Sorun elektroniğin uzun dönem korunmasındaki zorluklarda. Eski klavye durduğu yerde arıza çıkarma potansiyeline sahip. Devreler ve elektronik komponentlerin kendisini koruması için düzenli temiz elektrikle beslenmesi gerekiyor. Ekonomik kullanım ömürleri 4500 saat civarındadır. Yani bu işten gelir elde etmeyen için durum sorunlu.
Bir de fiyatlar aldı başını gitti. Örneğin eskiden bir dönem ben de de bulunan (şimdi Fanton FA76 var), Roland ın XP80 i yeni 2000 $ civarında fiyata sahipken, bugün o klasmandaki versiyon 3000 $ sınırını geçti.
Yamah MO6 ve MOX oldukça müzikal klavyeler. Almanya Köln deki bir müzik mağazasında MO6 yı uzun süre denemek fırsatı oldu. ancak tuş takımı berbat. Motif in yanında çok zayıf kalıyor. Sahne işi yapanlar için tamam ama adam gibi bir klavyem olsun diyenler için zayıf. Özellikle Yamahaları son derece müzikal buluyorum. Korg daha ziyade sentetik ve rock sounduna uygun, ancak sert ve fazla teknolojik.
Aslında ritmli klavye denilen, bizdeki diğer adı düğüncü orgu olan bu aletlere Korg un efsanevi i3 le yaklaşımı daha ziyade beste ve reklam cıngılı gibi işler yapan kompozitörlere yönelik bir enstrüman yaratmak olmuştur. Bu aletin menü ve ekran alt yapısı 01W dir, ses bankaların X3 tabanlıdır. Zaten ses bankaları X3 le uyumludur.
Örneğin daha ziyade davul makinesi mantığıyla çalışan Rolandlara karşı, E ve G serisi, Korg un kullanım zorlukları vardı. Ancak KORG bu versiyonların üretimini İtalya ya kaydırınca home keyboard görünümlü PA80 le piyasayı ele geçirdi. Şu noktada Roland geri çekildi diyebilirim.
Eski analogları elde tutmaktansa, eğer ses dizaynı, aranjör ya da sahne işi yapan grup olarak ihtiyacınız yoksa iyi bir master keyboard ve MacPro paltformunda oluşturulmuş yazılımlarla aynı lezzetin alınabileceği düşüncem var. Çünkü klavyeler ciddi şekilde eskiyor. Hele Roland üretimleri gerek tuş takımı gerekse kullanılan malzeme nedeniyle özellikle eski versiyonlarda sorunludur. Korg eskiden, Yamaha tuş takımları kullanıyordu. Örneğin bir zamanların endüstri standartı olan 01W serisi (bende de FD versiyonu vardı ve a dan z ye sökerek elden geçirmiştim), kaya gibi bir enstrümandı ve Yamaha tuş takımı kullanıyordu. Bendeki N364 de Fatar üretimi kötü bir tuş takımı var. Önceki modeli olan X3 de Yamaha tuş takımı kullanıyordu.
Şimdi N364 ün adaptör katı kartında arıza var. Ne malzemesi ne de kart piyasada yok. Halen parça arıyorum. Çünkü Korg un ürettiği orijinal elektronik parçaları bulmak mümkün değil.
Klavyelerle kıyaslayınca gitarlar yıllandırılmaya daha uygun.
Korg Pa600 ucuz klasmanda oldukça başarılı. Synt ve ses programı ile uğraşmadan özellikle evde ve eğlence işi müzik yapmak için kullanılabilir. Krome a göre King Korg u daha yapay ve laf olsun diye çıkartılmış kısa ömürlü olacak bir enstrüman gibi algılıyorum. Yine de denemeden ön yargılı olmak doğru değil.
Ritmli klavye denilen modeller sample özelliği eklense de, synt kalitesinde değil. amaç biraz daha farklı. Örneğin bendeki i30 u bir Roland Fantom la ses kalitesi olarak kıyaslamam mümkün değil. Efekt ve belli programlamalar yapmadan son derece sığ kalıyor. Fantomda tuşlarla kumanda edilen arpej fonksiyonları var. Eğer canlı müzik yapmıyorsanız, davul ve bas gitar olarak rahatlıkla kullanılabilir ve sesleri ritmli klavyeye göre çok daha başarılı. Sonuçta onlarda bir tür pattern player.
Örneğin almanya da barda müzik yapan bir grup seyretmiştim. Alt yapılar (davul ve bazı synt ler) kanallı hard disk recorder üzerine kayıt edilmişti. Bas ve gitarları canlı çalıyorlardı. Grup İngilizdi. Bizde bu düzeyde sahne performansı az bulunuyor.
Yenilerin tek artısı sample kabul etmeleri ki bu gözle görülür farklılık yaratıyor. Özellikle TSM ya da arabesk çalanlar için.
Her defasında Frankfurt Musik Messe ye gitmek istedim. Denk gelmedi. Bu senede aynı durum var.
Fotoğrafları merakla bekliyoruz....

"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein