TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Bir Pantolonun Dikim Öyküsü

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: Bir Pantolonun Dikim Öyküsü

Mesaj Bond » 28 Oca 2013, 15:56

Allah rahmet eylesin, başınız sağolsun Sedir hocam.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj castiel » 28 Oca 2013, 16:08

Rabbim gani gani rahmet eylesin, başınız sağolsun..
Kullanıcı avatarı
castiel

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 16:11

Değerli arkadaşlarım.
Başsağlığı ve rahmet dileklerini ileten başta Razz, vmetin, stark, NickyNick, Emre, Mma, hozburun, mlm, retrograde, espinosa, seRxx, Frax, zub123, herojd11, mucadeleci, mrbars, pierce34, Drk, erdemguner35, neco, mehmetserkan, Cvssvc, morissey, fbolukbas, serdarfb, Vincefb, asymptote, Hsnmrycl, Bond, castiel kardeşlerim olmak üzere, bu satırları okuyup gönlünden geçiren ama o anda birşeyler yazmak istemeyenler de dahil herkese teşekkür ediyor, hepinizin ahirete gidenleri için ben de Allah'tan rahmet diliyorum.

Bu aradan sonra konumuza küçük bir dönüş yapayım istiyorum.

herojd11 yazdı:Hocam daha ölçü almadık :)

Haklısın herojd11, ama ben ölçü almayı bilmiyorum :o
Ölçüsüz de bu iş olamayacağından şöyle bir yol geliştirdim.
Önce üzerimde duruşunu sevdiğim bir pantolonu alıyor ve ondan bir kalıp çıkarıyorum.
Kalıp çıkarma işleminin başarılı olması için pantolonun dikişinin düzgün olması gerekiyor. Bunun için benim ölçüm şu: Pantolonun ön ütü çizgizi bel hizasında başladığı ip hizasını bozmadan paçada bitmeli! Yani ütü izi kumaş dokusundaki ipleri çaprazlayarak gitmemeli. Bu kumaşın kesiminde gösterilen titizliği gösterir ve paralel olarak dikime yansır.
Kalıbını çıkaracağınız pantolonun iplik hatlarının enine ve boyuna iyi takip edilebilmesi bu işi kolaylaştırır. Bunun için ya kumaş kareli olmalı, ya da ipleri izleyerek bir iğne iplik yardımıyla kumaşın çizgilerini belirgin hale getirmeliyiz.
Bir pantolon temel olarak iki çift parçadan oluşur. İki ön parça birbiriyle simetrik, iki arka parça da birbiriyle simetriktir. Aslında buna ayna hayali demek daha doğru olur. Parçaları aynen keserseniz, diktiğinizde kumaşın iç ve dış yüzleri sorununu yaşarsınız. Bu nedenle kumaş katlanarak ayna hayali şeklinde çift parçalar üretmemiz gerekiyor.

Kalıbını çıkaracağımız pantolonu seçtikten sonra ön ve arka parçada en uzun hatları kumaş rengine zıt bir iplikle teğelleyerek belirginleştiriyorum.
Yani şöyle oluyor:

Resim

Resim

Uploaded with ImageShack.us

Bunun sonucunda yumuşak ve şekli zor anlaşılan kumaş pantolonun bu çizgilere belli mesafelerde ölçülerini alıp kalıbını çıkartıyoruz:

O da şöyle görünüyor:

Resim

Uploaded with ImageShack.us

Bu resimde bize yakın duran pantolonun arka parçası, uzakta duran ön parçası.

Artık kumaşı kesmeye hazır sayılırız.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj Bond » 28 Oca 2013, 16:15

Başarılar ve tebrikler :thumbup:

Şunu ekleyelim :)

Resim
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj Metin06 » 28 Oca 2013, 16:21

sayın @sedir ağabey;
başınız sağolsun.Cenab-ı Allah dayınız beyefendinin taksiratını af edip,mekanını cennet eylesin.
"İNSANIN KEDERİ,HIRSLARI KADARDIR"
Kullanıcı avatarı
Metin06

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 16:22

Bu filmi izlemediğimden "gönderme"yi anlayamadım ama anlayanlar olacaktır ve tam isabet bir benzetme olduğuna şüphem yok.
Yapmış olduğum bu işlemin mühendislik/mimarlık uygulamalarında tam karşılığının olduğunu sanıyor ancak ne olduğunu bilmiyorum.
Bu yöntemi kendi kendime oluşturdum ama biraz düşünen ve benzer bir işi ortaya çıkarmak isteyen herkesin aynı yolu bulacağını tahmin ediyorum.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj asymptote » 28 Oca 2013, 16:30

sedir yazdı:Yapmış olduğum bu işlemin mühendislik/mimarlık uygulamalarında tam karşılığının olduğunu sanıyor ancak ne olduğunu bilmiyorum.

Reverse engineering (tersine mühendislik).. :thumbup:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Bond » 28 Oca 2013, 16:31

Herhangi bir özel gönderme yok aslen sadece filmin adı Panama Terzisi. Güzel ve meşhur bir filmdir tavsiye ederim :thumbup: Elbette Geoffrey Rush tarafından canlandırılan terzi bir karakterde bulunuyor fakat asıl işi terzilik değil.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 91 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners