TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Cartier Saat Tamiri

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Cartier Saat Tamiri

Mesaj drk » 27 Kas 2010, 16:27

Herkese merhabalar.

Elimde 1970'lerde üretilmiş Cartier marka bir saat var. Saat yaklaşık 10 sene önce suya düştü ve darbe aldı. Daha sonra tamir için götürüldüğü yetkili servis merkezi mekanizmanın orta direğinin kırıldığını söyledi ve tamir için saatin o zamanki satış fiyatının yarısını talep etti. Buraya verilmeyen saat yurtdışına yollandı ama yine bir sonuç alınamadı. Tabii yılların verdiği yıpranmışlıkta saati etkilemeye başlamıştı. İnternetten araştırdığım kadarıyla kasa gümüş üzerine altın kaplama ve yer yer kaplamada kararmalar oluşmuş. Bir ara saatin kayışı değişmiş ve orijinali yerine kalitesiz bir deri kayış takıldığı gibi orijinal tokasıda kaybolmuş. Kadranda mı yoksa camda mı olduğunu anlayamadığım çizikler var. Yalnız çizikler çok düzenli acaba saatin orijinali mi böyleydi diye düşündüm bir an. Buraya kadar anlattığım kısım saat benim elime geçene kadar olan kısımdı. Saati dün pırlanta götürdüm ne yapılabileceğini öğrenmek için. Oradaki kişi birşey yapılamayacağını tamirin çok çok pahalıya malolacağını söyledi. Israrla tahmini bir rakam istemem karşısında (büyük olasılıkla uydurdu) 7-8k€ gibi bir ücret telaffuz etti. Ardından internette araştırmam sonucu ebayde saate rastladım. Saatin en büyük sorunu mekanizması. Pilli olduğu için herhangi bir müdahele yapılabilir mi bilmiyorum ama en kötü ihtimal değişmesi gerekecek. Kasanın durumunu daha iyi hale getirebilecek bir işlem yapılabilir mi bilmiyorum. Aynı şekilde bahsettiğim çizik sorunu için kadran yada cam değişimi ve son olarak kayış ve yeni toka.

Üstadlarımızdan tamir konusunda beni bilgilendirmelerini rica ediyorum. Aklıma gelen bir diğer nokta ise eğer tamiri çok pahalı olacaksa yada mümkün değilse aşağıdaki linklerdeki saat(ler)i alıp yedek parça kaynağı olarak kullanmak mantıklı mı?

:arrow: http://cgi.ebay.com/Vintage-Gold-Plate-Must-Cartier-Watch-Swiss-Quartz-/190466773715?pt=Wristwatches&hash=item2c58b452d3
:arrow: http://cgi.ebay.com/Vintage-must-Cartier-Swiss-Made-Men-Quartz-Watch-NR-/290503388640?pt=Wristwatches&hash=item43a359ede0
:arrow: http://cgi.ebay.com/Original-Must-CARTIER-Tank-Lizard-Watch-Band-17mm-/160500476408?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255e92e9f8

Resim

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj bengisaat » 28 Kas 2010, 01:00

Merhaba Drk,
Kadrandakiler çizik değil kadran boyasında kılcal kabarmalar oluşmuş
Bobine lehimleme işlemi yapılmış
Mekanik kısmında yer yer korozyonlar görülüyor.

Saati görmeden pek bir şey söylenmesi mümkün olmasa da Makina değişmesi gerekeceğini sanmıyorum
Kadran, Entegre devresi ve bobin değişmesi gerekecek ,Kasayada kaplama yapılabilir, parçası bulunur ancak mekanik söküldükten sonra belli olur.
Kesin durumunu kapsamlı bir tesbitten sonra söylenebilirim.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1122
Yaş: 64
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj drk » 28 Kas 2010, 01:25

Bengisaat, ilginize teşekkür ederim. Öyleyse şöyle düşünebilir miyim? Mekanizma tamir olur, kadrana yapacak birşey yok ancak saatin çalışmasını engellemdiği sürece çok büyük bir sorun değil. Kasa da olabildiğince temizlenebiliyor, geriye kalan kayış ve toka, en kötü ihtimalle kayışta ebayden alınırsa saat oldukça iyi bir hale geliyor. Sanırım yedek parça için eski başka bir saat almaya gerek kalmıyor. :)
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj bengisaat » 28 Kas 2010, 02:14

İlk görünüşte öyle denilebilir yani her parçası bulunabilir ancak önemli olan,ne zaman ,nerede ve ne kadara bulunacağı :)
Örneğin kayışı buradada ebay fiyatlarına alabileceğimizi düşünüyorum ancak çok da iyimser olup hayal kırıklılığı yaşatmamak için kesin bir şey söyleyemiyorum.Çünki sonuçta bahse konu olan saat bir cartier .


Gönderdiğiniz Pm cevabımda ayrıntılı açıklama ve olasılıkları yazdım .
Duruma göre iletişime geçebilirsiniz,


Genelde gece geç vakitlere kadar ayakta oluyorum.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1122
Yaş: 64
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj drk » 17 Ara 2010, 21:26

Bengisaat, forumun huzurunda size bir kezde buradan teşekkür etmek istiyorum, saat beklediğimdende iyi olmuş, elinize sağlık. Siz zaten kontrol etmişsiniz ama saat gayet güzel çalışıyor.:) Saatin tamir olmasından daha da önemli ilginize ve alakanıza da ayrıca teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj Thevenin » 17 Ara 2010, 21:40

Son halini merak ettigimizi soylemeye gerek yok sanirim. :lol: Gule gule kullan hocam :thumbup:
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin
 
Mesajlar: 8350
Yaş: 37
Kayıt: 31 Eki 2010, 04:30

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj drk » 18 Ara 2010, 00:02

Hocam son hali gayet iyi bence :D Kadrana müdahele edilmedi, çünkü yüzeyi binlerce parçaya ayrılmış durumda yani kırışıklıkları hala üzerinde. Benim için en önemli kısım çalışmasıydı ki amacıma ulaştım :) Kayış ve toka değiştirildi ama orijinaliyle değil, internetten araştırma halindeyim, bulursam onlarda değişecek. Teşekkür ederim :)
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Cartier Saat Tamiri

Mesaj bengisaat » 18 Ara 2010, 12:55

:)

Böyle kaliteli bir saati tamir etmek bizim gibi ustalar için ayrı bir keyiftir uzun yaşamamız için ilaçtır.:)

Hele ki o saat yetkili servisinde ve avrupada yapılmamış ise daha da büyük keyiftir,çünki sadece saati onarmadım aynı zamanda yurdumuzdan ortalama 1000 frank civarı dövizin yurt dışına çıkmasını önlemiş olmakla birlikte ; drk nın cebindende 800 frank civarı daha az para çıkmasına da vesile oldum.

Saatin tamirine gelince bir kaç kere kurcalanmış olması ve özellikle 2 çarkında erimeye kadar ulaşmış oksidite nedeni ile epey soğuk ter döktüm diyebilirim.

Ön araştırmalarda belirtilen fiyatlardan yarısı kadar olsada azmeden derviş misali ısrarla piyasa araştırmalarım ve hiç becerememe rağmen drk nın gazıyla sıkı pazarlıklara giriştim :) ve daha da uygun fiyatla yine orijinal parçalarını buldum.

Tamir macerası başlamadan önce Saatin bobini resimde görüldüğü gibi kopmuş ve lehimlenmişti.
Entegresi tamamen erimiş, tüm yolları yok olmuş durumda idi ve 2 tane çarkının fener kısımları erimişti.

Parçalarını bulduktan sonra 2 kere yıkama makinasında temizlendi ve isviçre malı quartz yağlar ile yağlandı.
Entegre,bobin,rotor(Mıknatıslı çark) ve havale çarkı değişti.
Son olarak Baron kayışlarının genel merkezinden hakiki lizard kayış aldım,takılan kayış hem rengi hem deseni cartierin aynısı, tokasıda cartierin tokasına çok yakın modeli olduğu için karşıdan bakınca farkedilmiyor.

Tek sıkıntımız kadrandı çünki Kadranın boyası kılcal çatlaklar oluşması nedeni ile normalde sökülürken dökülme ihtimali yüksekti.
Makinayı sökme işlemi gerçekten Titizlikle yapıldı digital mikroskop kullanılarak söküldü ancak iki noktada küçük pul atması kaçınılmazdı onlardan biri zaten kargoda oluşmuş ve camın içinde geziyordu.

Sonuç olarak saati yaptktan sonra özellikle yapılamamış bir saat ise onun karşısında içtiğim kahve ve sigaranın keyfi bambaşkadır hiç bir şeye ,hele parayla asla değişmem.:)


Güle güle kullanın Drk.
En son bengisaat tarafından 19 Ara 2010, 02:41 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat
 
Mesajlar: 1122
Yaş: 64
Kayıt: 30 Eki 2010, 00:39
Konum: Ayvalık

Sonraki

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Majestic-12 [Bot] ve 5 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners