Mandos yazd覺:danGerfuLL yazd覺:Mandos yazd覺:danGerfuLL yazd覺:sieger yazd覺:aslinda bu warren buffetin bi lafina cok benziyor, cogunluk harcar, kalani biriktirir/yatirim yapar. Onemli kisi diyor ki, yatirim yaptiktan/biriktirdikten sonra kalani harcayin. O zaman ama hakkaten ferrari alacak hale gelinebiliyor, Hos gunumuzde hic anlayamiyorum, insanlar gidiyor memur maasi ile 600bin liralik ev aliyor ve krediyle, daha da cok oduyor, bi hesap ediyorum, 4 omurde falan anca o kadar maas alinabiliyor. Cok acaip!
He diger yandan, belli bir oranla saat alinmasi benim nazarimda hayli sacma, sebebine gelirsek, herseyin bir satis degeri vardir bir de sizin icin degeri. Youtube da bi producer Micheal var, adam guzel guzel saatler evler aliyor, arabalar aliyor, milyon dolarlar saciyor etrafa. Ancak bazen gidip bu kemere 200 dolar cok fazla 50ye vermezse almam diyor. Cidden bi bakima beni cok aydinlatan bir bakis acisi bu, hersey degerini hak ediyorsa uygundur fiyati. Bugun gelip biri dese ki 5711 mavi kardan, 20 bin lira, ne yapip ne eder gider alirim, bankada param olmasa yine gider alirim, borcla krediyle bilmem neyle, bu tarz bisi bu. Pek standarda baglamak mumkun degil yani kanimca.
Warren Buffet'in standartlari bizim ulkeye gore degil. Temel harcamalari yaptiktan sonra elinde kalan tutarla ya yatirim yaparsin ya da harcama yaparsin. Herkesin kendince ve kazandigi para miktari ile dogru orantili bir hayat standardi var. Bu standartlari sagladiktan sonra elinde kalan para, maasinin yarisi olan var mi? Var ise Buffet'in dedigini yapabilir yok ise yine basa donuyoruz ya yatirim ya da harcama.
Redmi Note 7 cihaz覺mdan Tapatalk kullan覺larak g繹nderildi
Son y覺llarda 羹lkemizde hayat standart覺 anlay覺覺 癟ok deiti. 襤nsanlar gereksiz eyleri nedense "standart" olarak g繹r羹yor. Ben buna kat覺lm覺yorum. Gelirinin yar覺s覺 olmasa da X gibi bir oran覺 direkt maa g羹n羹 yat覺r覺ma ay覺r覺p kalanla devam etmek, daha sonraki ay duruma g繹re bu X'lik oran覺 yavatan artt覺rmak en doru ey. Aksi halde birikim yap覺labileceine inanm覺yorum. Bu X oran覺 ilk bata komik bir deer bile olsa zamanla artt覺rmak m羹mk羹n. Yani 繹nce yat覺r覺m, sonra harcama olay覺 her zaman en dorusudur.
Standarttan kasit gereksiz harcamalar degil. Keyfi durumlardan bahsetmiyorum. Faturalar, market giderleri, varsa kira gideri, arac varsa yakit masrafi vb. zaruri harcamalardan bahsediyorum. Burada da ornek vermek gerekirse is yeriniz ile eviniz arasi mesafe uzaksa yakit harcamaniz artar, oturdugunuz ev kira ise yine gelirinizle alakali olarak daha iyi bir evde oturursunuz vs. Kimse gelirinin cok cok altinda olan bir muhitte oturmak istemez. Genel yasam anlayisi cok farkli olacagi icin gerekirse daha kucuk ama yasam anlayisina daha uygun bir yerde yasar.
Tum bu harcamalarin maasinin yarisina denk geldigi durumda Buffett'i hakli bulurum kalan yarisinin bir kismina yatirim yaparak degerlendirilebilir. Tum bu harcamalar yapildiktan sonra kalan tutar cok dusuk ise Buffet bu noktada hem harcama hem yatirim dedigi icin malesef bize uymuyor. Buffett zaten Turkiye'de Buffett olmadi yatirimlarinin karsiligini gordugu icin Amerikada yatirimci oldu.

Turkiye'deki yatirimlar ne denli karsiligini buluyor o da muamma.
T羹m bu harcamalar maa覺n覺n tamam覺na geliyorsa sorun insan覺n kendisindedir (Asgari 羹cret alan ve zor ge癟inen insanlar tamamen s繹zlerim d覺覺). Aya覺n覺 yorgan覺na g繹re uzat diye harika bir atas繹z羹 var. lke artlar覺 malum yorum dahi yapmak istemiyorum ama insan biraz da kendisine bakmal覺. Sayd覺覺n覺z t羹m kalemlerden (en bata toplu ta覺maya y繹nelerek) tasarruf yapmak m羹mk羹n. 襤nsanlar maalar覺n覺n yar覺s覺n覺 kiraya veriyorlar. Hi癟 bir 繹zelliini kullanmad覺klar覺 sitelere kira kadar aidat veriyorlar. Gelir artt覺k癟a yaan覺lan muhitin deimesi de bir standart deil. 襤stanbul'un en turistik yerinde 3 otel sahibi kiinin oturduu yeri ben biliyorum s繹ylesem kimse inanmaz. Bir sonraki mesaj覺n覺zda yazd覺覺n覺z gibi kuzey 羹lkelerindeki insanlar evde yemek yerken bizimkiler buna olumsuz g繹zle bak覺yor. Casio konusunda da eer saatlerin ikinci el sat覺m覺 olmasa ya da deeri 癟ok d羹seydi zaten forumun 羹ye say覺s覺 bu kadar olmazd覺 ona eminim.

Maas zam oranlariniz disaridaki zamlara nazaran dusuk kaliyorsa bir sure sonra maasiniz temel ihtiyaclariniza ancak yetecek miktara kadar inebilir, bir sure sonra da yetmez. Toplu tasimanin ulasamadigi yerler de olabiliyor ozellikle yeni yerlesim yerlerinde toplu tasimanin oturmasi uzun suruyor. Ayrica cocuklu evli ciftlerin toplu tasima kullanmasi zaman zaman cok zorluyor. Diger yandan bugun arac dedigimiz sey fuzuli bir sey degil, ihtiyac. Hangi durumlarda ihtiyac, hangi durumlarda keyif onu da siz ayarlayacsiniz.
Gelir arttikca pis islerin dondugu mahallelere talep artiyor mu? [emoji846] Geliriniz arttikca cevrenizi de ona gore ayarlamak istersiniz. Ust katinizda balkonunuza kendi sofra bezini silkelemek isteyen komsularinizin oldugu bir yerde oturmak istemezsiniz, haliyle yasam standardinizi 1 ust citaya once cevrenizi degistirerek cikarmak istersiniz. 3 otelim olsa su anki oturdugum mahalleden daha iyi bir mahalleye mumkunse daha iyi bir eve gecerim.
Saatlerin ikinci el satimi olsa da kimse sifir saat parasi vermiyor ikinci ele kokuyle zarar. [emoji846]
Son soz olarak malesef Warren Buffett'in bahsettigi durum ulkemizdeki cogu insan icin gecerli degil. En basta benim icin gecerli degil.