Dostoyevski hayranı olarak okumanı öneririm ama 16 yaşta ne kadarı kavranır o da ayrı mesele. Sözgelimi Suç ve Cezayı okuyan bir öğretmen arkadaşım, 'ha şu bir adamın yaşlı kadını öldürdüğü kitap' mı demişti

. Aslında konu ve içeriği olarak derin bir roman ancak bazıları sadece görünen eylemlere takılıyor, geri plandaki anlamdan haberdar olamıyor. Dostoyevskinin rakipsiz en beğendiğim romanı Karamazov Kardeşler dir, bana göre tam bir felsefe şöleni, bir şaheser. İki kardeşin, din, tanrı, adalet üzerine 100 sayfayı aşkın bir sohbeti var bir bölümde, sadece bu kısım bile Dostoyevskiye hayran olmaya yeter. Bu adam bir filozof ama fikirlerini romanlarla aktarmış. Bakınız, Yeraltından Notlar ve Karamazov Kardeşler
Neyse bu kadar reklamdan sonra şunu söyleyim. Yukarıda arkadaşlar, bazılarını benim de okuduğum sağlam yazarlar önermiş, hepsi iyidir, güzeldir ama Dostoyveskisiz olmaz

Biraz da filmlere bakalım. Çocukken Kemal Sunal filmlerini komik bulup gülerdim. Çok sonra, bu filmlerin komik bir sunumla hazırlanmış çok güzel toplumsal eleştiri filmleri olduğunu anladım. Bu örnekle görüntüsünün altında daha fazla anlam taşıyan (en azından ben öyle düşünüyorum) filmler önereyim. Seven, The Dark Knight, Memento, Fight Clup, Mulholland Drive (bu filmi, yardım almadan anlamak çok çok zor), Adaptation, Leaving Las Vegas, Devil's Advocate... Daha yazılacak çok film vardır ama ayak üstü aklıma gelenler bunlar.