Kişinin fiziksel yada kültür seviyesinde değişiklik diye bir konudan kesinlikle bahsetmedim. Bu zaten olan bir durum üzeriden yazdığım bir şey saat almak için fiziksel yada kültürel seviye değiştirmeye gerek yok, öyle mi anlaşıldı bilmiyorum açıkçası. Öyle anlaşılmış ise yanlış anlaşılmış. Elbette kişinin saat ve genel kültürü arttıkça seçimleri doğal olarak değişecektir ama bu farklı bir konu.
Elimizden geldiğince herkese yardım etmeye çalışıyoruz zaten ama yukarıda belirttiğim kriterlerin hepsinin soruda olması gerekmiyor. Alıcı için öncelikli bir kaç kriterin belirtilmesi bir çoğumuz için yeterli. Demek istediğim o idi. Genelleme olarak ise optik beğeni dışında hiç bir kriter verilmeden sorulan bir soruya öneri şeklinde gerçekçi cevap verilemez diye düşünüyorum.
Not'da belirttiğim gibi bu genel kritersiz seçim sorusu için yazılmış bir durum yada cevap. İlk mesajda sorulan 4-6K TL bütçeli saat önerisi için bir cevap değil. 4-6K TL için sorulan soruya cevap verecek olursam sırası ile TAG Heuer, Omega ve Breitling markalarının uygun modelleri olarak cevabım net olacaktır. Yani genel kabul görmüş önerim bu bütçe ile bu markaların saatlerinin alınmasıdır. Bu markalar belirtilen bütçe dahilinde yukarıda sayılan kriterlerin bir çoğunu bünyelerinde bulunduran markalardır. Yalnız yukarıda yazılanlara göre bunlar standart doğru seçimlerdir, kişisel tarza yada stile göre çok farklı bir yola da girilebilir ve örnek çok fazla kişide olmayan bir Maurice Lacroix veya Sinn vs modeli de rahatlıkla alınabilir. Veya bu bütçeye herkeste olmayan limitli özel bir Seiko'da alınabilir. Hiç biri yanlış bir seçim olmaz. Kişisel zevk yada tarz meselesi dediklerim bunlar, saatçilik dünyasında mutlak doğruların olduğu aşikar ama kullanıcılar iyi araştırmalar sonucu varabileceği kendi doğruları bazen mutlak doğruların üzerinde keyif sağlayabilir.
Patek Phillipe modelleri konusuna pek katılmıyorum, bence Patek istisnalar dışında yaşla değil gelenek ve sosyo-kültürel yapı/konum ile tercih edilen ve sahip olunan bir saat markası. Calatrava serisi için yaş konusu geçerli olabilir ama daha genç ve orta yaşa hitap eden modellerde mevcut. Zenith konusu ise bir hayli karışık, marka kimliği ve model tasarımı bazında çok zor bir dönemden geçti bu marka ve büyük kayıpları oldu, tarihini ve son 10-15 sene içindeki model yapısındaki değişikliklerin daha detaylı incelenmesini tavsiye ederim. Şu an tekrar bir toparlanma sürecine girdi. Temelde bakılırsa her iki markanında birbirine yakın tasarımda saat serileri bulunmakta, Zenith markasının son dönemlerde bir çok üst düzey saat sektör yorumcusuna görede hata olarak nitelendirilen modellerini es geçmek sureti ile elbette. Bu tarz hatalar belli dönemlerde bazı markalarda üst yönetim kadrosunun etkisi ile olabilmekte.
Bir tavsiye olarak bu markaların saatlerini ve değerlerini araştırmanın yanında bireysel olarak kolda denemenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Tarihi yapısı, tekniği ve marka değeri sonucu alımına karar verilen bir saat bireysel tatmin bazında çok zayıfta kalabilmekte zaman zaman. Bütçe artışı halinde tavsiye edilecek markalara ( öncelikli kriter ve beklentilere göre

) yenilerini ekleyebiliriz.