TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Markaları ve Segmentler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Markalar ve segmentler

Mesaj nickynick » 13 May 2010, 21:59

2fast4u yazdı:clk sorulacak tum soruları sormus ekstra olarak Audemars pıguet acaba saat markası degıl mı dıye sormak ıstedım.Son olarak frax ın sıralamasına katılmakla bırlıkte patek ıle beraber Ap yı de eklemek ısterım.Saygılar

+1 :)
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj Frax » 13 May 2010, 22:01

2fast4u yazdı:clk sorulacak tum soruları sormus ekstra olarak Audemars pıguet acaba saat markası degıl mı dıye sormak ıstedım.Son olarak frax ın sıralamasına katılmakla bırlıkte patek ıle beraber Ap yı de eklemek ısterım.Saygılar

AP unutulmuşlar listesinde 1. sırada :)
Kullanıcı avatarı
Frax

Mesaj Zemberek » 13 May 2010, 23:16

Genel olarak öğrenme amacıyla soruyorum, bir saati egzotik ya da lüks ya da herhangi bir sınıfa dahil ederken neye göre, kime göre karar veriyorsunuz? Gelir seviyesini baz alırsanız kimisine göre P.O. lüks ya da üst sınıf ya da adına ne diyorsak (-ki burada bu kavramlarında pek açık olmadığını düşünüyorum), kimisine göre Rolex, ya da bir kategoriye sokarken hangi özelliklerine bakıyorsunuz, tarihi, mekanizması, fiyatı, markanın prestiji, sunduğu özellikler, tasarımı, zamanı gösterme biçimi yani pek çok kriter var zaten Sayın Bilo'da kişiye göre değişeceğini ve subjektif bir liste olduğunu yazmış, peki belirli bir kural yok mu? Tamamen kişisel mi?
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Mesaj Bilo » 13 May 2010, 23:25

Maalesef tanımlar yerine verdiğim örnekler üzerinde durulmuş. Aslında konuyu "segmentleri o şekilde ayırman yanlış", ve "o marka o segmentin tanımına uymuyor" şeklinde ikiye ayırabilirsek daha verimli bir tartışma olabilir.

Egzotik saatleri "Yüzyıllardır en iyi saatleri üreten köklü firmalar ile teknolojinin sınırlarını zorlayan komplikasyonlar üreten markalar bu grupta yer alır." diye tanımlamıştım, Patek Philippe ve Vacheron Constantin ilk gruba (Yüzyıllardır en iyi saatleri üreten köklü firmalar), DeWitt ikinciye (teknolojinin sınırlarını zorlayan komplikasyonlar üreten markalar) giriyor. "200 senelik firma ile 10 senelik yan yana konmaz" diye bir kural olduğunu bilmiyordum. Belki en üst segmenti dikine olarak "en prestijli markalar" ve "acayip komplikasyonlar üreten küçük firmalar" diye ikiye ayırmalıyız.

DeWitt'i yüceltmek gibi bir amacım yok, örnek olarak F. P. Journe ya da Richard Mille de yazabilirdim. Aralarında benzeri olmayan komplikasyonlar da bulunan saatlerden senede sadece 1000 tane üretip en ucuzunu 50.000 dolara satan bir marka bence egzotiktir. DeWitt ürettiği saatlerin şatafatı ve ulaşılmazlığı ile köklü markaların yanındadır, prestij ve tarih olarak aynı mahallede bile bulunmaması bunu değiştirmemelidir.

Alt segmentte durumun oldukça bariz olduğunu zannediyordum, anlaşılan yanılmışım. Aşağıda örnek olarak verdiğim markalardan birer model var:
Resim
Resim
Resim
Resim

Bu saatlerin Amerika'daki liste fiyatları 575 ile 975 dolar arasında, aynı mekanizmaya sahipler, aynı çelikten yapılmışlar, camları safir. O halde hangisi hangi özelliği ile farklı segmente girecek? Hamilton, 100 sene önce Omega'dan önde yer almış bir marka olabilir (markaların zaman içinde yer değiştirebileceklerini söylemiştim), Tissot'un en alınası modeli "fiyakalı bir G-Shock"a benzeyen T-Touch olabilir ama bu söz konusu markaların benzer özelliklerdeki saatleri benzer fiyattan sattıklarını değiştirmez.

"Orta lüks sınıf" diye tanımladığım segmentin ortak yanı bu markaların senede yüzbinlerce saat üretmesi, fonksiyonel amaçlarla tasarlanıp üretilmiş mekanizmalarının hassaslık olarak daha yukarıdakileri pek aratmayacak kalitede olması ve diğer başlıktaki Fransız dalgıç gibi abartmazsanız sahibinden uzun ömürlü olacakları. Ben "Breitling, Rolex ile aynı kalitede saat üretiyor." demiyorum, Benzer özelliklere sahip saatleri benzer yöntemler ile ürettiklerini söylüyorum. Marka sayısı kadar segment olamayacağına göre her segmentin rakiplerinden daha iyi saatler üreten bir lideri olması doğal.

Blancpain'in iyi bir örnek olmadığını kabul edebilirim fakat ben de onu Vacheron ve Patek'in yanına koymak istemem. Bunun sebebi 80'lerde Swatch grubu tarafından satın alınan kadar başkaları için mekanizma üreten yarı ölü bir marka olması. Aslında oraya önce Ulysse Nardin'i yazmıştım, son anda "Hala saatlerinin çoğuna modifiye ETA koyan bi markayı Rolex'in üzerine yazarsam demediklerini bırakmazlar" diye düşünüp Blancpain ile değiştirmiştim.

Son olarak şunu söylemek istiyorum; Swatch grubu Blancpain ve Omega da dahil olmak üzere tam 18 markaya sahip. Bunları kendilerine göre 4 segmente ayırmışlar ve Omaga, Blancpain ile beraber en üst segmentte. Nicolas Hayek'e mesaj atıp "Ağa, mal senin ama anlamıyon bu işten" demek isteyen var mı?
Kullanıcı avatarı
Bilo

Mesaj polemik » 14 May 2010, 00:38

Bence sınıflandırma yaparken butik markaları ayrı tutmakta yarar var.

Üretim sayıları çok çok az olduğundan fiyatları ister istemez tırmanıyor, bu durum da butik markalara erişilemezlik statüsü kazandırmış oluyor bir yerde.

Panerai, özellikle Radiomir serisi ile sevdiğim bir marka, ama kendi makinelerini (bildiğim kadarıyla) yeni üretmeye başladılar. Bu durumda da ezelden makineci olan Zenith'în Panerai'nin altında yer alması için elle tutulur bir gerekçe lazım. Ayrıca, Zenith'in inanılmaz Tourbillon'ları ve Repeater'ları var. Ürün gamında yer alan komplikasyonlu saat sayısı da bir hayli fazla.

Rolex ise komplikasyonlu makine üretmemesine karşın bence en çok güvenilirliği ile öne çıkıyor. Geçenlerde 27 yıldır saatçilik yapan biri ile konuşma fırsatım oldu. "PP'nin saat dünyasındaki yerini asla inkar edemem, ancak bozulan PP gördüm, bozulan Rolex ise hiç görmedim." diyor kendisi.
Kullanıcı avatarı
polemik

Re: Markalar ve Segmentler

Mesaj Clk » 14 May 2010, 08:27

Breitling ile Rolex'in ortak yöntem ile ürettigi bir tek saat bile yok.... Blancpain ise iki önce ki kusagin kötü yönetimi yüzünden bu hale geldi. Daha sonra Hublot'yu bugünlere getiren kisi o dönemde Blancpain'i ayaga kaldirdi ve daha sonra firma güclenmis hali ile satildi.

Swatch markalari icerisinde Omega'nin üst segment temsilcisi olmasi kadar dogal birsey göremiyorum. Dünyanin en fazla saat satan ikinci lüks firmasini Hayek kendi elleri ile neden öldürsün ki? Adam deli mi? :)

Dewitt, Journe, Mille, Jakop, Bouthne tarzindaki markalar butik markalar ve gercek anlamda egzotik olarak nitelendirilebilecek ürünleri var. Bu markalar saatlerinde ölümsüzlestirmekten cok günün teknolojisini en üst düzeyde kullanarak en üst düzey saat meraklilarina baska markalarda bulamayacaklari cözümleri sunarak pazardan pay almaya calisiyorlar. Dolayisi ile Patek, Vacheron, Brequet ve Piquet ile ayni kategoriye konulmalarina imkan yok. Hic bir uluslararasi saygin yayin kurulusu da bu saatleri biribirileri ile karsilastirmaz.

Seri üretim yapan firmalara gelince Patek, Vachron, Blancpain, Brequet, Peiquet v.s. bu saatleri en üst noktaya cikartan özellikleri komplikasyonlar, kullanmis olduklari (altin, platin, carbon v.s.) malzemeler, hassasiyetleri, mühendislikleri, el iscilikleridir. Ayni kaliteyi onbinlerce saate aktarabilmekte ayri bir zorluk zaten. Tüm bunlara eklenen tarihi özellikleri ise apayri bir avantaj.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 14 May 2010, 08:34

Orta lüks sinif olarak nitelendirdigimiz sinifa gelince.

Omega, kalite olarak hicbir zaman Rolex'in ceyregi olamayacak bir firma. Nedenlerini daha önce tartismistik. Mekanizma konusunda ise Breitling ile karsilastirilabilecek durumda. Cünkü üretimlerinin %90'i ETA bazli. Tag-Heuer, Omega ve Breitling ayni seviyede bulunan markalar. Bu markalarin biribirilerine üstünlükleri tartisilir klasman ayni.

Panerai konusuna gelince. Bilo'nun belirttigi cok önemli bir nokta var. Siralamalar zaman icerisinde degisiklik gösterir diye. Panerai bu cümleyi dogrulayan en iyi marka. Tarihinin büyük bir kisminda seri üretim yapmamis olmasi. Rolex ile ciddi ortaklik yapmis olmasi bugünki durumunu etkilemez. Cünkü yukarida bahsettigim Patek, Vacheron yada Orta siniftan Rolex gibi markalarin kaltede gösterdikleri performansi in-house makinelerinde onbinlerce saate aktariyorlar ve mühendisliklerinin tamami yine kendilerine ait.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 14 May 2010, 08:41

Yukarida yazmis oldugum cümle su anlama geliyor. Rolex, IWC ve Panerai bugün kendi siniflarini olusturmus ve Breitling, Tag-Heuer ve Omega gibi markalarin karsisinda öne cikmis markalardir. Bir Omega saatte maalesef 100% kalite izlenimi yok. Breitling optik ve iscilik kalitesi anlaminda cok basarili olmasina ragmen son Chronomat disinda %99 ETA bazli ve teknik ve hassasiyet olarak rakiplerinin gerisinde. Tag-Heuer ise özellikle fiyat/performans anlaminda cok basarili ve bulundugu cizginin en iyi temsilcilerinden bir tanesi.

Sonucta bende hem Omega, hem Breitling, hem Cartier, hem Panerai, Hem'de Rolex var. IWC ile cok hasir nesir olmus ve haftalarca kolunda tasimis bir kisi olarak hem kullanici anlaminda bu siralamayi yapiyorum hem de yurtdisinda yayinlanan her türlü yayimi takip eden birisi olarak bu siralamanin dogrulugunu iddia ediyorum.

Gecen sene bir siralama yazmistim. Saat firmalarinin dünya siralamasinda ki yeri diye :) Bu siralama IWJG tarafindan yapilmis ve bu forumda cok tartisilmisti.
Kullanıcı avatarı
Clk

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 238 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners