TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: TSF Highland Distillery / Malt Whiskey

Mesaj Ksk74 » 27 Mar 2019, 18:42

tabi ki bir viski gurme veya expert değilim en fazla bir “viski lover” ve içicisiyim.

Kef’in dediği gibi temel tat ve kokuları alan kısmen fark eden ama ilerisine gitmeyen bir kullanıcıyım. Koku ve tat nota dökümü yapmak için ciddi bir eğitim almak şart gibi ancak ben nota analizi yapmaktansa keyfini alarak sindidre sindire içmeyi tercih edenlerdenim.
Köy ekmeği,lor kurabiyesi, paskalya çöreği, tahta yongası, fındık kabuğu,  nar ekşimsi, portakal kabuğu rendesi, fume bal, karaorman meyveleri gibi tatları analiz edebilecek kadar eğitime,zamana ve sabra da halim yok.  En fazla turuncgil, karamel, turba, is, kömür, vb de yetiyor.  Tadımcılıktan ziyade içiçilik tarafı ağır basıyor yani. Viskinin tat/koku nota analizi kısmı bana işin ticari yönü ve kısmende pazarlama yöntemi olarak geliyor nedense.

Dünyada heralde en fazla çeşitlilik, farklılık,tad/koku vb değişik kategorilere sahip içkisi Viskidir heralde. (Belki Şarap’ta böyledir ama sevmediğim ve çok nadiren kullandığım için detayına hiç girmedim). Votka, Gin,Rakı ,Tekila, Rom vb içkilerde Viskiye nazaran son derece sönük kalır.
Viski muazzam sofistike bir içki. Normal harmanlar ayrı bir dünya, lüks harmanlar ayrı, single malt ve bölgeleri apayrı bir dünya, burbon keza öyle , dipsiz bir kuyu viski dünyası. YÜzlerce marka ve bu markaların Harman, lüks, single malt, farklı yaş, cask vb alt kategorileri var.

https://www.thewhiskyexchange.com/brand ... tch-whisky

Viskiye alışmak, farklı viskileri ayrıştırmak vb uzun bir zaman isteyen beraberinde çokca da tüketim (=maliyet) gerektirien bir damak ile sağlanıyor. Viski zevki yavaş ilerleyen ama çok arsız bir zevk. Muhtemelen ilk yıllarda belki ilk 5-10 yıl %40 alkol oranı ve belli tip viskiler yeterli geliyor %40 üstü sert algılanıyor ama arsızlaşan damak daha sonra %43 %46 vb seviyeleri daha çok sever daha çok beğenir hale geliyor. Dolayısyla uzun dönemli bu koşuda ilk başlarda çok sevdiğiniz viskileri ilerleyen yıllarda aklınıza getirmez oluyorsunuz.

Hemşehrim Kiwi’nin de dediği gibi damak tadı olayı çok farklı. Benim içmek bir yana dilimi bile değdirmeyeceğim bazı viskilere bir viski gurmesi güzellemler döşüyor yada başka bir viski gurmesinin kötü değerlendirdiği bir viskiyi ben çok beğeniyorum.
Viski konusunda malesef temel problem ülkemizde ki alkol fiyatlarının aşırı vergilerle şişirilmesi. Misal F.shopta 23-25 Euro bandında olan 1lt Jack No7 ülke içi raflarda 40 Euro civarında. Hemen hemen her modelde yaklaşık 2 kat fark var.  Milli içkimiz Rakı her daim viskiye nazaran çok daha ucuz olurdu ama son yıllarda uçurulan vergileriyle ekonomik blend viskilerden bile daha pahalı oldu tarımsal kökenli etil alko ile yapılan takımdı içki Yeni Rakı bile.  Vatandaş 1 şişe rakı alsa yanında mezesi eti vb derken premium blend viski fiyatına geliyor maliyeti. Yerine 1 şişe Vat 69/Passport Scotch alır az çerez ve 1 de çukulata çok daha ekonomik bir tüketim yapar hale geldi. Çevremde durumu gayet yerinde işi gücü geliri üst seviye olan insanların bile evde kendi “rakı” larinı “viski” lerini yapar hale gelmesine de şaşırıyorum. Ama 1 lt rakının 180-210 tl bandına dayandığı bir dönemde son derece normal bir durum aslında.

Aklıma 2008 yılı geldi. 1 usd 1.15-1.25 tl bandında uzun bir sure gitmişti o sene.  Y.dışı seyahatlerimin yoğun olduğu bir dönemdi ve şaka gibi 40-50 tl ye baba single maltlar alıp durdum 2008 de. Neredeyse harman yada lüks harman ağzıma hiç sürmediğim bir dönemdi.  10 yıl once f.shop fiyatlarının bügüne gore daha ucuz olduğunu da düşünürsek , Glenfiddich 12 almayanı dövüyorlardı resmen.

Güncel kur durumu ve artan f.shop fiyatları ile şu an her şey daha maliyetli bu durumda viski severleri daha muhafazakar yapıyor, belli tercihler üzerinde sabit bırakıyor, deneme ve değişklik arzusunu törpülüyor.
Mesela Oban-Auchentoshan-Old Pulteney-Bunnaphain-Tomatin ve bazı Caponlardan alıp sindire sindire tatmak istiyorum ama “elde ki bir dalda ki 2 den yeğdir” mantığı ile her seferinde “amaaan boşver all glendfiddichini, taliskerini vb fantezi yapma” diyor iç ses ve öyle son buluyor.

Kiwi belki iyi bilir, Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Cad.de Kervan Pasajı (Amerikan Pazarı) iyi bir kaynaktı uygun fiyatla güzel viskiler almak için. En son 2013 civarı alım yaptığımda piyasanın %30 altına dilediğin marka ve çeşitte viski bulunurdu, heleki birkaç şişe alımda daha da uygun rakamlarla potpori yapardım. SOnra uzun bir dönem İzmir dışında yaşadım geri döndüm vb derken geçenlerde bir uğradım buraya. Sanki vergi dairesindeymiş gibi hissettim kendimi. Birkaç dükkana girdim çıktım “nobran tavırlar” liste fiyatının 10 tl altı fiyatlar falan “eeehhh yeter be diyip çıktım gittim” Hemen ara sokağında (Altınkapının olduğu sk) biryerde kahve içtim. Çalışan çocuklarla konuştum “abi orası öldü birkaç sene once baskın yedi ve bir daha iflah olmadı falan dediler”  
90 larda Amerikalı askerlerin vergisiz alışveriş yaptıkarı PX mi ne birşey vardı Izmirde. Universite yıllarında Kordonun Kordon olduğu dönemde(denize sıfır/genişletilmeden once)  İngilizce pratik için denk geldiğimiz abd.li askerlerle falan konuşur eder arkadaşlık kurardık sonra ver elini PX ve ucuz viski özellikle de Jack Daniels.

Canına yandığımın ülkesinde 20 yılda geçse 30 yılda geçse hiç bir şey değişmiyor. Benzin, araba, viski vb hep pahalıydı yine pahalı ama bu sefer çok daha pahalı… Şanşa iş güç gereği y.dışına falan çıkıyoruz yada etrafta y.dışına giden gelen çok bu sayede single malt vb ihtiyaçları hallediyoruz yoksa muhtemelen evde üretim yolunda heder olur damak tadimizi işkence ederdik.

SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ksk74

Mesaj kiwi21 » 27 Mar 2019, 21:38

Yine oldukça güzel bir yazı olmuş. Bahsedilen kervan pasajı'ndan yaşım gereği viski değil de atari kasetleri alırdım. Pasaja girince düz karşıdaki, en sondaki dükkandan :) Pasajın tütün ve alkol mamülleri ile ilgili ünü meşhurdu biz çocukken bile. Geçtiğimiz günlerde ben de şöyle bi uğradım. Etraf whey protein'lerden geçilmiyor :) Sadece adı kalmış. Yurtdışı imkanı da pek olmadığından üç-dört farklı şehirdeki tekel dükkanlarından fiyat alıp o an hangi şehirde hangi viski uygunsa ve okuduklarımdan yola çıkarak "kör alım" yapıyorum ya da garanti ata oynuyorum.

Denemediğim ve beğenmeme ihtimalim olan viskiye yönelmek VS daha önce denenmiş, damağımın onayından geçmiş ama beni tekrara sürükleyecek fark yaratmayacak viski. Ülkenin mevcut ekonomik şartlarında birincisi bi tık daha ağır basıyor.
https://instagram.com/kiwiwatch
Kullanıcı avatarı
kiwi21

Mesaj khef » 28 Mar 2019, 11:57

Ksk74 elinize sağlık. :champ:

Başlığın böyle hareketli olması, çaktırmadan takip eden bazı üyelerde viski harareti yapıyormuş. (Dün akşam aldığımız duyumlar) :D En kısa zamanda aramıza bekleriz. :thumbup:

Ve elbette Afl’ye teşekkürlerimle,

Resim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
khef

Mesaj kiwi21 » 28 Mar 2019, 12:56

Abi, cok severek tukettigim bi viski. Tattiysan yorumlarini bekliyorum :champ:

Slainte :champ:
Kullanıcı avatarı
kiwi21

Mesaj khef » 28 Mar 2019, 13:28

kiwi21 yazdı:Abi, cok severek tukettigim bi viski. Tattiysan yorumlarini bekliyorum :champ:

Henüz değil; Glenkinchie ve Green Label geldikten sonra bakacağım. :thumbup:

Kullanıcı avatarı
khef

Mesaj kiwi21 » 28 Mar 2019, 15:10

khef yazdı:
kiwi21 yazdı:Abi, cok severek tukettigim bi viski. Tattiysan yorumlarini bekliyorum :champ:

Henüz değil; Glenkinchie ve Green Label geldikten sonra bakacağım. :thumbup:

:shock:

aileye :super:
Kullanıcı avatarı
kiwi21

Mesaj Ksk74 » 30 Mar 2019, 17:46

Oncelikle sağlığınıza. Yeni tadım oluyor bir dostum sayesinde. Ilk izlenimim gayet başarılı bir-kac kadehten sonra tam tespit yapacak hale gelirim. :)Resim

SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ksk74

Mesaj gkhnbaggio » 30 Mar 2019, 21:06

Subjektif yorumum; blended malt olarak Monkey kadar sevmedim, ama şişeyi keyifle bitiririm. Ama sonra hemen bir şişe daha alır mıyım????

Örneğin Monkey Shoulder’ı biter bitmez 3-4 defa aldım, keza Macallan da öyle benim için.

Biraz özgün/baskın tat ve bitiş açısından etkisiz kaldı benim damakta... (expert olmayan biri olarak)

Ama hastası ve övgüsü çok olan bir viski, denenmeli [emoji1360]

Resim

** instagram: @cigarlig
Kullanıcı avatarı
gkhnbaggio

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 80 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners