TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rolex Zaman Tutma Problemi ve Titreşim

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Rolex Zaman Tutma Problemi ve Titreşim

Mesaj o2o » 18 Kas 2016, 11:13

Merhabalar,

Aşağıda yazılan tüm yazıyı okumak istemezseniz özet şu '' 500 km civarı motosiklet seyahati sırasında yaşanan aşırı TİTREŞİM , bilekte takılı olan COSC sertifikasına sahip saatin zaman tutmasında 4-5 günlük ÇOK ANORMAL SAPMALARA neden olabilir mi ? .''

(İlk önce aşağıdaki olaylarda geçen forum üyesi gibi bu forumdaki insanların çoğunun genel manada çok kaliteli olduğu düşündüğümü bir kez daha belirtmek isterim. )

1) 114060 Rolex saatimi aşağıdaki ilan ile çok uygun bir fiyatla satışa çıkardıktan hemen sonra, sitenin değerli üyelerinden talepler gelmeye başladığı ve 3 gün geçmeden satış için forumun değerli bir üyesi ile sözlü anlaşmaya vardıktan bir kaç gün sonra da satışı gerçekleştiridik.

viewtopic.php?f=220&t=23792#axzz4QFrz48tM

Saatin kutu açılış linki :
viewtopic.php?f=13&t=20464#axzz4P3Hj21wZ

Saatin bezeli ile ilgili link:
viewtopic.php?f=12&t=20565&hilit=o2o#axzz4P3HaazgH

2) Saat satışı gerçekleştikten bir gün sonra değerli forum üyesinden ‘’….Saat sendeyken zaman tutmasını kontrol ettin mi hiç? Bir sorun var gibi görünüyor çünkü... 1 saatte 2 ila 4 saniye arası ileri gidiyor saat……..’’ şeklinde bir mesaj alınca resmen ŞOK geçirdim.
Zira ben saati ilk aldığımda 5 veya 6 kez günlük sapmayı ölçmüş ve hepsinde +2 sn/gün ileri gitmişti ne eksik ne fazla. Kişilik yapım genel olarak rahat olduğu içinde devamında ölçümü bıraktım ama saatte bir anormallik vs de sezmedim diyerek saati derhal iade alabileceğimi ve parasını iade edebileceğimi belirttim.

3) Sonrasında ise ÖZETLE değerli forum üyesi olası anlık sapmalar olabileceğini belirtelerek saat üstünde demagnetizayon , saati boşaltıp tekrar kurma, timegrapher vs gibi bir takım ölçümler yapmak istediğini belirtti ve yaptı. Bu arada aklıma''Saati teslim etmeden 10 gün önce MOTOSİKLET İLE YAKLAŞIK 500 km geziye gittiğim ve sonrasında da saati uykuya bıraktıktan sonra hiç kullanmadan değerli forum üyesine teslim edildiği '' geldi. Acaba tüm yaşananların nedeni motosikletteki titreşim olabilir mi fikri halen güncel iken değerli forum üyesinden şu mesaj geldi.

‘’…..ilk 4 saatin sonunda saatin sapması sadece 1sn idi. 5. saatte ölçüm yaptığımda saat toplamda 4.5 saniye sapmıştı. Sonraki iki saate yarım saniye civarı, sonra 3 saniye birden diye gitti... Şu anda toplam 14 saat geçti ve saatin bu zamana kadar olan sampası 22 saniye...'

4) Sonuç olarak değerli forum üyesi para iadesi olmadan, saati garanti kapsamında yapılmasını teklif etse de ''para iade edildi ve saat teslim alındı.'' . Bu süreçte tarafların en başından en sonuna kadar birbirine ''nazik, kibar, anlayış ve karşılıklı güven esasına dayalı yaklaşımı'' sıkıntılı gibi görünen bu sürecin bile keyifle geçmesini sağladı.

5)Teslim alınan saat atomik saate göre ayarlandı. Geceleri hariç her saat ölçüm yapıldı ama ben aşağıda örnekledim.
14.Kas -18:00- 0sn Burada ayarlandı başka ayar yapılmadı.
15.Kas -08:00- +5sn (Bileğe takıldı)
12:00- +6sn
19:00- +7sn (bilekten çıktı tepe yukarı bırakıldı.)
22:00- +8 sn
16.Kas -08:00- +10sn (bileğe takıldı)
22:00- +13 sn (bilekten çıktı tepe yukarı bırakıldı.)
17.Kas -08:00- +15 sn
22:00- +18 sn
Kısaca ilk alınan gece gerçekleşen anormal +5sn sapma haricinde saatlik yapılan ölçümler neredeyse 24 saatlik periyotta +5 sn gibi
Şu an için ölçümler 10 gün daha devam edecek ama COSC sınırları içinde olsa da timegraphera bağlatmayı düşünüyorum.

[b][b][b]SORU : TİTREŞİM COSC SERİFİKALI SAATİN ZAMAN TUTMASINDA AŞIRI VE DEĞİŞKEN SAPMALAR YAPABİLİR Mİ? (ÇÖZÜMÜ İÇİN SAATİN KULLANIMINA DEVAM EDİLMESİ YETERLİ GİBİ GÖRÜNÜYOR.) YENİ ALINAN SAATLERİN İLK ZAMAN TUTMALARINDAKİ DEĞİŞKENLİKLER NAKLİYE VE TAŞIMA SIRASINDA AŞIRI TİTREŞİME MARUZ KALMALARI OLABİLİR Mİ? [/b][/b][/b]
En son o2o tarafından 18 Kas 2016, 14:18 tarihinde düzenlendi, toplamda 5 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
o2o

Re: Rolex Zaman Tutma Problemi ve TİTREŞİM

Mesaj sedir » 18 Kas 2016, 11:20

Faydalı bir bilgi ve paylaşım.
Ben de eklemede bulunmak istiyorum. Sadece titreşim değil iklim de farklı sonuçlara sebep oluyor.
Bir kongre nedeniyle yaptığım Antalya seyahatimi çok beğenen saatim havada ve Antalya'da geçirdiği süreçte dört günde sadece 5-6 saniye sapma gösterirken, sürekli yaşadığım karasal iklimi sonuna kadar hissettiren Kayseri'de günlük +15 saniye değerlere ulaştı. Bu arada saat açısından anormal herhangi bir durum da olmadı.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj afl » 18 Kas 2016, 11:56

Orhan, normal şartlarda Rolex -4/+6 saniye sapmayı (aslında toplamda 10 saniyelik farkı) saati günlük aktivite ve ağır aktivite arasında kullanım farkından dolayı veriyor. Fakat ağır aktivitenin tanımı pek açık değil. Normal şartlarda ağır aktivite değişken güçlere maruz kalan kullanım diye düşünmek lazım. Senin durumunda aslında motor kullanırken çok da değişken olmayan sürekli bir rezonans durumu var. Yani aslında saat hızlı bir winderdaymış gibi. Yine de bu titreşim ne derece etkilemiştir bir şey diyemiyorum :roll:

Saatin normalde fazla ileri gitmesi genellikle ilk olarak manyetizmayı çağrıştırır. Balans yayının her bir sarmalı birbirine yapışır böylece balans yayını kısaltır ve saati hızlandırır. Yeni Rolexlerde Parachrom hairspring kullanılıyor ve bu manyetik alana oldukça dirençli ama yine de bir sınırı var tabi. Demagnetizasyon yapıldı demişsin ama dikkatlice kontrolünü yaptırmakta fayda var (kasayı açtırmadan).

Bu arada daha küçük sapmalar için Rolexin kendi tavsiyesini de resimle ekleyeyim.
1-Saatiniz birkaç saniye geri kalıyorsa ve birkaç saniye kazanmak istiyorsanız, gece saatinizi kadran yukarıya bakacak şekilde bırakın
2-Saatiniz birkaç saniye ileri gidiyorsa ve bir kaç saniye kaybetmek istiyorsanız gece saatinizi kurma kolu (tepe) aşağıya gelecek şekilde dik bırakın
3-Saatiniz fazla ileri gidiyorsa ve daha çok saniye kaybetmek istiyorsanız, gece saatinizi kurma kolu (tepe) yukarıya bakacak şekilde dik bırakın
Resim
Kullanıcı avatarı
afl

Mesaj Caner1983 » 18 Kas 2016, 12:10

benim sub için örnek vereyim tepe aşağı gelecek bıraktığımda(kerem abinin fotosundaki alttaki 2. şekilde) +0-1 sn yakalıyorum ama tepe üste geldiğinde( kerem abinin fotosunda olmayan 2. şekilin tam tersi) +4 sn/gün e kadar çıkıyor orhanın olayında manyetik alan rolu yok gibi demanyetizasyon yapılmış denmiş acaba derin çukurlarda bilezikte gevşek ise çok sallanmış zarar görmüş olabilir mi
Rolex’s don’t tick-tock
Kullanıcı avatarı
Caner1983

Mesaj kilimanjaro » 18 Kas 2016, 12:30

Çok fazla hareketli bir yaşamım yok.Bendeki no date in aylık evet yanlış duymadınız aylık sapması - 5 sn yi hiç geçmedi 5 aydan beri.Saat sıfır alındı.Bu işler karışık benim kafa pek basmıyor.
Ne kadar farklı olursa olsun, sana ait olmayana tenezzül etme , ve ne kadar basit olursa olsun senin olandan asla vazgeçme

Ernesto Che GUEVARA
Kullanıcı avatarı
kilimanjaro

Mesaj khef » 18 Kas 2016, 12:58

Bildiğim kadarıyla, (su an dışarıda olduğum için kaynak gösteremiyorum) uzun motor yolculukları mekanik saatlerin hassasiyetinde soruna yol açabiliyor. Tabi Rolex'lerin bu tip durumlara karşı direncini kestiremiyorum. Bu nedenle motor ile yol yapacağım zamanlarda kullanmak için mutlaka quartz bir saat bulundururum. :thumbup:

o2o umarım kısa zamanda sorun çözülür. :champ:

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
khef

Mesaj Hellhound » 18 Kas 2016, 13:08

Orhan'ın mesajda bahsettiği alıcı benim. Kendisine kibarlığı ve yaklaşımı için bir de buradan teşekkür edeyim. Sıkıntılı geçebilecek bir süreç her iki taraf açısından da karşılıklı anlayışla, sorunsuz geçti. Bu durumu da TSF üyelerinin farkı olarak yorumluyorum :champ:

Orhan süreci detayıyla anlatmış. Benim düzeltmek istediğim ise "demanyetizasyon" işlemi uygulamadığım, sadece manyetiklenme var mı, onun testini yaptığımdır. Sıkça kullanılan pusula testi ve "Lepsi" isimli uygulama ile test ettiğimde herhangi bir manyetizasyon sinyali göstermedi saat. Aslında saatin sabit pozisyonda dururken nispeten düzelip kola takılıyken sapıtması da manyetizasyon ihtimalini oldukça azaltıyordu.

Sonuç olarak motorsiklet seyahatinden mi yoksa horoloji tanrılarından mı bilinmez, onlarca mekanik saat kullanmama rağmen hayatımda karşılaşmadığım bir olayla karşılaşmış oldum. Biraz daha bekleseydik belki de şimdi olduğu gibi saat bendeyken de normale dönecekti ama hem Orhan'ın içi rahat etmedi, hem de ben bu durumun sonrasında doğabilecek olumsuz bir sonucun riskini (bakım sonrası farklı sorunlar vs) göze alamadım.

Gergin ve sıkıntılı bir süreç gibi gözükse de Orhan gibi değerli birini tanıdım ve "her işte bir hayır vardır" sözüyle yola çıkıp aynı saati sıfır olarak satın aldım.
gurmekokular
Kullanıcı avatarı
Hellhound

Mesaj o2o » 18 Kas 2016, 14:03

Kerem Abi verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. :champ:
-İlk olarak Elektrik Mühendisiyim ve işim gereği saat genellikle manyetik alanı yüksek ortamlarda kullanılmakta.

-Berkan Abi düzeltme için teşekkür ederim. ''Demanyetizasyon'' işlemi uygulanmamış, manyetik alan ölçümü yapılmış.

-Kerem Abi ben belki yanılıyorum ama bence durum winderdan farklı sanki. Motosiklet sürüşünde, sürücünün bileğine iletilen titreşim frekansını değiştirecek değişkenler kabaca motorun hızı, devri, yol yüzeyindeki değişimler, sürücünün gidonu tutuş pozisyonu vsvs dolayısiyle sürekli bir titreşim olsa da bunun frekansı ve şiddeti bir çok değişkene bağlı olarak sürekli değişme ihtimali var bence. Gidonu bırakıp, tekrar tutmak bile saatte şok etkisi oluşturur mu bilemiyorum.

-Tepe yukarı ölçümlerde, kolda değilken, +2sn/gece. Son gece kadran yukarı ölçüm sonucu,kolda değilken, +3sn/gece.

-Kerem Abi biraz daha ölçümleyip hem manyetik alan sıfırlaması, hemde kapak açılmadan full kontrol yaptırmayı planlıyorum. Sonuçları paylaşırım.

-Caner Abi sizin deneyiminiz sanki Kerem Abi'nin paylaşımı ile çelişiyor. Bu gece Tepe aşağıda yani Kerem Abi'nin ikinci resmi gibi denenecek bakalım COSC dışına çıkacak mı?

-Kilimanjora Abi sizin yaşam biçiminiz ''günlük aktivite ve ağır aktivite'' dengesinde demekki. Mühendislerin öngördüğü ideal kullanıcı tipi. Benim saatte şu an +5sn standard olması +0sn standard yakalanabileceğini göstermekte aslında :lol:

-khef teşekkür ederim. Şu an için problem yok gibi görünmekle birlikte ölçümler bitmeden, demanyetizasyon ve timegrapher vs gibi arka kapak açılmadan tüm testleri yaptırmadan konuşmak için erken. Ben motosiklet sürerken bir daha takmayı düşünmüyorum açıkçası.

-Berkan Abi bende size teşekkür ederim. Yeni saatiniz tekrar hayırlı olsun, saatinizin açılışını ve incelemesini bekleriz.
Kullanıcı avatarı
o2o

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: ofis ve 60 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners