memojan yazdı:Saat otomatik, self winding. Saat kolunuzdan çıkmasa bile belirli bir zamandan sonra kurma kolunun çevrilip güç depolaması gerekiyormuş öğrendiğim kadarıyla sevgili Tgm. Heralde siz de bunu kast ediyorsunuz? Yani rotor'un dönmesi yetmiyor bu saatin mekanizmasında.
Otomatik saat kolunuzda olduğu sürece hiçbir şekilde kurmanıza veya birşey yapmanıza gerek olmaz siz hareket ettikçe o kendine güç depolar. Örneğin gece yatarken kolunuzdan çıkarıp sabah tekrar taksanız bile saatlerin ortalama 40-50 saatlik power rezervleri olduğu için ortalama 6-8 saatlik uyku sürenizde hiçbir sorun çıkarmadan çalışmaya deva edecektir(Bu power reserve işinde 40-50 saat dememin sebebi Hublot, Ulysse Nardin, Rolex gibi markaları baza alarak konuştuğum için.).
Bütün gün aktif olarak saati kullanacağınız için saatin power reserve i zaten uyandıktan sonra tahminen 6-7 saat sonra tekrar full vaziyete gelecek. Kalktıktan sonra kurarak power reserve i tamamlamanın bir anlamı olmayacak yani. Hatta benim sahip olduğum Ulysse Nardin 2 haftalık bir süre zarfında 3-4 defa geri kalmıştı her geri kaldığında 10-12 dk geri kalıyordu bir anda. Saati ustaya verdiğimde büyük ihtimal saatin power reserve i dolu iken kurmaktan dolayı içerde küçük bir parçaya zarar verdiğimi onu değiştirdiğini söylemişti.
Yani aslında otomatik bir saati kurmakta saate sıkıntı yaratabiliyor. İyiki benim Ulysse Nardin'de Power reserve göstergesi var pek zorlamıyorum. Aslında her ne kadar benim hatam olmadığını düşünsemde saat geri kalıyordu ve yapılacaktı usta da daha önce böyle şeylerle karşılaştığından dolayı böyle bir yorum yaptı. Saati bir süre kullanmadığımda sıfır enerjiden kurarken enerjinin 3/4 üne kadar kuruyorum sonrasını otomatik hallediyor zaten. Gösterge olmasa da kurma kolunu 10 tur çevirir sonra bırakırdım diye düşünüyorum.