TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Lüks Tüketim ve Gelir Dağılımı Üzerine Görüş ve Düşünceler

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: Lüks Tüketim ve Gelir Dağılımı Üzerine Görüş ve Düşüncel

Mesaj AboveTheRim » 06 Tem 2012, 21:12

Malesef vakit darlığımdan tanıdığım üyeler ve konuyu açan yazı dışındakileri detaylı okuyamadım. Sosyalist birçok platformda bulunmuş biri olarak komunist arkadaşların sürrealiteye girdiği heran aslında inandığımız şeylerin veya dileklerimizin çürüdüğünü gözlemledim.

Abilerimiz (68'liler vs.) birçok sefer bunun harici çürütüldüğünü düşünüyordu ama onların yaş almış, tecrübelenmiş hallerini görünce aslında sistemin ütopik hedefler gözettiğini farkettiler. Yani kendi planlarını kendileri hayal yaptı hiç yadsınamıyacak bir boyutta. Misal bir öğrenci birliği diğerinden Mao'cu tarımı savunduğu için ayrılmış vs. vs. Mao'cu tarım, Bolşevik Devrimi veya İskandinav modeli bunları örnek almamız güzel ancak Siyasal Bilimlerle ilgiliyseniz pragmatik olmak zorundasınız.

Lüks tüketim herzaman vardı. Marx okuyabilirsiniz kapital kullanımıyla ilgiliyse birçok kaynak var dedelerden ama Marx der ki " Tüm Dünya tek bir ülke, tek bir millet olmadıkça ve tüm Dünya Komunist olmadıkça Komunizm yaşayamaz". Lüks Feodalizm'de de vardı, Burjuvazide gelişti, Sanayi Devriminde coştu, Kapitalizmde tepe yaptı :thumbup: Yani sırayla bu işler.

Kapitalizm yıkıldıktan sonra sosyalizm gelecektir. Peki Tüm Dünya'da KApitalizm nezaman yıkılacak? Akil kişiler daha önümüzde 200-300 sene var diyor. Nezamanki ekonomik krizler korkunç bir hal alır Dünya yaşlanılmaz hale gelir sonra nebiliyim bir Dünya Savaşı çıkar işte ozaman Sosyalizm gelir. Sosyal Demokrasi bile yok henüz AB dışında :lol:

Heleki OECD ülkeleri içerisinde zengin fakir uçurumunun en yüksek olduğu Türkiye'de 20milyarlık saatlere takılmanız çok basit. Daha neler var neler :champ:
Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır.
Kullanıcı avatarı
AboveTheRim

Mesaj onatozer » 06 Mar 2013, 22:20

İşin siyasi kısmına dokunmadan bir kaç yorumda bulunmak istiyorum.
Öncelikle lüksün kavramı kişisel görüşüme göre bireyin alım gücü ve yaşam standardı ile orantılı değişiyor. Örnek vermemiz gerekirse aynı iş yerinde aynı ücreti alan iki kişiden birinin hayali ev almak ve ömür boyu kira ödememek iken, diğer kişinin yaşadığı evin standardını önemsemeyerek tüm kazancını saat, otomobil, mücevher gibi lüks tüketime yatırarak mutlu olabilir. Bu iki insan arasındaki sosyokültürel zevk anlayışı ile değişmektedir. Ayrıca, belki bir çok arkadaş bana kızacak ancak; 500Tl lik saat alan ile 50.000TL lik saat alan kişi arasında sadece zevk ve gelir farklı olabilir. Hatta gelir farkı olmayabilir bile. Buna bir örnek vermem gerekirse, Eniştemin aynı yerden emekli , aynı emekli maaşını alan yakın bir arkadaşının takıntı derecesinde bir tesbih hobisi var. Çok mütevazi bir evde yaşayıp, dolmuş kullanan, otomobili asla olmamış bir amca kendisi. Ancak Bu mütevazi amcanın ahşap kutusunda değeri yüzbinlerle ölçülen tesbihleri mevcut. Gelin de eleştirin bu amcamızı dolmuşa biniyorsun diye! Umurunda değil ki dolmuş olsun otobüs olsun uçak olsun.
Bu örnekleri marjinal görmeyin, etrafınıza baktığınızda buna benzer bir çok durum göreceksiniz.

Yukarıdaki kısım işin ruhsal ve kişisel kısmı; bir de bu işin devletle bağlantılı yönü var ki; asıl eleştirilmesi gereken kısım burada başlıyor. Başka milletlerle kendi milletimizi kıyaslamaktan, örneklendirmekten nefret ediyorum ancak, bir otomobilin fiyatının yarısını hatta daha fazlasını vergi olarak alınmasına bizden başka hangi millet sesini çıkartmaz merak ediyorum. Halk için yapılan otoyolun köprünün zaten vergisini ödemiş olan halktan tekrar utanmadan sıkılmadan parasının alınmasını başka hangi millet içine sindirebilir aklım ermiyor. Katma değer vergisi diye isimlendirilmiş bir vergimiz varken hiç "bu nedir yahu" demeden paşa paşa ödenen Özel Tüketim Vergisi ni bir türlü hazmedemiyorum. Hangi devlet anlayışı telefon elektrik benzin gıda gibi temel ihtiyaçlardan vergisini alıp üstüne bir de "bu size fazla özel" diyerek bir kez daha vergi alabilir?

İlk paragrafta bahsettiğim türden bireylerin kendi özel zevkleri için yaptıkları lüks harcamaları her ne olursa olsun saygıyla karşılıyorum.
Ancak bir türlü anlayamadığım ve hazmedemediğim devletin lüks diye gördüğü ihtiyaçlara resmen yasal haraç kesmesidir. Eleştirilecek, tartışılacak bir konu varsa bireysel lüksler değil devletsel "Lüks" lerdir.
"Watch Idiot Savant"
Kullanıcı avatarı
onatozer

Mesaj 2fast4u » 07 Mar 2013, 00:30

mcco :thumbup: yat ve pırlanta luks sayılmıyor devlet baba cok sagduyuludur yapmayın etmeyın :D
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Mesaj onatozer » 07 Mar 2013, 01:28

2fast4u yazdı:mcco :thumbup: yat ve pırlanta luks sayılmıyor devlet baba cok sagduyuludur yapmayın etmeyın :D

Ah dogru söylüyorsunuz. Yine günahlarını aldım, yatlar gemiCİKler de lüks mu sayılır? :twisted:
"Watch Idiot Savant"
Kullanıcı avatarı
onatozer

Mesaj mvurucu » 07 Mar 2013, 19:10

Ben yorumların çoğunu okudum ve herkes kendince haklı...
Kimseye 20.000 TL lik saat alıyor diye kızamayız, adam kazanıyor, ister yemeğinden artırır, ister ulaşım masrafından ister giyiminden
aldığı saat de olabilir altın veya mücevher de veya otomobilde...
kimsenin kazandığını harcama şekli bence yadırganamaz

bu konuda sigara örneği süper olmuş...

ama gerçekten de esas sorgulanması gereken
ödediğimiz aşırı ve saçma sapan vergiler
adaletsiz gelir dağılımı
ve diğer toplumsal eşitsizlikler olmalıdır...
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj baskentco » 02 May 2013, 22:55

Cevapların çoğunu okuyamadım, ancak futbol konusuna değinilmil. Futbol bence de toplumsl israfın doruk noktası. Spor sayfalarına harcanan kağıda bile acıyorum.
Lüks tüketim ve forum ile olarak saat konusuna gelince, kişi yüzbinlerce lira kazanıyordur, sonuçta ne kadar kaznsanız da property sınıfına da girmeyecek kullandığınız birkaç ürün var, saat, kalem, giyim, araba, telefon, aksesuar...
Saat de bazen gösterişe dönük olabilse de rafine ve kaliteli bir zevktir.
Herkes en iyiye ulaşmaya çalışabilir. Bu gayet doğal, saat sonuçta her saniyenizi paylaşabileceğiniz bir dost.
Bence buradaki arkadaşın değndiği noktanın hassas noktası koleksiyonculuk..
Sonuçta her anınızı paylaşacağınız bir saat almayıp, onlarca saatiniz olduğunda bunun anlamı ne olabilir? En iyiyi bulamamanın tatminsizliği, materyalle mutlu olma çabası?
Koleksiyonerlik çok saygın ve güzel bir hobi... Kimse yanlış anlamasın...Benim2-3 saatim var ama kalem çok oldu,kendimde de gereksiz ve yanlış buluyorum ama biraz da alması kolay satmayla uğraşması zor olduğundan birikiyor bende.. Yoksa en iyisini aramaya, almaya karşı değilim ama insanının kullanamayacağı kadar iyi şeye, sadece kendisine ait bir dolapta durması için sahip olması garip geliyor.
Kullanıcı avatarı
baskentco

Mesaj Clk » 02 May 2013, 23:33

mvurucu yazdı:Ben yorumların çoğunu okudum ve herkes kendince haklı...
Kimseye 20.000 TL lik saat alıyor diye kızamayız, adam kazanıyor, ister yemeğinden artırır, ister ulaşım masrafından ister giyiminden
aldığı saat de olabilir altın veya mücevher de veya otomobilde...
kimsenin kazandığını harcama şekli bence yadırganamaz

bu konuda sigara örneği süper olmuş...

ama gerçekten de esas sorgulanması gereken
ödediğimiz aşırı ve saçma sapan vergiler
adaletsiz gelir dağılımı
ve diğer toplumsal eşitsizlikler olmalıdır...

mvurucu, söylediklerine tamamen katiliyorum. Ancak, bir örnek ile gelistirmek istiyorum. Ben Almanya'da yasiyorum. Burada araclar bilindigi üzere Türkiye'den ucuz. Vergilendirme cok farkli ama ben gelirimin neredeyse %50'sini (%43 gelir vergisi v.s.) vergi olarak veriyorum. Burada yaptigin harcamalar sürekli olarak maliye kontrolü altinda. Yaptigin harcamanin yasal ve resmi aciklamasini yapamazsan gider kabül edilmiyor v.s. Sirket aracina bile kilometre basina hesap vermek zorundasin. Hesap vermek istemiyorsan aracin kac yasinda olursa olsun yeni fiyat üzerinden aylik %1'ini vergilendirmek durumundasin. Daha bunun gibi cok örnek var. Türkiye'de ki en godoman adamlar yüzde kac vergi veriyor merak ediyorum. Neye göre, kime göre vergi veriyorlar?

Kisacasi, önce sistem dogru kurulmali. Dedigin gibi toplumsal esitlik kavrami olusmali. Yoksa kimin parasini neye harcadigindan yasal oldugu sürece kime ne!!! :thumbup:
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj mrbars » 03 May 2013, 00:14

yazacaklarım sanırım off topic olacak.

resmi rakamlardan konuşursak;
şirketler %20 kurumlar vergisi, kar payı dağıtımında %10-25 gelir vergisi. kısaca 0,8x0,75ten %60 gibi hesaplanabilir (yedek akçe falan geçelim, sürtünmesiz ortam)
çalışanlardan maaşa göre değişiyor. misal ayda 2000 TL brüt için %27 sene ortalaması. ayda 10000 TL brüt için %33 sene ortalaması. ayda 20000 brüt için %35 gibi.

güzel ülkemde
- büyük şirket sayısı gelişmiş ülkelere göre çok az olduğundan
- kobi ve obilerde vergi toplamada malum sıkıntılar olduğundan
- malum bölgelerde gelir vergisini geçtim, kdv bile uygulanmadığından (dedikodu diyelim, zan altında kalmayalım)
- paranın hala stopaj ve gelir vergisi düşük finansal enstrümanlardan kazanılmasından
- en büyük kazancın gayrimenkul rant geliri üzerinden kazanılmasından (türkiye ekonomisinin büyümesinin tamamen gayrimenkul fiyatlarındaki artışa bağlı pratikte geçerli, ancak zorlama fiktif gösterge olduğunu düşünüyorum.)
vs.vs.

dolayı vergiler ancak ve ancak, kontrolü nispeten kolay olan, benzin/mazot/iletişim/sigara/alkol/otomobil/buzdolabı vs. gibi ürünlerin üzerine dolaylı vergiler ile (ötv, öiv vs.) toplanmakta.
(harbi sıkı ve pratik bir danışmanın eseri olduğunu düşündüğüm) son 10 senedeki asgari ücretlerin kademeli artışı ile de, şirketten kolay, düz veya doğru yollar ile direk toplanamayan gelir vergisini; asgari ücretler üzerinden dolaylı toplanmakta (yanında oy bonus).

not: mevcut hükümet yada eski hükümetler ile aynı fikirde olmayabilirim, ancak bu güzel ülkede yaşayan toplumun bazı munis özellikleri sebebiyle başka yol olduğunu da düşünmüyorum. kurunun yanında yaşın da yanması ile üzüm üzüme baka baka kararır'ın kesişim kümesi bizim özetimiz.
Kullanıcı avatarı
mrbars

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: gargamell ve 110 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners