
asymptote yazdı:Eraslani güzel başlık..![]()
Bir çay tiryakisi olarak bu başlıkta çay severlere önerilerimi sunmak ve onların önerilerini de duymak isterim:
- Öncelikle çay, ÇAYKUR'dan alınır. Yani ÇAYKUR marka olanından.. Diğer yerli markaları zamanında epeyce denemiştim, hiçbiri ÇAYKUR'un yanına dahi yaklaşamaz. Karaali organik hariç..
- Çay için porselen demlikli çaydanlık olmazsa olmazlardan. Kaliteli çayı çelik demlikte demlemek Adana kebabı gazete kağıdına sarıp dürüm niyetine yemek gibi bir şey. Porselen demlik için tavsiyem Esse ve benzeri mağazalarda indirimle 40-50 liraya bulabileceğiniz altı çinko üstü porselen çaydanlıklar. Ahanda böyle bir şey:
Bu çaydanlık 4 kişilik servis için idealmiş ama benim gibi tek bir tiryakiye maalesef yetmiyor..Dışarıdan alacağınız porselen demlikler genellikle bu çaydanlığın alt haznesine uyuyor. Ben BİM'den 3 TL'ye (1 dolar bile değil) daha büyükçe bir porselen demlik aldım, bir süredir onu kullanıyordum ta ki kapağını düşürüp kırana kadar. Şimdilik geçici bir çözüm ürettim ama ara ara BİM'i de kontrol ediyorum..
- Demlik dışında çayın lezzetini belirleyen bir diğer unsur da demleme şekli ve süresidir. Dolabınızdaki çay paketlerinin üzerinde genellikle demleme süresi olarak 10-12 dakikalık bir süreden bahsedilir. Bu porselen demlik için yetersiz bir demleme süresidir. Tavsiyem en az 15 dakika beklemeniz hatta çok aceleniz yoksa bu süreyi 20 dakikaya çıkarmanızdır. Demleme şekline gelecek olursak: Bazı arkadaşlarda görüyorum, önce demi döküp üzerine kaynar suyu boca ediyorlar. Bu çok yanlış..Kaynar suyu demliğe döküp 10-20 sn bekledikten sonra çayı dökmek gerekir, doğru demleme şekli budur..
- Belirtmem belki gereksiz ama yine de hatırlatmakta fayda görüyorum: Çay şekersiz içilir. Aksi halde çay değil sıcak şerbet içilmiş olur ve çayı bu şekilde tüketmek sağlık açısından da sakıncalıdır.
- İşin bu kısmı biraz zevk meselesi ancak ben bunun evrensel bir hakikat olduğuna inanıyorum.Fincanda ya da kupada kahve içilir, çay değil. Çay, ince belli cam bardakta içilir. Çay tabağı da aynı resimdeki gibi olmalıdır..
![]()
- Çaya aroma katılmasına kesinlikle karşıyım. Çaya katılan aromalar genellikle çok kuvvetli aromalardır, parmağınızın ucuyla koysanız bile çayın tadını değiştirirler. Yemeğe bir kaşık karabiber kattığınızı düşünün. O yemeği yerken karabiberin tadını mı alırsınız yoksa yemeğin tadını mı? Şayet aromasız içemiyorsanız para verip de kaliteli çay almanıza gerek yoktur. ÇAYKUR sarı paket fazlasıyla işinizi görür..
- Gelelim işin en önemli kısmına: ÇAYKUR alacağız, anladık, ama hangisini? Önceki sayfada darksider'ın belirtmiş olduğu ÇAYKUR Altınbaş muhteşem bir çaydır. Toz oranı çok düşüktür, çayların uç yapraklarından hasat edilmiştir. Altınbaş'tan daha iyisini isterseniz 42 Nolu Tirebolu derim. Ancak iki çay arasındaki farkı çoğu kimse ayırt edemez. Ayrıca bazı tiryakiler Altınbaş'ı daha çok severler. Ben hava durumuna göre hangi çayı demleyeceğime karar veriyorum. Yağmurlu havalarda Altınbaş daha iyi gidiyor..![]()
Çayın damakta bıraktığı buruk tadı sevenler ayrıca ÇAYKUR'un Tiryaki çayını da beğeneceklerdir..
Şimdi ÇAYKUR dışında önerilecek hiç mi çay yok? Elbette var. Yerli markalardan Karaali Organik pahalıdır ama şahane bir çaydır mesela. Çok geç demlenir ve demlendikten sonra bayatlaması çok uzun sürer. İçimi çok yumuşaktır. Hep bu çay olsun, bunu içeyim istersiniz..![]()
Howdah Brand Sri Lanka çayı da yumuşak içimli geniş yapraklı hoş bir çaydır. Ancak keyif çayı olarak tavsiye edilmez. Kahvaltı için çok idealdir.
Assolistler sahneye en son çıkarmış, biz de kapanışı çayın kralı ile yapalım: Ahmad TeaBu çayı tarif etmek istemiyorum, henüz tatmamış olanlar lütfen kendileri deneyimlesinler..
asymptote yazdı:Eraslani güzel başlık..![]()
Bir çay tiryakisi olarak bu başlıkta çay severlere önerilerimi sunmak ve onların önerilerini de duymak isterim:
- Öncelikle çay, ÇAYKUR'dan alınır. Yani ÇAYKUR marka olanından.. Diğer yerli markaları zamanında epeyce denemiştim, hiçbiri ÇAYKUR'un yanına dahi yaklaşamaz. Karaali organik hariç..
- Çay için porselen demlikli çaydanlık olmazsa olmazlardan. Kaliteli çayı çelik demlikte demlemek Adana kebabı gazete kağıdına sarıp dürüm niyetine yemek gibi bir şey. Porselen demlik için tavsiyem Esse ve benzeri mağazalarda indirimle 40-50 liraya bulabileceğiniz altı çinko üstü porselen çaydanlıklar. Ahanda böyle bir şey:
Bu çaydanlık 4 kişilik servis için idealmiş ama benim gibi tek bir tiryakiye maalesef yetmiyor..Dışarıdan alacağınız porselen demlikler genellikle bu çaydanlığın alt haznesine uyuyor. Ben BİM'den 3 TL'ye (1 dolar bile değil) daha büyükçe bir porselen demlik aldım, bir süredir onu kullanıyordum ta ki kapağını düşürüp kırana kadar. Şimdilik geçici bir çözüm ürettim ama ara ara BİM'i de kontrol ediyorum..
- Demlik dışında çayın lezzetini belirleyen bir diğer unsur da demleme şekli ve süresidir. Dolabınızdaki çay paketlerinin üzerinde genellikle demleme süresi olarak 10-12 dakikalık bir süreden bahsedilir. Bu porselen demlik için yetersiz bir demleme süresidir. Tavsiyem en az 15 dakika beklemeniz hatta çok aceleniz yoksa bu süreyi 20 dakikaya çıkarmanızdır. Demleme şekline gelecek olursak: Bazı arkadaşlarda görüyorum, önce demi döküp üzerine kaynar suyu boca ediyorlar. Bu çok yanlış..Kaynar suyu demliğe döküp 10-20 sn bekledikten sonra çayı dökmek gerekir, doğru demleme şekli budur..
- Belirtmem belki gereksiz ama yine de hatırlatmakta fayda görüyorum: Çay şekersiz içilir. Aksi halde çay değil sıcak şerbet içilmiş olur ve çayı bu şekilde tüketmek sağlık açısından da sakıncalıdır.
- İşin bu kısmı biraz zevk meselesi ancak ben bunun evrensel bir hakikat olduğuna inanıyorum.Fincanda ya da kupada kahve içilir, çay değil. Çay, ince belli cam bardakta içilir. Çay tabağı da aynı resimdeki gibi olmalıdır..
![]()
- Çaya aroma katılmasına kesinlikle karşıyım. Çaya katılan aromalar genellikle çok kuvvetli aromalardır, parmağınızın ucuyla koysanız bile çayın tadını değiştirirler. Yemeğe bir kaşık karabiber kattığınızı düşünün. O yemeği yerken karabiberin tadını mı alırsınız yoksa yemeğin tadını mı? Şayet aromasız içemiyorsanız para verip de kaliteli çay almanıza gerek yoktur. ÇAYKUR sarı paket fazlasıyla işinizi görür..
- Gelelim işin en önemli kısmına: ÇAYKUR alacağız, anladık, ama hangisini? Önceki sayfada darksider'ın belirtmiş olduğu ÇAYKUR Altınbaş muhteşem bir çaydır. Toz oranı çok düşüktür, çayların uç yapraklarından hasat edilmiştir. Altınbaş'tan daha iyisini isterseniz 42 Nolu Tirebolu derim. Ancak iki çay arasındaki farkı çoğu kimse ayırt edemez. Ayrıca bazı tiryakiler Altınbaş'ı daha çok severler. Ben hava durumuna göre hangi çayı demleyeceğime karar veriyorum. Yağmurlu havalarda Altınbaş daha iyi gidiyor..![]()
Çayın damakta bıraktığı buruk tadı sevenler ayrıca ÇAYKUR'un Tiryaki çayını da beğeneceklerdir..
Şimdi ÇAYKUR dışında önerilecek hiç mi çay yok? Elbette var. Yerli markalardan Karaali Organik pahalıdır ama şahane bir çaydır mesela. Çok geç demlenir ve demlendikten sonra bayatlaması çok uzun sürer. İçimi çok yumuşaktır. Hep bu çay olsun, bunu içeyim istersiniz..![]()
Howdah Brand Sri Lanka çayı da yumuşak içimli geniş yapraklı hoş bir çaydır. Ancak keyif çayı olarak tavsiye edilmez. Kahvaltı için çok idealdir.
Assolistler sahneye en son çıkarmış, biz de kapanışı çayın kralı ile yapalım: Ahmad TeaBu çayı tarif etmek istemiyorum, henüz tatmamış olanlar lütfen kendileri deneyimlesinler..
Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 26 misafir
|