zandar yazdı:720/525,949 sayısına çok yakın ve çarpanlara ayrılabilir bir sayı arıyoruz, ayrıca bu oranla çalışan sistemin hata payının da çok küçük olmasını istiyoruz. Peki böyle bir oranı nasıl tespit edeceğiz?
Bu yazıyı yazmaya başladığımda bu oranları nasıl tespit edebileceğimizi de anlatacaktım, fazla matematik de yoktu sadece dört işlem. Ama şimdi bakıyorum da yazı uzayacak, çok detaya girmesem daha hayırlı olacak diye düşünüyorum
İlgilenenler Google ile kolayca bulabilir, Stern-Brocot tree denilen bir sayı ağacı (sayı sistemi) var, Pascal üçgeni gibi düşünün. Matematikte sayılar teorisi alanında bir başlık. Alman matematikçi Moritz Abraham Stern ve Fransız Saat ustası Achille Brocot tarafından, birbirlerinden bağımsız olarak keşfedilmiş. Bu sayı ağacı kullanılarak istenilen bir rasyonel sayıya, küçük çarpanları olan (smooth) rasyonellerin çarpımı ile yaklaşılabiliyor. İşte bu yöntemle 720/525,949 sayısına yaklaşık, hem de küçük çarpanlı kesirler bulunabiliyor. İstediğiniz hata payına göre bir kesir bulunabilir.
Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir
|