Değerli arkadaşlarım.
Başsağlığı ve rahmet dileklerini ileten başta Razz, vmetin, stark, NickyNick, Emre, Mma, hozburun, mlm, retrograde, espinosa, seRxx, Frax, zub123, herojd11, mucadeleci, mrbars, pierce34, Drk, erdemguner35, neco, mehmetserkan, Cvssvc, morissey, fbolukbas, serdarfb, Vincefb, asymptote, Hsnmrycl, Bond, castiel kardeşlerim olmak üzere, bu satırları okuyup gönlünden geçiren ama o anda birşeyler yazmak istemeyenler de dahil herkese teşekkür ediyor, hepinizin ahirete gidenleri için ben de Allah'tan rahmet diliyorum.
Bu aradan sonra konumuza küçük bir dönüş yapayım istiyorum.
herojd11 yazdı:Hocam daha ölçü almadık
Haklısın herojd11, ama ben ölçü almayı bilmiyorum
Ölçüsüz de bu iş olamayacağından şöyle bir yol geliştirdim.
Önce üzerimde duruşunu sevdiğim bir pantolonu alıyor ve ondan bir kalıp çıkarıyorum.
Kalıp çıkarma işleminin başarılı olması için pantolonun dikişinin düzgün olması gerekiyor. Bunun için benim ölçüm şu: Pantolonun ön ütü çizgizi bel hizasında başladığı ip hizasını bozmadan paçada bitmeli! Yani ütü izi kumaş dokusundaki ipleri çaprazlayarak gitmemeli. Bu kumaşın kesiminde gösterilen titizliği gösterir ve paralel olarak dikime yansır.
Kalıbını çıkaracağınız pantolonun iplik hatlarının enine ve boyuna iyi takip edilebilmesi bu işi kolaylaştırır. Bunun için ya kumaş kareli olmalı, ya da ipleri izleyerek bir iğne iplik yardımıyla kumaşın çizgilerini belirgin hale getirmeliyiz.
Bir pantolon temel olarak iki çift parçadan oluşur. İki ön parça birbiriyle simetrik, iki arka parça da birbiriyle simetriktir. Aslında buna ayna hayali demek daha doğru olur. Parçaları aynen keserseniz, diktiğinizde kumaşın iç ve dış yüzleri sorununu yaşarsınız. Bu nedenle kumaş katlanarak ayna hayali şeklinde çift parçalar üretmemiz gerekiyor.
Kalıbını çıkaracağımız pantolonu seçtikten sonra ön ve arka parçada en uzun hatları kumaş rengine zıt bir iplikle teğelleyerek belirginleştiriyorum.
Yani şöyle oluyor:

Uploaded with
ImageShack.usBunun sonucunda yumuşak ve şekli zor anlaşılan kumaş pantolonun bu çizgilere belli mesafelerde ölçülerini alıp kalıbını çıkartıyoruz:
O da şöyle görünüyor:

Uploaded with
ImageShack.usBu resimde bize yakın duran pantolonun arka parçası, uzakta duran ön parçası.
Artık kumaşı kesmeye hazır sayılırız.
Vakit nakittir.