OnatOzer yazd覺:Bu listeden 癟覺kan en b羹y羹k ders, imaj覺n ve PR'覺n satt覺覺d覺r.Kalite, model, mekanizma gibi geri kalan t羹m yorumlar subjektif kalacakt覺r.
Bende bu sekilde dusunuyorum. Hatta bence cok basite indirgersek bir saat markasinin 3 tane asset i var
1) marka imaji
2) uretim ve urun kalitesi
3) dagitim distributor agi/musteri iliskileri
Marka imaji bildiginiz pazarlama cabasi ile oluyor, ama sponsorluk, ama reklam, ama product placement. Bazen manasiz limited editionlar, ayricalik hissi, bulunmaz kimsede yok imaji ile...
Bu imaji olusturmak icin yillar gerekiyor, ornek hublot... Hatta olusturduktan sonra korumak daha da zor, cunku iste o noktada ikinci nokta devreye giriyor. Eger urun kotuyse bi satat iki satar sonra satmaz.
Ikiside olsa bile musteri saate ulasamiyorsa yine ise yaramaz, yani dagitim agi da arabanin 3. Tekeri, alacam para var, saat yok.
Ben listeyr bakinca sunu goruyorum, ilk siralardaki firmalarin hepsinde ozelliklerin hepsi var. hatta tarz benzerliginden dolayi rakipler.
Simdi bu ucude en tepedeki markalarda var... Asagi indikce azalmaya basliyor. Benim icin sasirtici olan iwc nin cok yukarda olmasidir.
Cin japon vs karalama kampanyasidir, bu listenin tepesindeki hicbir firmanin kaliteden odun vererek maliyet azaltici onlem alacagini sanmam. Kalite anahtardir.