TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj khef » 25 Kas 2019, 21:38

Kışlıkları yavaş yavaş çıkaralım. [emoji1634]

Resim


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
khef
 
Mesajlar: 3217
Yaş: 44
Kayıt: 07 Mar 2014, 13:02
Konum: İstanbul

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj khef » 29 Kas 2019, 23:14

CHILL FILTERING

Hepimizin aşina olduğu haliyle “non chill-filtered” olayı nedir?

Resim

Bazen viskilere buz ya da su eklediğimizde hafif puslandıgını, bulanıklaştığını görürüz. İşte bunun önüne geçmek için, özellikle bazı üreticilerin tercih ettiği(çoğunlukla blended), viskiyi soğutarak, metal ya da kağıt filtreden geçirme işlemine verilen addır.

Genellikle olgunlaştığı fıçılardan gelir ve temel sebebi bu fıçılar içindeki yağ asidi ve proteinlerdir. Single maltlar sıfır(0) dereceye, blendedlar -4 dereceye kadar soğutulur. Viskide tahıl oranı ne kadar artarsa, içindeki yağ asidi oranı da artacağı için, soğutma derecesi düşer.

Resim

İslilerin bir çoğunda ve cask strength’lerin tamamında boyle bir filtrasyona gerek yoktur. Çünkü %46 ve üzeri abv oranına sahip viskilerde, yukarıda bahsettiğimiz kimyasallar su/buz ile reaksiyona girmezler. Hatta hatırladığım kadarıyla, Bunnahabhain tüm ekspresyonlarını %46,3 ve üzeri tutma kararı alarak, gelebilecek olumsuz yorumlara karşı(maliyetleri kısmak açısından da faydası olduğunu düşündüğüm), basit bir çözüm üretmiştir.

Öte yandan iki tip viski arasındaki fark çok zor anlaşılmaktadır. Yapılan kör tadımlarda, bir çok uzman dahil, aromalarda ciddi fark tespit edememişlerdir. Tamamen görsel ve estetik amaçlı bir işlem olduğunu düşündüğüm için, benim gibi puristler tarafından pek tutulmamaktadır. İşin diğer tarafında olanlar ise, tortu ve kalıntılardan kurtulduğu için viskinin daha yüksek kalitede olduğunu iddia etmektedirler.

Slainte [emoji1634]

Resim


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
khef
 
Mesajlar: 3217
Yaş: 44
Kayıt: 07 Mar 2014, 13:02
Konum: İstanbul

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj Maradona » 30 Kas 2019, 00:20

1. Viskiye buz katılır mı?
2. Viskiye kola/gazoz/soda katılır mı?
3. Yanında çikolata gider mi? Ya da ne gider?

Ekşi'de deli tartışılan sorular bunlar, sizlerin yanıtlarını merak ettim...

Ben hoşuma giden her türlü gömerim ama uzmanlar öyle demiyor işte... [emoji16]
Kullanıcı avatarı
Maradona
 
Mesajlar: 1453
Yaş: 48
Kayıt: 30 May 2010, 05:43
Konum: Ankara

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj kiwi21 » 30 Kas 2019, 00:33

Abi uzmanlar cok afedersin bok yemis. Viski saydiklarinin hepsiyle tuketilir. Ozellikle blendedlarla tuketilmesi daha olagan. Single maltlar aromatik viskiler oldugundan icine katilan x tum aromalarin karismasina sebep oluyor. Hatta katildigim tadimlarda bizzat yasadigim sey viskiye 4-5 "damla" damlatilan suyun bile viskinin karakterini tamamiyle degistirdigini gordum.

He ama ben single malt icecegim, uzerine de kola koyacagim, tadini boyle aliyorum diyorsan da kime ne? Keyif senin, para senin :D Ben tercih etmem. Ben blendedda da viskiye bir sey konulmasini tercih etmem ammaaa... ;

https://youtu.be/K6dRT5PJyHg

---

Emrah abi, doyurucu bilgiler icin tesekkurler. Slainte [emoji1634]
https://instagram.com/kiwiwatch
Kullanıcı avatarı
kiwi21
 
Mesajlar: 4731
Yaş: 37
Kayıt: 31 Tem 2011, 10:56
Konum: İzmir

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj khef » 30 Kas 2019, 10:59

Maradona yazdı:1. Viskiye buz katılır mı?
2. Viskiye kola/gazoz/soda katılır mı?
3. Yanında çikolata gider mi? Ya da ne gider?

Ekşi'de deli tartışılan sorular bunlar, sizlerin yanıtlarını merak ettim...

Ben hoşuma giden her türlü gömerim ama uzmanlar öyle demiyor işte... [emoji16]


1. Evet
2. Evet
3. Evet ve canın ne isterse.

Maradona bunun bir kuralı, doğru/yanlışı yok. Ağız tadı çok öznel ve asla tek bir sonuca bağlanamaz. Elbette rakı içmekte olduğu gibi bazı şeylerin adabı ya da sebep/sonuç ilişkisi içerisinde etkileri var ama kural koymaya çalışmak gereksiz. Daha açıklayıcı olmak adına iki örnek vereyim;

-Buz koymak, soğuk dildeki reseptörlerin çalışmasını zorlaştırdığı ve eriyerek içine bıraktığı su oranı giderek arttığı için, viskinin tadını ve aromalarını kapatır. Burası sebep/sonuç ilişkisi açısından çok net bilgi. Ancak yazın 35-40 derece sıcakta, akşamüstü, güneşin batışını izlerken içeceğin buz gibi bir kadeh viskiye kim ne diyebilir? (Kural/İstisna)
-Öte yandan Kıvanç glencairn ile ben tumbler ile viski içmeyi seviyorum. Hatta arada birbirimize sataşıyoruz. Glencairn son yirmi yılda tüm viski dünyasının ortak onayını alan, aromaları en iyi deneyimlediğin kadeh tasarımı. Tumbler ise tabir caizse viski ile doğmuş ve kült olmuş. İki nefis tasarım, peki hangisi ile içilmeli? (Doğru/Yanlış)

Geçen Instagram'da gördüm; Adana'da yapılan viski tadım etkinliğine yanar döner meyveler, dev peynir tabakları, 10 çeşit çerez ikram edilmişti. Bir tek kebap eksikti, tahminim o da sonradan gelmiştir. Adamlar öyle tüketmeyi seviyor.
Benim viski içerken tercihim ise her zaman "neat", en vasatını bile saf haliyle denemeyi tercih ediyorum. Tek başıma içersem yanına sadece su alırım. Ekip halinde uzun süre tadım yapacaksam yine yanına su/soda ve badem yeterli.

Slainte. :champ:
Kullanıcı avatarı
khef
 
Mesajlar: 3217
Yaş: 44
Kayıt: 07 Mar 2014, 13:02
Konum: İstanbul

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj Ksk74 » 02 Ara 2019, 22:58

Maradona yazdı:1. Viskiye buz katılır mı?
2. Viskiye kola/gazoz/soda katılır mı?
3. Yanında çikolata gider mi? Ya da ne gider?

Ekşi'de deli tartışılan sorular bunlar, sizlerin yanıtlarını merak ettim...

Ben hoşuma giden her türlü gömerim ama uzmanlar öyle demiyor işte... [emoji16]

1) Ozellikle std blendler kesin 2 buzlu lux blendler genelde tek buyuk buzla ultra lux blendler sek ama sogutulmus bardakta
Burbon/kentucky viskiler tek buyuk buzla
Bazi Single maltlar (cok begenmediklerim) tek buyuk buzla begendiklerim ise soğuk bardakta sek.

2) Eko blendlerde ara ara soda koyuyorum fena olmuyor digerleri asla.
Jackin yaninda ayri bir bardaktan cola yudumlamak nadiren de olsa hosuma gidiyor
GuZelim chivas black labellari redbulla mixleyip icenlere akil fikir diliyebilirim :)

3) Az olmak kaydiyla cukulata badem fistik ic ceviz kesinlille begenirim atistirmalik olarak ama hazirda falan varsa ancak.
Bol fistikli harbi burma kadayif veya iyi bir cevizli baklava (max 1 belki 2 dilim) ile Jack on the rocks nadirende olsa severek yaptigim bir aktivite :)
Bazi Arap ulkeleri ve Rusya/Ukrayna gibi yerlerde lux harmanlar ile cok is yemegi yedim. Rakinin olmadigi veya Arakin berbat oldugu yerlerde abdurahman celebi kesiliyor viski :)



SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ksk74
 
Mesajlar: 59
Kayıt: 08 Haz 2018, 00:53

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj Ksk74 » 02 Ara 2019, 23:14

Fotolar cok yakin bir viski sever dostumdan geldi.
Kallavi bir yabanci musterisinin malikanesinin barinda yapilan agirlamaya ait.
Whisky porn kivaminda bir tadim gecesi olmus.
Barin detay resimlerini pek paylasamayacagim ama rahatlikla milyon dolarlik icki var icinde.
Yeryuzunde bulunan neredeyse tum ickilerin her turlu versiyonunun stoklandigi (muhtemelen birkac bin sise) bir hazine dairesi :)
Gece boyunca sise degeri 5-10 bin Tl leri bulan hatta gecenler dahil cok sayida viskiden tadim yapilmis.

Nasildi soruma gelen cevap:
"Superdi ama pek bisey hatirlayamiyorum"


ResimResimResimResimResimResimResimResim

SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ksk74
 
Mesajlar: 59
Kayıt: 08 Haz 2018, 00:53

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj asymptote » 02 Ara 2019, 23:53

Maradona yazdı:1. Viskiye buz katılır mı?
2. Viskiye kola/gazoz/soda katılır mı?
3. Yanında çikolata gider mi? Ya da ne gider?

Ekşi'de deli tartışılan sorular bunlar, sizlerin yanıtlarını merak ettim...

Ben hoşuma giden her türlü gömerim ama uzmanlar öyle demiyor işte... [emoji16]


Uzman değilim ama kendi zevkime göre cevap vereyim:

1- Hayır
2- Hayır
3- Hayır

Viski, olduğu haliyle mükemmel bir içki ve içine dışına bir şey katıştırmamak gerekiyor. Belki puro.. ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote
 
Mesajlar: 12140
Kayıt: 11 Ara 2010, 14:28

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 61 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners