TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Oris Diver Date Sapma Yorum

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Re: Oris Diver Date Sapma Yorum

Mesaj Modern60 » 16 Mar 2011, 22:57

İzokronizm i tekrar konuşmak gerekecek galiba. Yer çekimi kuvveti, pandül ve balansı kendine doğru her halde çeken bir güçtür. Bu güç, pandülü sarımı yönünde aşağı çeker. Pandül yay spiral olarak sarılmış ama aslında hareketi helozonik olan bir yaydır. Aşağı yukarı hareket ederken de ne balansa ne de baskıya çarpmaz çünkü bu hareketin açısı o kadar büyük değil. Balans ile bu yayın hareket eşleşimine izokronizm denir(kısaca). Ve bu konu kronometrik hassasiyetin de garantisidir. Kısacası hassasiyet hem pandülün spiral sarımındaki hassasiyete hem de pandüle olduğu balans ile eş hareket etmesine bağlıdır. Yer çekimi kuvveti de bu eşleşmede en önemli saptırma faktörüdür. Günümüzde artık balanslar kütle olarak esnemeden çalışabilen metallerden üretilirken, pandüller de gerek Breguet over coil(sarım üstü kasnak)nin yardımı gerekse üretildikleri madenlerin yüksek esneklik katsayıları ama kendi içerisnideki kütlesel peklikleri sayesinde izokronik hatalar hemen hemen 1/10 lara kadar çekilmişitir.

Saatlerin kronometrik yani hassasiyet ayarlamaları yapılırken de min2 max6 pozisyonda ayar yapılır. Min 2 pozisyon tepe aşağıda ve tepe yukarıda sayılır. Balans ve pandül her iki pozisyonda da tepe üstü yer çekimi tarafından etkilenmektedir. Üçüncü pozisyon saat 6 yukarıda ki insan kolunun en çok beklediği pozisyondur. Sonraki pozisyon ise kadran yukarıda olacaktırbalans çarkı yerçekimi dorultusunda pandülün üzerine doğru çöker ve ataletsel ivme artar. Bir sonraki kadran altta(bu pozisyonda da pandül yerçekimi sebebiyle balans çarkının üzerine doğru gevşer ve yay serbest hareket eder) ve son olarak 12 yukarıda(eta 28 ile 26 serilerinde balans ve pandül yukarıdan aşağıya doğru çağrılmaktadır). Kısacası yer çekimi ve kullanıcının yer çekimine göre yaptığı hareketlerin tamamı bu ayar için gözlem noktası olarak alınır. Bu ayarlar sonunda saatlerin hassasiyeti +10/-8 arasına kadar iyileştirlir. Sedece kronometer sertifikalı saatlerde bu değerler +6/-4 arasında kalmak zorundadır. Düşünce olarak balans direğinin sürtünmesini ehemmiyetsiz kabul edip ağırlıkları oluşturan yerçekimine odaklanınca anlamak daha kolaydır. Bu yüzden de Breguet, 1810 larda sadece dik konumdaki cep saatlerine bir hareketli eşapman sistemi yani turbiyon yapmıştır. Bileğe takılan saatlerde ise pek güçlü bir çözüm olmadığı ortada çünkü pozisyonlar ve atalet ivmesi artar.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor
 
Mesajlar: 1457
Kayıt: 02 Mar 2010, 01:40

Re: Oris Diver Date Sapma Yorum

Mesaj Modern60 » 16 Mar 2011, 23:05

Füze yada Fusée ise, zemberekteki enerjiyi bir zincirli sistem ile difransiyel yada bisikletlerdeki vites gibi boşaltarak, hemen hemen eşit akım elde etmek için tasarlanmıştır. Videoda nasıl çalıştığı da ortada.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor
 
Mesajlar: 1457
Kayıt: 02 Mar 2010, 01:40

Re: Oris Diver Date Sapma Yorum

Mesaj bengisaat » 17 Mar 2011, 02:07

Elbette haklısınız üstadım,ben sadece bunu kullanıcıların anlayabileceği şekilde anlatmaya çalıştım.

Kullanıcılara göre pozisyonlarda değişebiliyor.
Örneğin Uzun yol şoförlüğü yapan biri dediğiniz gibi çoğunlukla 6 yönü yukarıda kullanılıyor,bilgisayar başında olanların ise kadran yukarıda .

Ayrıca işi yada başka bir sebepten dolayı günün çoğunu yürümekle geçiren veya işe gidip gelme saatleri uzun sürenler ise daha çok 9 yönü yukarıda pozisyonda kullanılıyor.

Bende bunları müşterilerrime ayrıntılı sorularla en çok hangi pozisyonda kalacağını hesaplayarak dediğim gibi oldukça başarılı sonuçlar alabiliyorum.
Örneğin geçen ay yaptığım girvenella nickli arkadaşımzın kurmalı 1940 lardan kalma omegasında ayar hassasiyetini + - 4 Saniyeye kadar getirebildik .

Üstadım , Bu arada İstanbul Saatçiler Odası Başkanı Murat Beg işyerine geldi geçenlerde konuştuğumuz gib saatlçiliğin tarihi ile ilgili çalışmalarınızdan kısaca bahsettim memnuniyetle elinden gelen desteği sağlayabileceğini belirtti.
Bir ara ayrıntılarını konuşmak için müsait olduğunuzda randevu alalım kendisinden.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1122
Yaş: 64
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Önceki

  • Similar topics
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Yazar

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 50 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners