Öncelikle gelen cevapların hepsini satır satır okuduğumu belirtmek isterim. Çok uzun süredir böylesine güzel, içerisi buram buram felsefe ve bireysel düşünce kokan yazıları okumamıştım.
Konuyu açma amacım tamamıyla 'normalleşen aşırı zevklerin orta gelirli sınıfın mutluluk algısını değiştirmesi' şeklinde özetlenebilecek bir eleştiriyi içeriyordu. Sanırım eleştiri yerini buldu ki bu denli güzel anti tezler ve tezler ortaya çıktı.
Zfr, Orwell'ın 1984 romanında paylaştığınız bölümü geçen hafta ben de okumuştum. Ancak şimdi dikkatli bir şekilde yeniden okuyunca daha bir etkilendim, bu güzel paylaşımınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler.
Davinci paylaştığınız küçük hikaye konuyla oldukça ilgili ve çarpıcı aklımdan çıkmayacak bir anekdot oldu.
Flagg'ın da dediği gibi "bu işin başı sonu yok"...Gerçekten de öyle bu işin başı sonu yok ama hiç değilse bu işe karşı daha bilinçli bir yapı oluşturabilme şansımız var. Ütopik veya çılgınca bakılabilir belki ama konunun başında da belirttiğim ve ortaya çıkan güzel görüşlerden de anlaşılacağı üzere çevresine duyarlı bireylerin yoğun olarak toplandığı bu forum bazı konularda değişik algılar, fikirler geliştirebilir, tıpkı şu anki tartışmada olduğu gibi.
Msturan asıl ben teşekkür ederim:)
Castiel değerli katılımın ve güzel temennilerin için çok teşekkür ederim. Dediğin gibi eğer her şey doğru ve eşit olsaydı biz yaşayamayabilirdik, %100 doğru ve adaletli bir sistem olsaydı inançlarımızdaki 'fani dünya' kavramı da değişmeye başlardı ki bu mümkün değil. Çok güzel bir bakış açısı...
Drago "Zenginin zenginliğini hissetmesi için de lüks tüketim devreye girer" sözü kesinlikle doğru bir tespit, katılmamak elde değil, teşekkürler bu güzel paylaşım için.
Frax verdiğin net rakamsal veriler, karşılaştırmalı yorumların ve günlük hayattan verdiğin çarpıcı örnekler toplumumuzdaki "zenginlik" değerlendirmesini adeta sınıfsal bölümlerde yeniden açıklıyor. Son derece dikkat çekici ve güzel bir yorum aslında. Bu güzel yorumlar için teşekkürler.
Bond

Özellikle her mesajda ve konudaki ilgili yaklaşımın tüm forumu çarpıcı bir şekilde etkiliyor ve bu siteyi forumu olmaktan çıkarıp, sosyal bir ortam haline getiriyor. Bu çok güzel bir durum umarım da hep böyle gider. Seni uğraştırdığımı hissettiğim için de özür diledim ama gelen mesajlar ve konunun geldiği noktaya baktığımızda da harika bir yerdeyiz

Kehribar konusuna gelirsek benim orada sergilediğim 2 kehribarın bana toplam maliyeti 130 TL, arkadaşınız muhtemelen Osmanlı Sıkma kehribar almıştır ve gerçekten üst kalitede bir işçiliği vardır ki o rakamlar ondan ortaya çıkmıştır. Bana göre o da gereksiz:)
Serbest piyasa ekonomisinin temeli olan 'bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler' görüşü mutlak surette bireysel ekonomik girişimlerde de fazlasıyla ortaya çıkıyor. Son dönemde pahalı ve lüks noktasında Türkiye'deki imtiyazlı sınıfın göze batan yaklaşımları beni son derece rahatsız etmesinden kaynaklı olarak biraz da bu konu ortaya çıktı, iyi de oldu. Değer yargılarımız ciddi bir şekilde geri plana itilirken; moda, zevk, eğlence, popüler kültür gibi kavramlar en alt ekonomik gelir grubundaki bireyin bile temel ihtiyacı ve en büyük hayali haline gelebiliyor.
Belki bunları konuşacağımız yer burası değil ama gelen cevaplar ve konuya gösterilen ilginin forumu oluşturan değerli üyelerimizin, toplumsal konular noktasındaki hassasiyetini ortaya koyuyor ki bu çok güzel bir durum.
Netice olarak ben kendi görüşlerimi kimseyi yaftalamak istemeden ortaya koymaya çalıştım. Değerli üyelerimiz de çok güzel tez ve antitezlerle iştirak ettiler ve bence bu gibi konuları da sık sık konuşmalıyız.
Vakit ayırıp okuyan, paylaşım yapan tüm değerli üyelere şükranlarımı ve saygılarımı sunarım...