OnatOzer yazd覺:Bu konuyu epey farkl覺 bir alandan eileceim. Ge癟enlerde hep 癟ok beendiim 6542 kodlu Bakelite Bezel Rolex GMT leri arat覺r覺rken tesad羹fen bir siteye denk geldim. Site tamamen vintage Rolex par癟alar覺 ve toplama saatler hakk覺nda. Kasas覺 hari癟 ancak mekanizmas覺 dahil orjinal par癟alarla yeniden toplanm覺 bir 6542 yi piyasadaki parampar癟a ancak tamamen orjinal olanlar覺n覺n 10 da 1'i fiyat覺na satt覺klar覺n覺 g繹r羹nce ister istemez akl覺ma bir soru iareti d羹t羹.
Tabii ki koleksiyon deeri ta覺m覺yor. Ancak 繹zellikle mekanizmas覺n覺n o jenerasyon orjinal mekanizmaas覺 olmas覺 ve y覺pranmam覺 olmas覺, kolda b繹yle bir ta覺mak i癟in olduk癟a cazip geliyor. Fakat insan kavram karmaas覺na da d羹m羹yor deil. Y覺llar i癟inde deimi bir bezel ya da kol insan覺n midesini buland覺rm覺yor. Ancak ayn覺 par癟alar覺n fabrika d覺覺nda toplanmas覺 ister istemez i癟ilik hakk覺nda soru iareti de yaratm覺yor deil. ahs覺m ad覺na s覺n覺fland覺rma yapam覺yorum, replica desem deil, homage desem deil, orjinal desem deil...

6542 癟ok g羹zel bir referans bence GMT olarak rolexin u癟 noktas覺 bakalite bezel(bezel i癟i lume) olay覺ndan niye vazge癟ildi anla覺lmas覺 g羹癟 ayr覺ca 癟ok daha sade basit okunakl覺 bir tasar覺m覺 var.
6542 demiken pan-am 6542 yi s繹ylemeden olmaz, instagramda bile 4 tane geziyor bunlar覺n orjinal olma ihtimallerini g繹z 繹n羹nde bulundurmuyorum aynen dediiniz 羹zere albino kadran覺n normal 6542 羹zerine tak覺lm覺 hali olabilirler ancak.Zaten 100 tane 羹retilmi 80 k羹s羹r羹 sat覺lm覺 ve 56 model olan bir rolexin g羹n羹m羹zde bilinen en fazla 20 kopyas覺n覺n olaca覺 ve bu tarz kopyalar覺 nadiren christies m羹zayedelerinde 6 hane seviyesinden g繹receimiz kesinken bu arkadalar kendilerini fazla ak覺ll覺 zannedip ultra-rare ad覺 alt覺nda bunlar覺 payla覺yor.
Dier t羹m rolexlere gelirsek paul newman-6542-red seadweller-comex gibi modellerin pek 癟ou(y羹zde 80'i desek abartmay覺z san覺r覺m) franken-veya-sizin a癟覺klad覺覺n覺z ekilde yap覺lm覺 durumda.retim tekniklerinin zirveye vurduu g羹n羹m羹zde normal paran覺n sahtesini yapabilen kalpazan saatin frankenini havada karada yapar.zellikle bu tarz saatlerin al覺n覺p sat覺ld覺覺 forumlarda bile her hafta bir franken facias覺 yaan覺rken ben normal d羹kkanlar da dahil hi癟 bir yere g羹venilmemesi taraftar覺y覺m.EN mant覺kl覺s覺 franken al覺p kullan覺rken gerekli hazz覺 almakta bence sonu癟ta 5 kat覺n覺 繹dediiniz saatin bezeli bile deimi olsa franken olaca覺ndan (ki zaten 50 ya 羹st羹 paul newmanlardaki 癟iziksiz bezeller instagramda geziyor s羹rekli - b繹yle bir ey fiziken m羹mk羹n deil 1-2 senelik daytonada bile k覺lcal 癟izikler varken g羹n羹m羹zdeki 羹retim teknikleriyle bu y覺llardaki bir modelin o ekilde 50 y覺l yaamas覺 襤MKANSIZ yaam覺 olan覺n覺n da o paraya gitmesi imkans覺z haliyle) en temizi batan sonucu bilerek sat覺n almak frankeni.
Ayn覺 franken olay覺 elmasta da var.bkz wikipedia ''Diamond enhancement''