Saati bir aksesuar olarak düşünen hemen herkesin mutlaka bir blazer ya da takım elbise ceketi vardır diye tahmin ediyorum.
Yaka iğnesi aslında çok eskiden (muhtemelen orta çağa dayanıyor), insanların hangi gruba veya sendika tarzı örgütlere ait olduğunu göstermek için taktığı basit işaretlerle başlamış. Popüler olması ise biraz askeri geleneklere dayanıyor; savaşlarda rütbeyi ya da birliği belli etmek için metal rozetler kullanılınca bu iş iyice yaygınlaşmış. Bununla ilgili de meşhur bir hikaye var, Prens Albert ceketinin yakasını bıçakla delip eşinin verdiği çiçeği oraya takınca bugün gördüğümüz o yaka ilikleri ve aksesuar modası başlamış diyorlar. Günümüzde ise sadece resmiyetten değil, hem bir kurumu temsil etmek hem de takım elbiseye biraz tarz katmak için kullanılıyor. Günümüzde de hepinizin malumu bir aksesuar olarak ceketlerde yerini alıp bir nevi ya ben buyum arkadaş ya da benim tarzım budur demenin göstergesi gibi yorumlanıyor.
Bende de endustriyel var fakat ben özel bir parça yaptırmak istiyorum. Profil fotomda görünen altın parçasını (Guyana çalışmalarım sırasında bulmuştum) kolye olarak takıyorum ama artık ceket e yaka iğnesi olarak yaptırmak istiyorum. Ankara'da bunu yapabilecek bir atölye ya da herhangi bir yer var mıdır bildiginiz? İşinin de ehli olan birileri. O parça saf doğada bulunan altın -içerisinde görüdüğünüz beyazlık quartz- dolayısıyla parçadaki kuvarsları da dökmeden yaka iğnesine işleyebilecek bir yer arıyorum. İğne onu taşır mı taşımaz mı ya da sarkma yapar mı pin yerine broş mu yapılabilir bilemiyorum, onu işi bilen biriyle konuşmam daha doğru olur sanırım. Ağırlığı 29gr boyutta 210mmx120mm.
Ya da siz neler tercih ediyorsunuz? Gönül ister Sevan Bey'den yaptıralım tabi ama mümkün değil haliyle
Saygılar, sevgiler...