alanlarında kullanılan yangın söndürme kamyonları dahil her tür taşıt aracını ve silindir dahil iş mk sini kullandım.

Zaman zaman rektifiye yapan motor ustalarının yanına oturup bir motor nasıl toplanır ya da taşlanmış krank nasıl yataklara oturtulur ve ölçülür ya da turbonun ömrü nasıl uzatılır gibi birçok insanın hiç ilgisini çekmeyecek konuları zevkle takip ederim.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Örneğin ben böyle bir konu açmış olsam derdim ki, Rolex saatlerin kadranlarında merkezde belli belirsiz bir ovallik hissettim, acaba bunun teknik nedeni ne olabilir?

Bu hatadır demek için çok daha az sebep olduğuna bahse girebilirim.... Her ne kadar bazı güzel teknik değerlendirmeler olsa da....

Bu iş orta çağda yapılmış bir tabloyu incelemek gibidir. Hakim kültür Louvre da Mona Lisa ya baktım demek için önünde fotoğraf çektirir. Ama bir sanat ve resim meraklısı her tabloyu Mona Lisa gibi değerlendirir. Ressamın tekniğine, kullanılan malzemelere ve kompozisyona bakar, bunlardan zevk alır.

O güruhun fotoğrafını da buraya koyarım. Biz de belgesiz atış yok 8-)

Resim

Resim

Benim kendimce yapmaya çalıştığım teknik paylaşımdır. Hatam varsa yazın, özür dilerim. Ama magazin yaparak değil araştırarak yapın ki hakkımız yenmesin...

Bu arada forum sayesinde hem saat profesyonelleriyle tanışmak fırsatı buluyorum "Cengiz Usta", hem de asymptote gibi bu konuda yolumu belirlemekte çok faydalı olan arkadaşlarla ve düzeyli insanların yazdığı bir forumda yazışmış oluyorum.

Daha ne olsun?
En son Triton tarafından 10 Eki 2013, 01:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj mrbars » 10 Eki 2013, 01:44

bu topice laftan çok foto lazım.

geçtiğimiz zamanlarda çektiğim bir foto:
2xf11
Resim
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj Triton » 10 Eki 2013, 23:11

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj mvurucu » 11 Eki 2013, 09:41

Bir kaç makro denedim

Makinamın hafıza kartını kaybettim resim çekemiyorum, telefonla çektim ama yine de başarılı bir sonuç oldu sayılır

resimlerde yine ışık oyunu gibi gözüküyor ama çıplak gözle belli oluyor

Kadranın merkezinde tam kolların altında iç bükey bir eğim var, asla hata gibi değil çünkü kusursuz simetrik şekilde duruyor

sanki üretim sürecinin bir sonucu ya da malzeme özelliği gibi

aynı eğim kadranın kenarlarında da var
resimde oklarla gösterdim

Resim
Resim
ve kabaca kadranın kesitini çizdim,
Resim

bir de bunu buldum
ilk başta da yüzey gerilimi ve kullanılan boya ve kadran malzeme cinsi arasında bir bağlantı kurrarak açıklamaya çalışmıştım
sanırım olay bu

Rolling the edge or inner hole is a well known engineering techique to provide lateral rigidity to flat sheet...
If a piece of flat sheet with a hole in the center is not formed to account for lateral stress, then yes, it can be deformed more easilly.. It does not have that much to do with "warping", althogh that is possible. It does make the disc more structurally stable during handling and over it's lifetime

There is also an inward dimple at the center shaft - that is normal for genuine Rolex dials

forumlardan bir başka fotoğraf
Resim

tüm açıklamaları okuyup mantık çerçevesinde değerlendirince de
siyah ve beyaz kadranlı (ağırlıkla bu renkler enamel boya ile boyanıyormuş) modellerde bu dimple mevcut
renkli kadranlarda ise rastlanmıyor
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj Triton » 11 Eki 2013, 12:34

mvurucu, verdiğim 2. linkdeki Daytona ilanındaki ikinci fotoğraf da kadranın böyle bir durumu olmadığı açıkça görülüyor.

Çektiğin fotoğraflara göre yorum yaparsak aynı durum bendeki saatte de belli ışık ve açıda gözüküyor. Ama bu göz yanılması. Çünkü ışık etkisiyle kolların altında kalan noktalarda bir konikleşme var gibi görünüyor. Ancak lup la ve dikkatle incelenince yok. Ve çizimdeki teori Rolex kadranları için geçerli değil.

Çünkü kollar kadran üzerine desteklenmiş bir mil sistemine değil direk mekanizmadan gelen mil üzerine geçiyor. Böyle bir tasarım daha çok mil boyunu kısaltmak ve kollar altında tasarıma yönelik ek parçalar kullanmak için tercih edilebilir. Ama bence iyi bir tasarım değil. Özellikle boya işlemi için.

1. verdiğim link de hemen hemen tüm Rolex lerde kullanılan kadran tipleri var. Ancak fiyatlarına bakınca da anlaşılabilir, bunların malzemeleri ve işçilikleri farklı. Fiyatları da öyle. Özellikle tarih deliği (ki burada tasarım gereği var) ve merkez mil delikleri karşılaştırılırsa herhangi belirgin bir konikleşme olmadığı açıkça görülüyor.

Ayrıca delik açılan bir yüzeyde hassas çapak temizleme işlemi yapılmış olabilir ki bu da kenarlarda çok hafif bir etki oluşturabilir. Kullanılan kaplama malzemesi de kalınlığına göre bu etkiyi azaltıp artırabilir. Ama bu hiçbir şekilde üretim kusuru değildir. Ayrıca bıçakla kesilmiş gibi düz olan, bir delik ya da yuva üzerindeki kaplama, kenarlarından hasarlanmaya daha müsaittir. Kenarların hafifçe yuvarlanmasi hem estetik olarak güzel görünür hem de daha dayanıklı olur. Burada kullanılan teknik, malzemenin cinsi ve boya önem kazanıyor.

Zaten bu başlıktaki ana fikir kusurlu mu değil mi? Bence kesinlikle değil....

Bu işin detayını elinde yedek orijinal Rolex kadranı bulunduran servis/satıcılar ve firmanın kendisi inceleyebilir ve bilebilir.

Tabii arzu ederseniz en ucuzu güzel bir quartz saat fiyatına yedek kadran alabilirsiniz.....

Burada da bir kadran var. Hepsinde durum benzer...

viewtopic.php?f=49&t=13481#axzz2hPAjmecE
Kullanıcı avatarı
Triton

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners