Emre baslığı karalamak için açmadığının farkındayım, dediğim gibi ben forumda hiçbir zaman bir markanın arkasına takılıpta yok benim sevdiğim marka üstündür, şöyledir böyledir diye polemiklere girmem sende bilirsin. Ha Seiko'ya hayranlığım diğer markalara oranla bir adım öndedir lakin birçok İsviçreli modelin hayranı olduğumu postlarımdan anlamışsındır. (Şunu da özellikle araya sıkıştırayım foruma uzun bir süredir üyeyim ve en bayıldığım saatlerden birisi Omega Aqua Terra Annual Calendar modelidir.
Ayrıca unutmadan uzun zamandır eski aktif olduğum zamanlara nazaran sadece okuyucudan biraz hallice olduğum bir dönemi hareketlendiren, ilgimi çok çok çeken ve yararlı bir başlık açtığın için teşekkür ederim.
Yalnız kendinle çeliştiğin bir kaç nokta var:
1- Yukarda "Seiko eger Japon hukumeti ile ortak hareket edip Swiss'lerin kalite kontrol sistemi gibi bi sistem kurar ise" diye bir cümleye başlamışsın, Clk'nın linkini verdiği ve daha önce açtığı konuya bakarsan Seiko'nun kalite kontrol sistemi COSC'den daha iyi standartlar, daha iyi hassasiyet sunuyor ve 2 gün fazla teste tabi tutuluyor. Yani COSC Seiko'nun standartları yanında 1-0 geride.
2- Grand Seiko'lar 1960'dan beri piyasada demişsin buda yanlış bir bilgi, muhtemelen iyi bir araştırma yapmamışsın, ayrıntılı bilgiyi aydın saatin sitesinde bulabilirsin. 1960 yılında Grand Seiko üretime geçti fakat Japonya dışına kapsamlı olarak ihracatına 2010 yılında başlandı. Bunun sebebide satılabilirlik endişesi değil çok titiz üretim aşamalarından geçmesinden dolayı yeterli ürünün çıkartılamamasıdır. Japonların üretim felsefesi Kaizen tekniğine dayanır. Adamlar için en önemli şey ürünün sorunsuzluğudur. Yani isteseler üretim standartlarını biraz düşürüp dünya geneline yeterli ürünüde sunabilirlerdi ama yapmazlar, doğalarına aykırı. Bunu arabalarından da anlayabilirsin, küçük hacimlerle yüksek güç ve tork üreten turbo motorlar Avrupa piyasasında çok rağbet görürken neden hala Japonlar atmosferik motorlar üretiyorlar dersin? Yeterli teknolojileri mi yok? Asla isteseler en alasını piyasaya sürerler fakat hiçbir turbolu motor atmosferik motor kadar uzun ömürlü ve sorunsuz olamaz.
3- Simdi hal boyleyken neden gidip 11.000+ dolar verip Grand Seiko alayim ki? demişsin. Bu fiyatı nerden aldın merak ediyorum, bizzat kendim Spring Drive mekanizmalı SBGA001 modeli için Aydın saat nişantaşı mağazasından peşin ödemek kaydıyla 8500 TL fiyat aldım. Herkesin zevkine saygı duyarım ama itibar olarak değilde kalite açısından Rolex ayarındaki bir Grand Seiko varken gidipte değil 3950 $, 39,5 $ bile vermem Breitling'e. Gider 10.000 $ verir Rolex alırım, Rolex takarım. Haa Breitling, Omega veya Tag alan yok mu tabi ki var, zevklere saygım sonsuz, ama benim görüşümde bu ve ben almam. Zaten hepimiz aynı zevklere sahip olsaydık bu forum olmazdı. Forum ortamının güzelliğide burda zaten
Son olarak şunları söyliyeyim. Seiko marka değeri, dizayn, itibar ve saygınlık açısından Omega, Tag Heuer veya Breitling gibi olamaz ama benim gibi kalite unsurunu önde tutan biriside kalite açısından bu saydığım markalarla Grand Seiko veya Ananta serisini aynı klasmana koymaz, 2 gömlek aşağıda kalır çünkü bunlar.
Herkese iyi forumlar.